Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί – Χωρίς αναισθησία τα χειρουργεία

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί – Χωρίς αναισθησία τα χειρουργεία

Την εφιαλτική κατάσταση η οποία επικρατεί στα νοσοκομεία της πολιορκημένης λωρίδας της Γάζας, περιγράφει σε συνέντευξη της η Guillemette Thomas ιατρική συντονίστρια στη Γάζα  των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να δοθεί άνευ όρων πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη Γάζα για να μπορέσουν να φροντίσουν τον πληθυσμό και τους ασθενείς,

Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία σοκάρει, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν υπάρχει απόθεμα σε αναισθητικό – Δεν μπορείς να χειρουργήσεις» και συμπληρώνει πως: «Δεν μπορείς να χειρουργήσεις ασθενείς χωρίς αναισθητικό . Σήμερα δεν μας έχει μείνει κανένα σε απόθεμα. Επόμενη πρόκληση είναι ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη σε καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών τους»

«Oλες οι υγειονομικές δομές είναι πλήρως υπερφορτωμένες και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε βασικά φάρμακα. Κανένα νοσοκομείο στη Γάζα δεν λειτουργεί κανονικά. Εχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου η έλλειψη φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των τραυματιών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία. Ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών. Ετσι σήμερα όταν μιλάμε για τραυματίες και νεκρούς, όταν μιλάμε για ανθρώπους που φτάνουν στα νοσοκομεία οι μισοί απο αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά», σημειώνει.

Αλλά και για τους ίδιους τους γιατρούς είναι εξαιρετικά δύσκολο να εργαστούν στις συνθήκες που επικρατούν, συνεχίζοντας να περιγράφει την καθημερινότητα στην πολιορκημένη λωρίδα:  «Ενα ασθενοφόρο έγινε στόχος την πρώτη ημέρα του πολέμου μπροστά από το τμήμα εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου Νasser μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου. Και αυτό δεν είναι μια μενονωμένη περίπτωση. Εχουν χτυπηθεί και άλλα ασθενοφόρα. Και αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία του συστήματος υγείας, όσο και την πρόσβαση τραυματιών στα νοσοκομεία».

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηθεί κανείς στην Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι συναδέλφοι μας εργάζονται εθελοντικά σε νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, λόγω της μαζικής άφιξης τραυματιών από τους βομβαρδισμούς», συμπληρώνει.

Τέλος αναφέρει ότι  «Το νοσοκομείο έχει κατακλυστεί από τον αριθμό των ασθενών. Οι γιατροί χωρίς Σύνορα δώρισαν όλο το απόθεμα τους στο υπουργείο Υγείας για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η συνεχής αύξηση ασθενών».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter