Η ΕΕ μπλοκάρει τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης για την Ουγγαρία

Η ΕΕ μπλοκάρει τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης για την Ουγγαρία

Η συνεχής σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης θα αφήσει την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν χωρίς πρόσβαση στο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατά μπλοκαρισμένη την έγκριση του εθνικού σχεδίου μεταρρύθμισης που υπέβαλε η Ουγγαρία και απαιτεί, σε αντάλλαγμα για τα χρήματα, τη δέσμευση της κυβέρνησης Ορμπάν για δαπάνη περισσότερων από 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και το σεβασμό της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Μετά από περισσότερες από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Ουγγαρία φάνηκε τελικά πρόθυμη να συνεργαστεί «με εποικοδομητικό τρόπο» για την επίλυση των εκκρεμών διαφορών, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Βρυξελλών, θα μπορούσε να διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο της Πολωνίας βρίσκεται επίσης υπό αναθεώρηση για τρεις μήνες και η έγκριση, η οποία θεωρητικά θα έρθει αυτή την εβδομάδα, φαίνεται επίσης ότι προορίζεται να καθυστερήσει.

Ο αποκλεισμός και των δύο σχεδίων συμπίπτει με τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταματήσει την ολίσθηση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας προς πολιτικές που αμφισβητούν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, υπονομεύουν το κράτος δικαίου και κάνουν διακρίσεις σε ομάδες πληθυσμού με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Η καθυστέρηση στην έγκριση των σχεδίων δίνει την δυνατότητα στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αποφύγει τη δυσάρεστη κατάσταση να χρειαστεί να ταξιδέψει στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία για να παραδώσει στον Ορμπάν και τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, ένα ποσό 7.2 και 36 δισεκατομμυρίων εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα.

Η σκληρότητα της αναθεώρησης των ουγγρικών και πολωνικών προγραμμάτων επιτρέπει επίσης στις Βρυξέλλες να επιβληθούν ενώπιον των εταίρων που απαιτούν αυστηρό έλεγχο στην εκταμίευση κεφαλαίων, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η παράταση της επανεξέτασης θα καταστήσει επίσης δυνατή την επαλήθευση της θέσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο την επόμενη εβδομάδα πρέπει να αποφασίσει εάν αναγνωρίζει ή όχι την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού δικαίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter