Η Αίγυπτος εφαρμόζει συνταγή Μητσοτάκη στις παρακολουθήσεις

Η Αίγυπτος εφαρμόζει συνταγή Μητσοτάκη στις παρακολουθήσεις

Μια υπόθεση υποκλοπών, που θυμίζει πολύ την Ελλάδα και τις παρακολουθήσεις με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και ανώτατων αξιωματικών, αποκαλύφθηκε στην Αίγυπτο.

Το τηλέφωνο του επίδοξου υποψηφίου για την προεδρία της Αιγύπτου Ahmed Tantawy παραβιάστηκε από ευρωπαϊκά εμπορικά λογισμικά κατασκοπείας πολλές φορές αφού ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του για την προεδρία της Αιγύπτου, σύμφωνα με έκθεση του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Το ερευνητικό εργαστήριο, το οποίο διερευνά την ψηφιακή κατασκοπεία κατά της κοινωνίας των πολιτών, διαπίστωσε ότι το τηλέφωνο του πρώην βουλευτή είχε μολυνθεί με λογισμικό υποκλοπής Predator, σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με έρευνα του Citizen Lab στο κινητό του είχε ανακαλύψει και ο Ελληνας δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης το 2022.

Διαβάστε επίσης: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Documento για το Predator – Εντοπίστηκαν 92 απόπειρες επιμόλυνσης

Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» για το σκάνδαλο υποκλοπών μετά τις αποκαλύψεις του Documento: Να ερευνηθεί τυχόν χρήση παράνομου λογισμικού

Μιλώντας στο Middle East Eye, ο Ahmed Abdeen, πολιτικός σύμβουλος στην εκστρατεία του Tantawy, επιβεβαίωσε ότι ο υποψήφιος για την προεδρία είχε αναθέσει στο Citizen Lab να ελέγξει τις συσκευές του.

«Πήγαμε στο Citizen Lab για να ελέγξουμε το τηλέφωνο γιατί είχαμε κάποια σημάδια χάκινγκ», είπε ο Abdeen. «[Υπήρχαν] διαρροές, πληροφορίες από την εκστρατεία και ορισμένα προβλήματα με κλήσεις από το τηλέφωνο του Ahmed», είπε ο Abdeen. «Το Citizen Lab] επιβεβαίωσε ότι το τηλέφωνο είχε μολυνθεί από το λογισμικό υποκλοπής».

Παρά το χακάρισμα, ο Abdeen είπε ότι ο Tantawy θα εξακολουθούσε τον αγώνα ως υποψήφιος για την προεδρία. «Θα συνεχίσουμε την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές μέχρι το τέλος. Τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει», πρόσθεσε ο Abdeen.

Το Citizen Lab ανακάλυψε ότι το iPhone του Tantawy είχε στοχοποιηθεί την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 2023 και δυνητικά υπόκειται σε χακάρισμα σε άλλες περιπτώσεις.

Το ίδιο λογισμικό υποκλοπής χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει το τηλέφωνο του εξόριστου πολιτικού Ayman Nour και ενός παρουσιαστή δημοφιλούς ειδησεογραφικού προγράμματος που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με το εργαστήριο.

Τον Μάρτιο, ο Tantawy ανακοίνωσε ότι επέστρεφε στην Αίγυπτο στις 6 Μαΐου από τον Λίβανο, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τον Πρόεδρο Αμπτέλ Φάταχ Ελ Σίσι στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές του 2024 και να προσφέρει μια «δημοκρατική εναλλακτική λύση».

Πρώην αριστερός βουλευτής και ανώτερο στέλεχος του κόμματος Al-Karama, ο Tantawy έφυγε από την Αίγυπτο πέρυσι και φέρεται να έχει την έδρα του στη Βηρυτό, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας τον πίεσαν να σταματήσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Σίσι.

Το Predator αναπτύχθηκε από μια start-up της πΓΔΜ με την ονομασία Cytrox, η οποία έχει εταιρική παρουσία στο Ισραήλ και την Ουγγαρία, ανέφερε το Citizen Lab σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σχετικά με το λογισμικό υποκλοπής Predator.

Συνδέεται με την Ελλάδα μέσω της εταιρείας Intellexa η οποία μάλιστα είχε πάρει άδεια εξαγωγής του στο Σουδάν όπου τώρα έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα για την Intellexa και το Predator ξεκινάει η Ιρλανδία

Από τότε που ο Tantawy ανακοίνωσε τις προθέσεις του, είχε προβλήματα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Τον Μάιο, δύο από τους θείους του συνελήφθησαν.

Δικηγόροι είπαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάιο ότι οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν επίσης τουλάχιστον 10 άλλους άνδρες που είτε ήταν φίλοι είτε θεωρούνταν ότι υποστήριζαν τον Tantawy.

Η είδηση της υποκλοπής έρχεται καθώς ορισμένες πηγές δήλωσαν στο Bloomberg την Πέμπτη ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να διεξαγάγει τις προεδρικές εκλογές πριν από το τέλος του 2023.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter