Η Ισπανία αποχαρακτηρίζει απόρρητα έγγραφα παρακολούθησης με Pegasus του Καταλανού ηγέτη Πέρε Αραγκονές

Η Ισπανία αποχαρακτηρίζει απόρρητα έγγραφα παρακολούθησης με Pegasus του Καταλανού ηγέτη Πέρε Αραγκονές
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez, αριστερά, σφίγγει το χέρι με τον πρόεδρο της Καταλονίας Pere Aragones κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βαρκελώνη, Ισπανία, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023. Ο Σάντσεθ και ο Αραγονές συναντώνται στην πρώτη τους συνάντηση μετά την ανακοίνωση της αμνηστίας για τους Καταλανούς αυτονομιστές. (AP Photo/Emilio Morenatti)

Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε την Τρίτη 16/1/24 να δώσει στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου της Καταλονίας και ηγέτη του αυτονομιστικού κόμματος ERC Πέρε Αραγκονές από πράκτορες του κρατικού Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών (CNI) με τη χρήση του ισραηλινού κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus, ένα σκάνδαλο γνωστό ως «Καταλανική Πύλη», αναφέρει σε δημοσίευμά της η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Αραγκονές κατηγόρησε το CNI ότι κατασκόπευε το κινητό του τηλέφωνο με το πρόγραμμα Pegasus από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2020, όταν ήταν αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, όπως αναφέρει το EFE, συνεργαζόμενο με το Euractiv.

«Είναι αποδεδειγμένο ότι μας κατασκόπευαν, εγκρίθηκε από το Citizen Lab -την “Πύλη της Καταλονίας”- στη συνέχεια από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, μια έκθεση από τους Mossos (καταλανική αστυνομία) και επομένως επικυρώνει επανειλημμένα ότι αυτό που αρνήθηκαν από την αρχή, συνέβη και είναι σαφές ποιος το έκανε και η εισαγγελία δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε ο δικαστής», δήλωσε την Τρίτη η Patricia Plaja, εκπρόσωπος του καταλανικού εκτελεστικού οργάνου, ανέφερε η El Periódico de Catalunya.

Πρόκειται για έναν «μερικό αποχαρακτηρισμό» μυστικών εγγράφων που αναφέρονται στην κατασκοπεία του Αραγκονές, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Pilar Alegría (PSOE/S&D), εξηγώντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μετά από αίτημα των ισπανικών δικαστηρίων.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο αποχαρακτηρισμός αυτός «σε καμία περίπτωση» δεν επηρεάζει την εθνική ασφάλεια της Ισπανίας.

Ο ίδιος ο Αραγκονές κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο μήνυση εναντίον του ισραηλινού ομίλου NSO, ο οποίος εμπορεύεται το σύστημα Pegasus, και εναντίον της Paz Esteban, της πρώην διευθύντριας του CNI, η οποία είχε απολυθεί από την κυβέρνηση λίγες ημέρες νωρίτερα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου κατασκοπείας στο οποίο εμπλέκονται αρκετοί Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες, ο Σάντσεθ και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησής του.

Ο Καταλανός πρόεδρος είπε στη συνέχεια σε δικαστή ότι έπεσε θύμα τριών ξεχωριστών επιθέσεων στο κινητό του τηλέφωνο στις αρχές Ιανουαρίου 2020, που συνέπεσε με την ορκωμοσία του Πέδρο Σάντσεθ. Ωστόσο, μια μεταγενέστερη έκθεση εμπειρογνωμόνων επέκτεινε την περίοδο κατά την οποία η Pegasus θα μπορούσε να έχει παραβιάσει το τηλέφωνο του Aragonés από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2020.

Η κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ PSOE και Sumar ήταν πάντα ανοιχτή στον αποχαρακτηρισμό αυτών των μυστικών εγγράφων, εάν το ζητούσαν τα δικαστήρια, και πάντα με τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις.

Ωστόσο, ενώ η Pilar Alegría δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό περισσότερων εγγράφων από την κυβέρνηση, τόνισε ότι ο προοδευτικός συνασπισμός ενδιαφέρεται να διαλευκάνει αυτό το σκάνδαλο κατασκοπείας το συντομότερο δυνατό.

«Οι υπόνομοι του κράτους»

Η είδηση για τον μερικό αποχαρακτηρισμό μυστικών εγγράφων έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη διαρροή στον Τύπο σχετικά με υπόθεση παράνομων ερευνών κατά καταλανών αυτονομιστών ηγετών επί κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι (PP/EPP).

Ο Patricia Plaja τόνισε την Τρίτη ότι αν ο Ραχόι «γνώριζε και δεν εμπόδισε» τις ενέργειες της λεγόμενης «πατριωτικής αστυνομίας», τότε «τις ενέκρινε και ήταν συνένοχος» σε αυτές.

«Γινόμαστε μάρτυρες της επιβεβαίωσης των εγκληματικών δραστηριοτήτων από τις δομές και τα θεμέλια του κράτους, τα οποία έχουν μετατραπεί σε σάπιους υπονόμους. Είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να μάθουμε τα πάντα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Πηγή: (Fernando Heller | EuroEFE.Euractiv.es)

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Κύρτσος: Χειρότερα δεν γίνεται!

Γάζα: Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Χαν Γιουνίς μετά τη συμφωνία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ανάλγητη κυβέρνηση θυμήθηκε εκστρατεία κατά του κορονοϊού στα τέλη Ιανουαρίου!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter