Γάζα: Το Ισραήλ έριξε 200 βόμβες ενός τόνου σε περιοχές που είχε χαρακτηρίσει ασφαλείς για άμαχους

Γάζα: Το Ισραήλ έριξε 200 βόμβες ενός τόνου σε περιοχές που είχε χαρακτηρίσει ασφαλείς για άμαχους
AP Photo/Leo Correa

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ χρησιμοποιούσε τακτικά μία από τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές βόμβες του σε περιοχές που χαρακτήριζε ασφαλείς για τους πολίτες, σύμφωνα με ανάλυση οπτικών στοιχείων από τους New York Times.

Η έρευνα βίντεο επικεντρώνεται στη χρήση βομβών σχεδόν ενός τόνου σε μια περιοχή της νότιας Γάζας όπου το Ισραήλ είχε δώσει εντολή στους πολίτες να μετακινηθούν για ασφάλεια. Ενώ βόμβες αυτού του μεγέθους χρησιμοποιούνται από αρκετούς δυτικούς στρατούς, οι ειδικοί στα πυρομαχικά λένε ότι σχεδόν ποτέ δεν ρίχνονται πλέον από τις στρατιωτικές δυνάμεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι Times προγραμμάτισαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τη σάρωση δορυφορικών εικόνων της νότιας Γάζας για κρατήρες βομβών. Οι δημοσιογράφοι των Times εξέτασαν με μη αυτόματο τρόπο τα αποτελέσματα αναζήτησης, αναζητώντας κρατήρες με διάμετρο περίπου 12 μέτρων ή μεγαλύτερο. Οι ειδικοί στα πυρομαχικά λένε ότι συνήθως μόνο βόμβες του ενός τόνους σχηματίζουν κρατήρες αυτού του μεγέθους στο ελαφρύ, αμμώδες έδαφος της Γάζας.

Τελικά, η έρευνα εντόπισε 208 κρατήρες σε δορυφορικές εικόνες και πλάνα από drone. Λόγω των περιορισμένων δορυφορικών εικόνων και των παραλλαγών στα αποτελέσματα μιας βόμβας, είναι πιθανό να υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που δεν καταγράφηκαν. Αλλά τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι βόμβες των 1.000 κιλών αποτελούσαν μια ευρεία απειλή για τους αμάχους που αναζητούσαν ασφάλεια στη νότια Γάζα.

Η απάντηση του Ισραήλ

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση της βόμβας στη νότια Γάζα, ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε σε δήλωση στους The Times ότι η προτεραιότητα του Ισραήλ ήταν η καταστροφή της Χαμάς και «τα ερωτήματα αυτού του είδους θα εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο». Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ο Ισραηλινός Στρατός «λαμβάνει τις δυνατές προφυλάξεις για να μετριάσει την απώλεια πολιτών».

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις απώλειες αμάχων ενώ πολεμά τη Χαμάς. Το Πεντάγωνο αύξησε τις αποστολές στο Ισραήλ μικρότερων βομβών που θεωρεί ότι ταιριάζουν καλύτερα σε αστικά περιβάλλοντα όπως η Γάζα. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει επίσης περισσότερα από 5.000 πυρομαχικά MK-84 – έναν τύπο βόμβας 1.000 κιλών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter