Επανέρχεται ο Guardian: Η σύμπραξη Team Jorge-Cambridge Analytica για τις εκλογές στη Νιγηρία και το «ναυάγιο»

Επανέρχεται ο Guardian: Η σύμπραξη Team Jorge-Cambridge Analytica για τις εκλογές στη Νιγηρία και το «ναυάγιο»

Ακόμη περισσότερα στοιχεία για τη δράση της ομάδας Ισραηλινών πρακτόρων υπό την κωδική ονομασία «Team Jorge» φέρνει στο «φως» ο Guardian. Πρόκειται για την ομάδα που, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα την Τετάρτη, ενεπλάκη στη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε περισσότερες από 30 χώρες, διαθέτοντας… αντιπροσωπεία και στην Ελλάδα.

Οι αποκαλύψεις του Guardian έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, με την αντιπολίτευση αλλά και μέλη της Ευρωβουλής να ζητούν άμεση εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση, η οποία προσθέτει ακόμη περισσότερες σκιές πάνω από το Μαξίμου ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του 2023. Την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα επανέρχεται καταγράφοντας τη σύμπραξη της Team Jorge με την Cambridge Analytica ώστε να προωθήσουν τον «εκλεκτό» υποψήφιό τους στις Προεδρικές Εκλογές στη Νιγηρία το 2015.

πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Διαβάστε σχετικά: Αποκάλυψη Guardian: Χειραγώγηση εκλογών σε δεκάδες χώρες από Ισραηλινούς με χακάρισμα και διασπορά fake news – Παρουσία και στην Ελλάδα

Σόφι Ιν΄τ Βελντ για αποκάλυψη Guardian: Να ερευνηθούν άμεσα οι ισχυρισμοί για παρέμβαση στις ελληνικές εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση η ανάγκη εισαγγελικής παρέμβασης μετά τις αποκαλύψεις του Guardian

ΜέΡΑ25 για αποκάλυψη Guardian: «Δεν αρκούν στη Μητσοτάκης Α.Ε. οι υποκλοπές και τα παράνομα λογισμικά;»

Επιστροφή στα «μυθεύματα» για τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκκωφαντικές αποκαλύψεις του Guardian

Πώς στήθηκε η επιχείρηση στη Νιγηρία

Έναν μήνα πριν στηθούν οι κάλπες για τις Προεδρικές Εκλογές στη Νιγηρία, ο Ταλ Χάναν προετοίμαζε την άφιξή του στη χώρα. Στις 17 Ιανουαρίου του 2015, ο εν λόγω άνδρας, ο οποίος χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «Jorge», επικοινώνησε μέσω e-mail με την Cambrigde Analytica, ξεδιπλώνοντας το σχέδιό του για χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας στην αφρικανική χώρα.

Ο «Jorge», ή «J», όπως υπέγραφε στα e-mail του, συνεργαζόταν ξεχωριστά και με την Cambridge Analytica, ωστόσο η ομάδα του λειτουργούσε παράλληλα με στόχο να προωθήσει την επανεκλογή του τότε προέδρου, Γκούντλακ Τζόναθαν. H Απάντηση στο e-mail του Χάναν σχετικά με το ποιους πρέπει να συναντήσει στη Νιγηρία για να προωθήσει το σχέδιό του, ήρθε από την Μπρίτανι Κάιζερ, μία νεαρή υπάλληλο της Cambridge Analytica, το όνομα της οποίας «έπαιξε» λίγο καιρό αργότερα στο ντοκιμαντέρ του Netflix για το σκάνδαλο που «σκέπασε» την εταιρεία.

Η Κάιζερ ανέφερε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Cambridge Analytica, Αλεξάντερ Νιξ, αλλά και σε άλλους εξωτερικούς συνεργάτες το ότι θα συνεργαστούν στην καμπάνια προώθησης του Γκούντλακ Τζόναθαν και παράλληλα της δυσφήμισης του πολιτικού αντιπάλου του, Μουχαμαντού Μπουχάρι. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Guardian σχετικά με την εμπλοκή της, η Κάιζερ ανέφερε ότι η Cambrigde Analytica εργάζονταν ξεχωριστά αλλά συνάμα παράλληλα με τον ίδιο στόχο.

Την ίδια ώρα, ο Guardian σημειώνει ότι ο Τζόναθαν πιθανώς να μην είχε λάβει γνώση ότι εξελισσόταν εν αγνοία του σχέδιο για την επανεκλογή του. Τα e-mails που διέρρευσαν στον Guardian και στον Observer φανέρωσαν ότι η Team Jorge και η Cambridge Analytica  χρησιμοποίησαν «σκοτεινές μεθόδους» ούτως ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους, τις οποίες «εξύφαιναν» μέσω των συναντήσεών μελών τους στο Νταβός, στη Λονδίνο και την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα. Παράλληλα, τα μέλη των δύο ομάδων φέρεται να επικοινωνούσαν μέσω κρυπτογραφημένων mail και ειδικών τηλεφωνικών συσκευών.

Ο τρόπος δράσης του Ταλ Χάναν

Σύμφωνα με τον Guardian, ο «εγκέφαλος» της Ισραηλινής «Team Jorge» λειτουργεί παρασκηνιακά από το 1999, μέχρις ότου να «ξεσκεπάσουν» τη δράση του οι τρεις δημοσιογράφοι που τον προσέγγισαν παριστάνοντας υποψήφιους πελάτες. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της «δουλειάς» του, ο Χάναν αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε στην Αφρική και ιδίως στις Προεδρικές Εκλογές της Νιγηρίας το 2015.

Παρουσιάζοντας slideshow με τίτλο «Ο τρόπος δράσης μας», ανέλυσε τακτικές όπως «η διασπορά πανικού ανήμερα των εκλογών», συνοδευόμενο από screenshot το οποίο έδειχνε ρεπορτάζ εφημερίδας που σημείωνε πως ανήμερα των εκλογών, μέλη της αντιπολίτευσης του Μπουχάρι διαπίστωσαν ότι οι τηλεφωνικές συσκευές τους έχουν αχρηστευτεί, καθώς κάποιος τους… βομβάρδιζε με κλήσεις.

Μεταξύ των στόχων ήταν και ο Λάι Μοχάμεντ, εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου κόμματος. Σύμβουλος του Μοχάμεντ, πλέον υπουργού Επικοινωνιών, θυμάται χαρακτηριστικά το τι συνέβη εκείνη την ημέρα. «Βρισκόμασταν σε διάσκεψη εκείνο το πρωί, με τον υπουργό να ανακαλύπτει ότι έχει μπλοκαριστεί η τηλεφωνική γραμμή του. Δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ούτε να λάβει κλήσεις».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Χάναν επίσης έδειξε στους δημοσιογράφους που παρίσταναν τους πελάτες, ακόμα ένα slideshow το οποίο έδειχνε την εικόνα μίας γυναίκας σε μουσουλμανική περιβολή που καθόταν έξω από εκλογικό κέντρο. Η συμβολή της Team Jorge εξασφάλισε τη δημοσιοποίηση της ιστορίας δημιουργώντας ένα «μεγάλο σκάνδαλο» το οποίο εξασφάλισε ότι θα παραταθεί η εκλογική διαδικασία.

Εν τέλει οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες στις 14 Φεβρουαρίου αναβλήθηκαν, με το περιστατικό να συνδέεται με φερόμενες απειλές της Μπόκο Χαράμ για επέμβαση στη διαδικασία. Η ανακοίνωση αναβολής των εκλογών έγινε στις 8 Φεβρουαρίου. Σε άλλα e-mails που διέρρευσαν στα βρετανικά ΜΜΕ, η Team Jorge έγραφε για τη δημιουργία video στο Youtube το οποίο θα προμόταρε την καμπάνια του Τζόναθαν, το οποίο μάλιστα έστειλε στην Cambridge Analytica.

«Οι πελάτες μας θέλουν να δουν αποτελέσματα»

Οι διαφορετικοί ρόλοι που υπηρέτησαν στην υπόθεση οι δύο ομάδες έχουν καταγραφεί στα περίφημα e-mails. Στη βρετανική εταιρεία είχε ανατεθεί η εξασφάλιση εικόνων και ρεπορτάζ που θα προωθούσαν τον υποψήφιο πρόεδρο Τζόναθαν, δυσφημώντας παράλληλα τον Μπουχάρι. Από την πλευρά της, η Team Jorge είχε αναλάβει να ξεψαχνίσει κάθε λεπτομέρεια που θα διέλυε τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής e-mail μεταξύ των δύο πλευρών έγινε αντιληπτό ότι υπήρχαν κι άλλες «δυνάμεις» που ήθελαν την επανεκλογή του Τζόναθαν, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές που η Cambridge Analytica αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα της Ισραηλινής ομάδας.

Οι Βρετανοί πίεζαν τους Ισραηλινούς για άμεσα αποτελέσματα και την προώθηση πληροφοριών που θα εξυπηρετούσαν τον κοινό τους σκοπό. «Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Λονδίνο, οι Ισραηλινοί έδειξαν βίντεο μέσα από τις μυστικές συναντήσεις κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης, από κρυφή κάμερα που είχαν τοποθετήσει στο δωμάτιο», δήλωσε η Κάιζερ, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό τη σόκαρε…

Αποτυχημένη η απόπειρα, αλλά…

Παρά τη σύμπραξη της ομάδας του Ταλ Χάναν με την Cambridge Analytica, ο Γκούντλακ Τζόναθαν δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί. Ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, τον οποίον είχαν αποστολή να δυσφημίσουν, έλαβε το 53,96% των ψήφων στις εκλογές της 28-29ης Μαρτίου και αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της Νιγηρίας.

Παρά την αποτυχία, η Cambridge Analytica επεξεργαζόταν το να προσεγγίσει εκ νέου την Team Jorge για… νέες περιπέτειες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, προσέγγισε την Κάιζερ ώστε να τον φέρει εκ νέου σε επαφή με τον «Jorge», Ταλ Χάναν. Ο Νιξ, αρκέστηκε να απαντήσει ότι οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το βρετανικό Μέσο είναι «συγκεχυμένες».

Από την πλευρά της, η Κάιζερ ανέφερε ότι δεν είχε λάβει εκ των προτέρων γνώση για το γεγονός πως η Team Jorge θα ξεδίπλωνε την ατζέντα της στη Νιγηρία…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter