Η πανεπιστημιακή αστυνομία του καθεστώτος Μητσοτάκη εισβάλλει στα ΑΕΙ – Νέο Προεδρικό Διάταγμα

Η πανεπιστημιακή αστυνομία του καθεστώτος Μητσοτάκη εισβάλλει στα ΑΕΙ – Νέο Προεδρικό Διάταγμα

Σκηνικό “ράμπο” στα ΑΕΙ διαμορφώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Θα βρίσκονται παντού στους χώρους των Ανώτατων ιδρυμάτων οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.). που συγκροτούνται με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς. Θα ξεχωρίζουν, φορώντας ενιαία στολή και θα έχουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως βασικό επιχειρησιακό εξοπλισμό αστυνομική ράβδο-γκλομπ, χειροπέδες, ασύρματο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, αστυνομική σφυρίχτρα και φακό- το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του εντός των χώρων έδρας των Α.Ε.Ι.

Θα διέρχονται, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, από κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους των Α.Ε.Ι. «προς επισήμανση ύποπτων προσώπων ή αντικειμένων, για την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινης πράξης σε βάρος προσώπων ή υποδομών». Μάλιστα, οι αστυνομικοί των ομάδων αυτών θα μπορούν να διενεργούν προγραμματισμένους ή αιφνιδιαστικούς ελέγχους και έρευνες επί οχημάτων, προσώπων, εγκαταστάσεων και χώρων. Μάλιστα, με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργείται και Τμήμα Συντονισμού Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Παράλληλα, συστήνεται και Υποδιεύθυνση Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.). Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, έχει ως αποστολή την ασφάλεια και προστασία, από οιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος τόσο των προσώπων,όσο και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), που λειτουργούν στην περιοχή δικαιοδοσίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας της Γ.Α.Δ.Α., στην οποία αυτή υπάγεται.

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας, η παρουσία σωμάτων ασφαλείας στα πανεπιστήμια που λογοδοτούν στον αρχηγό της ΕΛΑΣ εγκαθιστά τη λογική της παρακολούθησης της ακαδημαϊκής κοινότητας, θυμίζει «σκοτεινές» εποχές και προκαλεί συνειρμούς για καθεστωτικές αντιλήψεις και αυταρχισμό.

Όλα αυτά αποτυπώνονται …τεχνοκρατικά στο Προεδρικό Διάταγμα υπ΄αριθμ. 53 (ΦΕΚ, Α΄, αρ.φυλλου-7 Ιουλίου 2022 ). Η νομοθετική παρέμβαση υπογράφεται από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελο Συρίγο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.

Το νέο προεδρικό διάταγμα έχει τίτλο «Συγκρότηση, οργάνωση, λειτουργία, ρύθμιση θεμάτων προσωπικού και λοιπά θέματα των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.). Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 178/2014 “Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας” (Α΄281) και π.δ. 7/2017 “Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας” (Α΄ 14)».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter