Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να απορρίπτει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών παρά τις απειλές Ερντογάν

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να απορρίπτει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών παρά τις απειλές Ερντογάν

Τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην συγκαλεί συμβούλια πολιτικών αρχηγών, ακόμα και σε συνθήκες που κατά την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έκτακτες, ανέλαβε να υποστηρίξει την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του  documentonews.gr ο Γιάννης Οικονόμου, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, παρά τις κορώνες για την επιθετικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την «υστερία» του τούρκου προέδρου, με την αιτιολόγηση πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «μήνυμα δραματοποίησης το οποόο δεν θεωρούμε ότι αυτή την ώρα είναι αναγκαίο».

«Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι. Έχω συμμετάσχει σε κάποια. Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον -έτσι όπως είναι οργανωμένη-. Δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να πούμε να το πούμε στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο, πασχίζοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του για την στάση της χώρας απέναντι στη ρωσική εισβολή, χωρίς να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Η θέση του πρωθυπουργού, που έρχεται σε αντίφαση με τα όσα έλεγε προεκλογικά, παραμένει ακλόνητη και σήμερα, που η κυβέρνηση εκπέμπει σήμα κινδύνου για την συμπεριφορά του τούρκου προέδρου, καθώς από το βήμα του ΟΗΕ έως και άλλα διεθνή φόρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνεται τόσο εντός όσο και -κυρίως- εκτός συνόρων, προειδοποιώντας για την τουρκική επιθετικότητα.

«Παρακολουθούμε συνεχώς αυτόν το ρητορικό παροξυσμό από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο υστερίας νομίζω πια, που έχει προφανή στόχο να μας κάνει να απολέσουμε και την ψυχραιμία μας, αλλά να αναθεωρήσουμε και τη στρατηγική μας. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα γίνει. Η χώρα, όπως έχουμε πει πολλές φορές, ούτε τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται. Η στρατηγική μας είναι σταθερή. Διευρύνουμε την απήχηση των απόψεών μας, αποδομούμε τα επιχειρήματα, τις ανυπόστατες κατηγορίες και τις ανακρίβειες της απέναντι πλευράς, διευρύνουμε την επιδραστική μας ισχύ και, ταυτόχρονα, μεριμνούμε έτσι ώστε να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση. Η χώρα έχει βαρύνουσα πολιτική ισχύ. Η γνώμη της μετράει. Οι απόψεις της δικαιώνονται» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στρέφοντας τα βέλη του προς τη γειτονική χώρα και την ηγεσία της.

«Το να επικαλείται η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο όταν απειλεί την Ελλάδα με casus belli, όταν έχει καταστρατηγήσει τις υποχρεώσεις της για τις μειονότητες που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, όταν η ίδια δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτο στο πόσο αδιέξοδη είναι αυτή της η στρατηγική και η λογική. Η Ελλάδα ψύχραιμα, σταθερά και ανυποχώρητα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Έχει την ικανότητα και στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο να αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε πρόκληση» ανέφερε ακόμη, προκαλώντας την εύλογη ερώτηση του documentonews.gr, γιατί σε αυτή τη συγκυρία ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει πρωτοβουλία για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, καθώς και για το σήμα «ενότητας» που θα εξέπεμπε στο εξωτερικό μία τέτοια εξέλιξη.

«Η ενότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αυτονόητη. Και νομίζω ότι έχουμε και χρήσιμα διδάγματα για το πόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στην υιοθέτηση στοιχείων που είναι τουρκική προπαγάνδα σε άλλου τύπου απειλές, υβριδικές απειλές. Αναφέρομαι στα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Από την άλλη, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ποτέ ενημέρωση σε οποιονδήποτε πολιτικό Αρχηγό ή κόμμα το έχει ζητήσει, είτε δια του Υπουργού Εξωτερικών, είτε, πολύ περισσότερο, εάν κάποιος πολιτικός Αρχηγός ζητήσει να συναντηθεί και να ενημερωθεί γι’ αυτού του είδους τα ζητήματα από τον Πρωθυπουργό» ανέφερε γενικόλογα ο Γ. Οικονόμου, ρίχνοντας στη συνέχεια για μία ακόμα φορά το «μπαλάκι» στην αντιπολίτευση, καλώντας την να ζητήσει ενημέρωση όποτε επιθυμεί.

«Η ενημέρωση των πολιτικών Αρχηγών ή μια κορύφωση, θα σήμαινε μια δραματοποίηση προς μια κατεύθυνση, που αυτή την ώρα θεωρούμε ότι δεν έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει. Οποτεδήποτε, πάντως, κάποιος χρειαστεί μια παραπάνω ενημέρωση ή θεωρεί ότι πρέπει να ενημερωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ -και προφανώς δεν θα αρνηθούμε ποτέ-  τέτοιου είδους ενημέρωση» ανέφερε ακόμη, με την τοποθέτησή του να μοιάζει με αυτές που έχει επιλέξει και σε άλλες, ηπιότερες συγκυρίες, εξού και επιμείναμε.

«Μιλάω για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και όσον αφορά και στο συμβολισμό του προς τα έξω. Αντιλαμβάνομαι ότι ενημερώνονται οι αρμόδιοι Τομεάρχες των κομμάτων. Την Κυβέρνηση την ενδιαφέρει, όμως, μια τέτοια εικόνα» ήταν η ερώτηση που κάναμε, με τον εκπρόσωπο να επιμένει να αποφεύγει εξ ονόματος κυβέρνησης το ερώτημα, αλλά και να χαμηλώνει τους τόνους, παρότι προηγουμένως μιλούσε για «υστερία Ερντογάν».

«Την Κυβέρνηση την ενδιαφέρει να έχουμε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, το οποίο νομίζω ότι είναι κάτι που όλοι πρέπει να σεβόμαστε και να επιθυμούμε, ανεξαρτήτως άλλων πραγμάτων. Δεν είναι προϊόν οποιωνδήποτε προϋποθέσεων αυτό. Σας είπα, από την άλλη πλευρά, ότι ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα έδινε ένα μήνυμα δραματοποίησης, το οποίο δεν θεωρούμε ότι αυτή την ώρα είναι αναγκαίο ή θα έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

Πάντως, επί της «δραματοποίησης», ο εκπρόσωπος απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος ακόμα και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ζητήσει η χώρα μας την επιβολή κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το ΝΑΤΟ, αρκούμενος να αναφέρει πως «πάντοτε ο Πρωθυπουργός αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάλογα με τη συγκυρία, τη συμμετοχή του στα Συμβούλια Κορυφής ή τη συνομιλία του με ξένους ηγέτες, έτσι ώστε να προβάλλει τα δίκαια της χώρας μας και την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, την επιβουλή της στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην εθνική της κυριαρχία».

Διαβάστε επίσης:

Με πυρά κατά ΗΠΑ ο Ερντογάν ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – Απορρίπτει τις απειλές το ΥΠ.ΕΞ.

Νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Διάβημα στην Ελλάδα για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» στα νησιά

Ελληνοτουρκικά: Νέα πρόκληση Οκτάι – «Η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα»

«Καρφιά» Βαληνάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά – «Δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική»

Ο ανοικονόμητος Οικονόμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter