Η Αίγυπτος πάει εκλογές με ΔΝΤ και Predator

Η Αίγυπτος πάει εκλογές με ΔΝΤ και Predator

Προεδρικές εκλογές με τα όλα τους –συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της αντιπολίτευσης με Predator– αλλά ουσιαστικά χωρίς αντιπάλους ανακοίνωσε ο πρόεδρος-δικτάτορας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς διακηρυγμένη επιθυμία του είναι «μια τρίτη θητεία για να ολοκληρωθεί το όνειρο».

Αν και δεν εξήγησε ποιο όνειρο θέλει να ολοκληρώσει ούτε φυσικά αν εννοούσε ότι είναι των Αιγυπτίων ή δικό του, ο Αλ Σίσι άνοιξε κανονικά την προεκλογική εκστρατεία με δημόσιες εμφανίσεις, προεκλογικές συγκεντρώσεις και πολλές τουλάχιστον παράξενες δηλώσεις.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το πρώτο τρίμηνο του 2024, όμως η κακή κατάσταση της οικονομίας και τυπικοί λόγοι σχετικά με την υποψηφιότητά του τον ώθησαν να τις προκηρύξει το διήμερο 10 με 12 Δεκεμβρίου.

Στο χείλος της χρεοκοπίας

Η Αίγυπτος από την αρχή του χρόνου έχει φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου της Ουκρανίας αλλά και των επενδύσεων του Αλ Σίσι σε φαραωνικές επενδύσεις σε υποδομές. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 72% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 39% και η αξία της λίρας σε σχέση με το δολάριο έχει μειωθεί κατά 50% από τον Φλεβάρη του 2022.

Σε μια προσπάθεια να ανατάξει την οικονομία ο Αλ Σίσι υπέγραψε συμφωνία 3 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ στα τέλη του 2022, όμως προς το παρόν έχουν δοθεί μόλις 347 εκατ. δολάρια καθώς οι απαιτούμενες περικοπές και μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί. Παράλληλα, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν αγγίξει το μηδέν. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα πιστωτικό γεγονός είναι πολύ πιθανό να έρθει μέχρι το τέλος του έτους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περιοχή της Μεσογείου.

Η αλαζονεία του «επιτελικού Καΐρου»

Παρά ταύτα, ο Αλ Σίσι, με την έπαρση της κατοχής και χρήσης του λογισμικού Predator αλλά και με τη δύναμη της συνεχούς καταπίεσης και καταστολής τής όποιας αντιπολίτευσης πριν από μερικές μέρες ξεσήκωσε σάλο δηλώνοντας: «Εάν το τίμημα για την πρόοδο και την ευημερία του έθνους μας είναι η πείνα και η δίψα, τότε να μη φάμε και να μην πιούμε».

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Αλ Σίσι κατακεραύνωσε τους επικριτές της κατασκευής του megaproject για ένα νέο «επιτελικό Κάιρο» μες στην έρημο, δίπλα στο Κάιρο, αποκαλώντας τους «ψεύτες, σαμποτέρ και κακούς» και συνέχισε: «Εσείς, Αιγύπτιοι, μην τολμήσετε να πείτε ότι προτιμάτε να φάτε παρά να χτίσετε και να προοδεύσετε. Μην υποσκάπτετε τον εθνικό μας στόχο και μας μετατρέπετε σε κλόουν παγκοσμίως». Ο Αλ Σίσι έκλεισε αυτή την εκτός πραγματικότητας ομιλία υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να καταστρέψει τη χώρα και πως αν ήθελε να την καταστρέψει, θα έδινε στους φτωχούς χρήματα και μετά θα τους πουλούσε οπιοειδή ναρκωτικά…

Η υποτυπώδης αντιπολίτευση που έχει απομείνει και συγκεκριμένα ο πολιτικός που θέλει να παρουσιάζεται ως βασικός αντίπαλος του Αλ Σίσι στις εκλογές Αχμέντ αλ Ταντάουι αντέδρασε. Ο Ταντάουι, τον οποίο, όπως έχει αποκαλυφθεί, παρακολουθούσε ο Αλ Σίσι με Predator και είχε αναγκαστεί να ακυρώσει την υποψηφιότητά του για 48 ώρες εξαιτίας των μαζικών συλλήψεων των υποστηρικτών του, σχολίασε στο Twitter/X: «Οι Αιγύπτιοι ουσιαστικά πείνασαν την περίοδο της διακυβέρνησής σου εξαιτίας της διαχείρισής σου».

Σημειώθηκαν επίσης και κάποιες μικρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, σε σημεία όπου είχαν οργανωθεί προεκλογικές συγκεντρώσεις του Αλ Σίσι, ο οποίος το 2018 είχε εκλεγεί με… 97%, αφού οι ηγέτες της αντιπολίτευσης φυλακίστηκαν και έμεινε μόνο ένας αντίπαλος.

Διαβάστε επίσης: Η Αίγυπτος εφαρμόζει συνταγή Μητσοτάκη στις παρακολουθήσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter