Η προγραμματική μάχη Ανδρουλάκη για μετεκλογικές συνεργασίες

Η προγραμματική μάχη Ανδρουλάκη για μετεκλογικές συνεργασίες

Τους δικούς του όρους για μετεκλογικές συνεργασίες θέτει το ΠΑΣΟΚ μέσω της δέσμης των προτεραιοτήτων του προγράμματος διακυβέρνησης που προωθεί με σύνθημα «Απόφαση Αλλαγής». Η παρουσίαση του προγραμματικού πλαισίου και των σημείων αιχμής από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Μαΐου 2023, σηματοδοτεί σχηματικά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ να εμφανιστεί σαν η αξιόπιστη λύση για τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023 με προτάσεις που αφορούν στην κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση  της χώρας αλλά και στην αναζωογόνηση της σχέσης των πολιτών με την πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να καταδείξει τον εκσυγχρονιστικό ρόλο του κόμματός του στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας   και   ταυτόχρονα να πείσει ότι το αίτημα του πολίτη για βελτίωση της καθημερινότητάς του  περνά μέσα από μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Χαριλάου Τρικούπη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Η παρουσίαση του πλαισίου των προγραμματικών προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ γίνεται  μόλις δυο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα των 11 άρθρων του λεγόμενου «Συμβολαίου Αλλαγής».  Μάλιστα, η χρήση όρων και φράσεων από τον Αλέξη Τσίπρα  που θύμιζαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ είχε προκαλέσει την μήνιν του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «τυμβωρύχο του Ανδρέα Παπανδρέου». Η ανταγωνιστική σχέση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας  είναι εμφανής, αν και μετεκλογικά αυτό μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο έλξης, υπό ορισμένες συνθήκες και αφότου έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της κάλπης.

Το Documento είχε καταγράψει από τον περασμένο Φεβρουάριο τις δέκα προτεραιότητες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με βάση τις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνεδριάσεις κορυφαίων συλλογικών οργάνων.  Σε αυτόν τον δεκάλογο με τα σημεία αιχμής  του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είχαν περιληφθεί ως πλαίσιο προτάσεις όπως:

-Καθιέρωση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και  προώθηση των επαγγελματικών ταμείων,

-Άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds (καθορισμός χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων). Επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες. Προστασία της αγροτικής γης.

-Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών. Αλλαγή του πλαισίου για τη λειτουργία της ΕΥΠ βάσει  του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
-Την εφαρμογή προτάσεων για κοινωνικές κατοικίες (μέσω κτιριακού αποθέματος για ενοικίαση), με αιχμή τη στήριξη φοιτητών και νέων οικογένειών, σε συνδυασμό με μέτρα κατά της δημογραφικής γήρανσης.

-Νέο αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα, με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων, που περιλαμβάνει μόνιμες παρεμβάσεις και όχι προσωρινά επιδόματα, μείωση των φόρων στην εργασία, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, μεγάλη μείωση στο σημερινό υψηλό όριο  αφορολόγητων γονικών παροχών, με  έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων

-Δημιουργία ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου (προτάσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα και ήπια πρωτογενή πλεονάσματα), με ανακατάταξη στους ευρωπαϊκούς πόρους και κυρίως του Ταμείου Ανάπτυξης, ώστε αυτοί να κατευθυνθούν προς την  εγχώρια παραγωγή,  προς τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον πρωτογενή τομέα και με προτεραιότητα στην πράσινη μετάβαση και τη διάχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή.

-Ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας.

-Κατάργηση διατάξεων νόμου της ΝΔ για τα εργασιακά,  που οδηγούν στην εργοδοτική ασυδοσία, αύξηση του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της εποχής και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στήριξη των κλαδικών συμβάσεων, νέες  ρυθμίσεις  για τις νέες μορφές εργασίας, και ενίσχυση της δια βίου μάθησης

-Αναγέννηση  του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ακύρωση πολιτικών που μετατρέπουν ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, σε αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών επιχειρήσεων.

-Προτεραιότητά στην ποιοτική δημόσια παιδεία, αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής, υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα σχολεία,  εξωστρεφή Πανεπιστήμια και εσωτερική αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη, οικονομική ενίσχυση της έρευνας στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τώρα, σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δημοσιοποιεί αναλυτικά το πλαίσιο των προγραμματικών προτεραιοτήτων, που εξειδικεύονται ανά τομέα. Ουσιαστικά απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο με την ψήφο του να επικροτήσει την πρόταση διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι της ΝΔ στόχος του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Νερό στον μύλο της ΝΔ και «καραμανλοαριστερά»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter