«Green border»: Η ταινία για το μεταναστευτικό που έχει εξοργίσει την ακροδεξιά πολωνική κυβέρνηση

«Green border»: Η ταινία για το μεταναστευτικό που έχει εξοργίσει την ακροδεξιά πολωνική κυβέρνηση

Με το μεταναστευτικό να έχει αναχθεί σε βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των κρίσιμων πολωνικών βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, μια ταινία έχει μπει σταθερά στο στόχαστρο του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος.

Έχοντας υιοθετήσει σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε θέση άμυνας εξαιτίας ενός σκανδάλου χορήγησης αδειών παραμονής, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται μέλη της κυβέρνησης, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φέρνει στη χώρα «εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες» από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το PiS προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα.

Σε αυτό το κλίμα, θέλοντας να υπενθυμίσει την αντιμεταναστευτική του ρητορική, το κυβερνών κόμμα έχει στρέψει τα βέλη του κατά της ταινίας «Green Border», που έκανε πρεμιέρα σε πολωνικούς κινηματογράφους την περασμένη Παρασκευή.

Σε σκηνοθεσία της Πολωνής σκηνοθέτιδας Αγκνιέσκα Χόλαντ, η ασπρόμαυρη ταινία αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας από τη Συρία και μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν που στέλνονται μπρος πίσω στα σύνορα, αντιμετωπίζοντας βάναυση μεταχείριση από συνοριοφύλακες που αδιαφορούν για τα δεινά τους, ενώ ακτιβιστές προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή τοποθεσία.

Ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι η απεικόνιση στην ταινία του τι συμβαίνει με τους μετανάστες που περνούν στην Πολωνία από τα ανατολικά σύνορα της χώρας, ντροπιάζει εκείνους που προστατεύουν την Πολωνία.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβάλει μια «ειδική διαφήμιση» πριν από τις κινηματογραφικές προβολές της ταινίας.

Έκτοτε οι φραστικές επιθέσεις κατά της ταινίας και της σκηνοθέτιδας έχουν πολλαπλασιαστεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο παρομοίασε την ταινία με ναζιστική προπαγάνδα, με την Χόλαντ να απαιτεί συγγνώμη, απειλώντας μάλιστα να κινηθεί νομικά εναντίον του σε διαφορετική περίπτωση.

«Στο Τρίτο Ράιχ, οι Γερμανοί έκαναν παραγωγή προπαγανδιστικών ταινιών που απεικόνιζαν Πολωνούς ως ληστές και δολοφόνους. Την Τρίτη έχουν την Αγκνιέσκα Χόλαντ για αυτό», είπε σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την Τρίτη ένα δικαστήριο της Βαρσοβίας με απόφασή του έδωσε εντολή στον υπουργό να μην συγκρίνει την Χόλαντ ή το έργο της με αυταρχικά καθεστώτα.

«Ως εκπρόσωποι της Αγκνιέσκα Χόλαντ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το περιφερειακό δικαστήριο της Βαρσοβίας εξέδωσε εντολή που απαγορεύει στον Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο να αναφέρεται στο όνομα της Χόλαντ και στα έργα της, συγκρίνοντάς τα με εγκληματικά αυταρχικά καθεστώτα», ανέφεραν μετά τη δικαστική απόφαση δικηγόροι της σκηνοθέτιδας.

Η Χόλαντ αντεπιτέθηκε στην κριτική που δέχεται και σε συνέντευξή της χθες στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 και αποκάλεσε την κυβέρνηση μια «ντροπή για την Πολωνία» και τις ενέργειές της εναντίον του έργου της «πρωτοφανείς».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Καλέτα τόνισε ότι η Χόλαντ και η νομική της ομάδα θέτουν στην πραγματικότητα εμπόδια στο δικαίωμα του Ζιόμπρο στην ελευθερία του λόγου.

«Ο υπουργός Ζιόμπρο και κάθε πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να καταθέτει τις απόψεις του», τόνισε ο Καλέτα στο Reuters. «Η κυρία Χόλαντ επιθυμεί να του αρνηθεί αυτό το δικαίωμα».

Μετανάστες άρχισαν να συρρέουν στα ανατολικά πολωνικά σύνορα το 2021 αφού η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας, άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή προσφέροντας μια ανεπίσημη διαδρομή προς την Ευρώπη – μια κίνηση που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει τεχνητή κρίση. Οι πολωνικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter