Τουρισμός: Η πραγματικότητα διαψεύδει το αφήγημα των «αρίστων»

Τουρισμός: Η πραγματικότητα διαψεύδει το αφήγημα των «αρίστων»

Τα μεγέθη, αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακά και εν πολλοίς συνιστούν μια τεράστια έκπληξη. Ο λόγος για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας τον τουρισμό και το πώς αυτός κινήθηκε το 2021… Όμως αυτή η έκπληξη μπήκε από τον Αύγουστο στο επικοινωνιακό θηκάρι μιας αποτυχημένης κυβέρνησης που ψάχνει μανιωδώς να βρει μια επιτυχία να πιαστεί ώστε να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που έχουν αφήσει το «επιτελικό κράτος» και η ανέμελη πολιτική τού με μηδενική ενσυναίσθηση πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τις καμένες εκτάσεις του Αυγούστου και τις πλημμυρισμένες περιοχές του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου στο «αντέχει την ακρίβεια ο Ελληνας καταναλωτής», που ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου τον Σεπτέμβρη, φτάσαμε να περιμένουμε

την πορεία των τουριστικών εσόδων για να δούμε ποια μέτρα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών θα ληφθούν από μια κυβέρνηση που δεν βιάζεται ενώ η ακρίβεια… θερίζει.

Βέβαια, προηγουμένως, και ενώ οι πυρκαγιές είχαν κατακάψει την Εύβοια, την Αττική και τμήμα της Πελοποννήσου, (παρα)πληροφορούμασταν από τα συστημικά ΜΜΕ και την κυβερνητική μαύρη προπαγάνδα ότι οι τουριστικές ροές για τον μήνα Αύγουστο θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες του Αυγούστου του 2019!

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Καταρχάς το γεγονός… Ο τουριστικός κλάδος έκανε την έκπληξη και για τον μήνα Αύγουστο και έπιασε το 50% των αφίξεων του 2019. Παρότι τα μεγέθη ήταν σαφή, η κυβέρνηση μέσω των συστημικών ΜΜΕ για άλλη μια φορά έκανε το μαύρο άσπρο εμφανίζοντας προβλέψεις ότι οι αφίξεις δήθεν θα ξεπεράσουν κατά 2% εκείνες του 2019, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα έσοδα! Ποια είναι η αλήθεια; Η Τράπεζα της Ελλάδος σε πρόσφατη δημοσίευση του τουριστικού ισοζυγίου για τον μήνα Αύγουστο κάνει λόγο για εισπράξεις τον Αύγουστο του 2021 από τον τουρισμό της τάξης των 3,112 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η ίδια πηγή για τον Αύγουστο του 2019 είχε ανακοινώσει ότι οι εισπράξεις ήταν 4,183 δισ. ευρώ. Αν κάνουμε την αριθμητική πράξη, βλέπουμε ότι υπάρχει μείωση των τουριστικών εισπράξεων για τον μήνα Αύγουστο του 2021 σε σχέση με αυτόν του 2019 της τάξης του 25,61%!

Ξόδεψαν πολλά οι τουρίστες

Από εδώ και πέρα ξεκινούν τα ευτράπελα… Σύμφωνα με την ίδια πάντα πηγή, την Τράπεζα της Ελλάδος δηλαδή, φέτος αυξήθηκε κατά πολύ η μέση τουριστική δαπάνη… Οπως παρατηρεί σε πληροφοριακό δελτίο, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στην Ελλάδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 σημείωσε κατακόρυφη αύξηση. Σε απόλυτα νούμερα κάθε τουρίστας ξόδεψε το 2021 κατά μέσο όρο 737,4 ευρώ κατά το διάστημα της παραμονής του, ενώ το 2020 ξόδεψε 468,9 ευρώ και το 2019 588,7 ευρώ! Η εξήγηση είναι απλή. Ο δυτικός κόσμος, στερημένος από τα πολύμηνα lockdowns και ακριβώς επειδή στερήθηκε κατά μεγάλο ποσοστό τις διακοπές το 2020, φέτος ξέσκασε και ξόδεψε… Αυτό τον ψυχολογικό παράγοντα, μαζί με το ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες προτίμησαν να παραμείνουν εντός Ευρώπης κατά τη διάρκεια των φετινών διακοπών τους (επί παραδείγματι η Αίγυπτος φέτος ήταν άδεια και πολλά ξενοδοχεία της δεν λειτούργησαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος), εκμεταλλεύτηκε ο ελληνικός τουρισμός και προσέγγισε το 50% περίπου των αφίξεων του 2019! Από αυτό το γεγονός μέχρι να φτιάχνουμε ιστορίες επιτυχίας μιας αποτυχημένης διακυβέρνησης η απόσταση είναι τεράστια. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος Αυγούστου αποπέμφθηκε από τον υπουργικό θώκο του τουρισμού ο Χάρης Θεοχάρης. Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται επιτυχημένη η πορεία του τουρισμού και να αποπέμπεται ως αποτυχημένος ο αρμόδιος υπουργός;

Η πραγματικότητα μέσω του ΙΝΣΕΤΕ

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από μια άλλη αξιόπιστη και πέραν πάσης αμφισβήτησης πηγή. Αναφερόμαστε στο Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το οποίο συλλέγει τα στοιχεία από όλους τους επίσημους φορείς και μέσα από τα πληροφοριακά του δελτία καταδεικνύει με ακραία αξιοπιστία την πραγματικότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πραγματικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 15,8 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 51,2% (8,1 εκατ. λιγότερες αφίξεις). Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι πτήσεις εσωτερικού. Την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 λοιπόν καταγράφηκαν 2,8 εκατ. αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού έναντι 5,6 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 50,3% (2,8 εκατ. λιγότερες αφίξεις).

Σε σχέση με τον Αύγουστο, από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας αφίχθησαν φέτος 3,03 εκατ. ταξιδιώτες. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019 είχαν καταγραφεί 3,87 εκατ. αφίξεις. Αυτά τα μεγέθη σε καμία περίπτωση δεν μας δίνουν αύξηση για τον φετινό Αύγουστο της τάξης του 2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπως ήθελε η κυβερνητική μαύρη προπαγάνδα να διατυμπανίζει στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου πανηγυρίζοντας πάνω από τις καμένες εκτάσεις που ακόμη κάπνιζαν σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο. Οσον αφορά τις οδικές αφίξεις, αυτές παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 67,5%, πάντα σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 καταγράφηκαν 2,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 8,6 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 (-5,8 εκατ.).

Ολα αυτά μας δείχνουν ωστόσο κάτι αισιόδοξο για το τώρα αλλά και κάτι απαισιόδοξο για το 2022. Λόγω των αυξημένων δαπανών και με βάση τα πραγματικά μεγέθη ο τουρισμός μπορεί φέτος να πιάσει σε έσοδα το 60% των αντίστοιχων εσόδων του 2019 και να ανέλθει ο τζίρος σε 12 δισ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι του χρόνου οι τρίτες χώρες θα ανοίξουν για να υποδεχτούν κυρίως τουρίστες από την Ευρώπη που φέτος δεν ήθελαν να διακινδυνέψουν εκτός ευρωπαϊκής επικράτειας, ο ελληνικός τουρισμός θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρούς ανταγωνιστές…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter