Γράφει ιστορία στο εδώλιο ο Τραμπ

Γράφει ιστορία στο εδώλιο ο Τραμπ

Υπάρχουν φόβοι ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να υποδαυλίσει νέες βίαιες διαμαρτυρίες

Για άλλη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρνει να μπει στα πρωτοσέλιδα για τον λάθος λόγο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την εμφάνισή του σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη Τρίτη για να του απαγγελθούν κατηγορίες για 34 κακουργήματα. Ετσι έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος στα χρονικά της χώρας ο οποίος συλλαμβάνεται με κατηγορίες που αφορούν επιχειρηματικές απάτες και πληρωμές για εξαγορά της σιωπής μιας πορνοστάρ με την οποία φέρεται να διατηρούσε σχέσεις. Πολλοί φοβούνται ότι ο ανερμάτιστος πρώην πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δίωξή του ώστε να προωθήσει την υποψηφιότητά του μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για τις εκλογές του 2024, ενώ πολλοί οπαδοί του έχουν ήδη προβεί σε διαμαρτυρίες για τη δήθεν «πολιτική» του δίωξη!

Η υπόθεση

Ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που προέκυψαν από έρευνα για μια πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς (κατά κόσμον Στέφανι Κλίφορντ) το 2016 για μια συνεύρεσή τους δέκα χρόνια νωρίτερα, ενώ φέρεται να παραποίησε έγγραφα για να μη φαίνεται η πληρωμή.

Η ηθοποιός ταινιών για ενήλικες ισχυρίστηκε ότι το 2018 δέχτηκε τα χρήματα με σκοπό να μη μιλήσει για το περιστατικό υπό την απειλή σωματικής και νομικής βίας. Ο δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κόεν, ο οποίος τώρα βρίσκεται στη φυλακή για σειρά ποινικών αδικημάτων, απείλησε την Ντάνιελς με αγωγή 20 εκατ. δολαρίων αν έσπαγε το «συμβόλαιο σιωπής» (non-disclosure agreement) όταν ετοιμαζόταν να δώσει συνέντευξη στο CBS για το περιστατικό το 2018, τη στιγμή που ο Τραμπ ήταν ακόμη ένοικος του Λευκού Οίκου.

Αμφιβολίες

Ωστόσο, πέρα από το πρωτοφανές του πράγματος, πολλοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν ότι η δίωξη αυτή μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Το κατηγορητήριο του εισαγγελέα του Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ σχολιάζεται από μερίδα του διεθνούς Τύπου ως πολύ αδύναμο και ότι δεν ανταποκρίνεται στο ύψος της τρομερής ζημιάς που έχει κάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην όποια δημοκρατία των ΗΠΑ.

Υπάρχει ο φόβος ότι η βάση των οπαδών του, που είχαν λουφάξει, έχει αναθαρρήσει αφού στις διαδηλώσεις τους ακολουθούν το μοτίβο που έθεσε ο ίδιος ο Τραμπ: ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και «συνωμοσία των αριστερών» για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών… Υπενθυμίζεται ότι η ίδια ρητορική είχε χρησιμοποιηθεί και στις προεδρικές εκλογές του 2020, ότι οι «εκλογές κλάπηκαν», με αποτέλεσμα την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, με αρκετούς τραυματίες και μία νεκρή.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν Μαίρη Αντζελα Μποκ γράφοντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Conversation θεωρεί ότι ακόμη και η εμφάνιση του Τραμπ χωρίς χειροπέδες στον «περίπατο του δράστη» (perp walk) προς το δικαστήριο μπορεί να ενισχύσει την εικόνα του.

Δίκη εν μέσω εκλογών;

Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, μπορεί να κρατήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές, περιπλέκοντας τα πράγματα. Συγχρόνως μια μερίδα των Δημοκρατικών θεωρεί ότι ο Τραμπ είναι ο ιδανικός υποψήφιος απέναντι στον Μπάιντεν για τις εκλογές του 2024, μια και πιστεύουν ότι η νίκη είναι σχεδόν εξασφαλισμένη, αγνοώντας τις συνέπειες σε ενδεχόμενο ήττας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter