Γερμανία: Πρώην πράκτορας της Στάζι κατηγορείται για φόνο από το 1974

Γερμανία: Πρώην πράκτορας της Στάζι κατηγορείται για φόνο από το 1974

Ένα πρώην μέλος της κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας της Στάζι, στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας, κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός άνδρα που είχε αφεθεί να περάσει από το Τείχος του Βερολίνου το 1974.

Ο άνδρας πυροβολήθηκε στην πλάτη καθώς περνούσε από ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας στη Δυτική Γερμανία. Ο κατηγορούμενος Μάνφρεντ Ν., τότε 31 ετών, είχε λάβει οδηγίες από τη Στάζι να «εξουδετερώσει» τον 38χρονο Πολωνό Τσέσλαβ Κούκουτσκα, λένε οι εισαγγελείς. Τώρα, σε ηλικία 79 ετών, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ισόβια κάθειρξη εάν κριθεί ένοχος.

Οι εισαγγελείς λένε ότι στις 29 Μαρτίου 1974 το 38χρονο θύμα μπήκε στην πολωνική πρεσβεία στο Ανατολικό Βερολίνο κουβαλώντας μια ψεύτικη βόμβα και ζήτησε από τους αξιωματούχους να τον αφήσουν να περάσει τα σύνορα με τη Δυτική Γερμανία.

Η Στάζι φέρεται να έδωσε στον άνδρα την άδεια να περάσει, αλλά την ίδια στιγμή είπε στον εκτελεστή να τον εξοντώσει. Αφού μεταφέρθηκε σε ένα σημείο διέλευσης στο σιδηροδρομικό σταθμό Friedrichstrasse, ο άνδρας αφέθηκε να περάσει από σημείο ελέγχου ασφαλείας προτού «σκοτωθεί με πυροβολισμό στην πλάτη από μια κρυψώνα», όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Απαγορεύτηκε στους Ανατολικογερμανούς να περάσουν το Τείχος του Βερολίνου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1961 για να αποτρέψει τη φυγή των ανθρώπων στη Δύση. Επιτρεπόταν η διέλευση αλλοδαπών πολιτών με τα προβλεπόμενα έγγραφα.

Το τείχος περιπολούσαν ένοπλοι φρουροί, οι οποίοι είχαν εντολή να πυροβολήσουν τους δραπέτες. Οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να προσπαθούν να ξεφύγουν σκαρφαλώνοντας πάνω ή κάνοντας τούνελ κάτω από αυτό. Έμεινε μέχρι το 1989, όταν κατεδαφίστηκε αφού οι συνοριοφύλακες έλαβαν ακούσια εντολή να επιτρέψουν στους ανθρώπους να περάσουν. Το κομμουνιστικό καθεστώς βρισκόταν σε κρίση εκείνη την εποχή. Η Στάζι ήταν διαβόητη για την παρακολούθηση πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας, πολλοί από τους οποίους πιέζονταν να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter