Η Πάολα Ρεβενιώτη, η Σωτηρία Μπέλλου και το «Κράξιμο»

Η Πάολα Ρεβενιώτη, η Σωτηρία Μπέλλου και το «Κράξιμο»

Το περιοδικό «Κράξιμο» που έβγαζε η τρανς ακτιβίστρια χρειαζόταν οικονομική ενίσχυση και η τραγουδίστρια την παρείχε αμέσως, όπως είχε κάνει και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Το 1975 η Πάολα Ρεβενιώτη ήταν 17 ετών και τα είχε με ένα νεαρό λίγο μεγαλύτερό της, ο οποίος δούλευε τσιλιαδόρος σε μπαρμπουτιέρα της Καλλιθέας. Πήγαινε και τον έβλεπε συχνά εκεί κατά τις 4 το πρωί, παρόλο που η ίδια δεν έπαιζε.

Εκεί όμως πήγαινε τακτικά την ίδια ώρα και η Σωτηρία Μπέλλου. Συνοδευόταν από μερικούς κυρίους, συμπαίκτες της προφανώς. Η Πάολα θυμάται την Μπέλλου να τη φωνάζει δίπλα της και να της τσιμπάει τον ποπό για γούρι μόλις πέταγε τα ζάρια. Στο τέλος τής έβαζε στο χέρι κι ένα πεντακοσάρικο. Καθώς τα χρόνια περνούσαν η Πάολα συναντούσε την Μπέλλου κάτι χαράματα στο γαλατάδικο της Ομόνοιας. Η θρυλική τραγουδίστρια πάντα της έπιανε την κουβέντα και ρωτούσε να μάθει για τη ζωή των τρανς κοριτσιών.

Τελευταία φορά συναντήθηκαν στο Χάραμα στις αρχές του 1980, όπου η Μπέλλου τραγουδούσε με τον Τσιτσάνη. Τότε η Πάολα εξέδιδε το περιοδικό «Κράξιμο» και χρειαζόταν οικονομική ενίσχυση. Αμέσως η Μπέλλου έβγαλε και της έδωσε λεφτά – ήταν μια κίνηση που είχε κάνει και ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, σε αντίθεση με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που όταν του είχε τηλεφωνήσει η Πάολα για τον ίδιο λόγο τής έκλεισε το τηλέφωνο. Επρόκειτο για ένα περιοδικό που έγραψε ιστορία στο αθηναϊκό αντεργκράουντ και στις σελίδες του είχε φιλοξενήσει σπουδαίες προσωπικότητες που έδιναν συνεντεύξεις στην Πάολα.

Μεταξύ αυτών η ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου, ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την Πάολα αλλά και ο Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο). Η Κατερίνα Γώγου, απ’ την άλλη, δεν είχε δεχτεί να μιλήσει στο ίδιο έντυπο, με το σκεπτικό πως εκείνο τον καιρό υπερασπιζόταν έναν απεργό πείνας και άρα θα αποπροσανατολιζόταν ο κόσμος «που δεν ήταν ακόμη έτοιμος» διαβάζοντας συνέντευξή της σε ένα περιοδικό για την απελευθέρωση της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. Πάντως η Γώγου λίγο αργότερα έδωσε στην Πάολα ένα ποίημά της, γραμμένο αποκλειστικά για το «Κράξιμο», το οποίο μετά τον θάνατό της εντάχθηκε σε βιβλίο με τα ποιητικά της άπαντα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter