ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Νερό στον μύλο της ΝΔ και «καραμανλοαριστερά»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Νερό στον μύλο της ΝΔ και «καραμανλοαριστερά»

Από τις Βρυξέλλες έως την Αθήνα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη συνεχώς ανοίγει και κλείνει μέτωπα. Αυτήν τη φορά είναι η υπόθεση Γεωργούλη που έφερε το ΠΑΣΟΚ – με οδυνηρό τρόπο για στέλεχός του– στο κέντρο της επικαιρότητας αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης, κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την άμεση διαγραφή του εμπλεκόμενου ευρωβουλευτή του τελευταίου. Το ΠΑΣΟΚ με κάθε τρόπο εξέφρασε τη στήριξή του στη δικηγόρο και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου τού κόμματος, η οποία κατήγγειλε τον βιασμό της όπως και σωματικές βλάβες και έχει προσφύγει στις δικαστικές αρχές του Βελγίου από το 2020. Η καταγγελία στρέφεται σε βάρος του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος μέσω των δικηγόρων του, με αφορμή την άρση της ασυλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο προς διερεύνηση της υπόθεσης, αρνείται τις κατηγορίες.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν ολιγώρησε στην προσπάθεια προσέλκυσης κεντροαριστερών ψηφοφόρων, ρίχνοντας αντικειμενικά νερό στον μύλο της ΝΔ. Επέμεινε να δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας. Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος παρέπεμψε στο κόμμα του για να δημοσιοποιήσει ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη διαρροή, την ίδια ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης από τη ΝΔ ονομάτιζε στα σόσιαλ μίντια μια δημοσιογράφο, η οποία του ζήτησε να ανακαλέσει αμέσως!

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια, που έχει ήδη αποφέρει καρπούς δημοσκοπικά, να αποσπάσει ψήφους από τη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια κραδαίνοντας σαν μπαμπούλα το ενδεχόμενο η πασοκική ψήφος να οδηγήσει σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Βαρουφάκη, κατ’ αναλογίαν όσων είχε πει περί «τερατογένεσης» τον Σεπτέμβριο του 2022 από τη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης προέκτεινε την επίθεσή του πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, γενικεύοντας και ρίχνοντας πυρά στη ΝΔ με επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών. Για να καταλήξει ότι «στις 21 Μαΐου να τελειώνουμε με το ψηφιακό παρακράτος που δημιουργεί τοξικές συγκρούσεις, απαξιώνει ανθρώπους και ευτελίζει τους θεσμούς».

Ο απόηχος της συνάντησης του Βερολίνου

Δεν είναι ίδια η κατάσταση στη Χαρ. Τρικούπη σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, όταν έδινε μάχη με την εσωστρέφεια, στη σκιά αποχωρήσεων και αποσύρσεων υποψηφιοτήτων και με φόντο την υπόθεση Καϊλή.

Τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει πιο επιθετικά την ανταγωνιστική προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία του κόμματός του όχι μόνο στον χώρο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο έχει μπει στο μικροσκόπιο της Χαρ. Τρικούπη. Μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση Τσίπρα στην οποία εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση».

Στο πλαίσιο του προεκλογικού διαγκωνισμού το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο ιδεολογικές αναφορές περί Αριστεράς, κεντροαριστεράς και Δεξιάς με διάφορες αποχρώσεις. Η Χαρ. Τρικούπη, που κατακρίνει σε όλους τους τόνους την πολιτική της περιόδου 2004-09 για τις καίριες ευθύνες της ΝΔ στην οικονομική καταβύθιση της χώρας, κατακεραυνώνει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του τον Ευάγγελο Αντώναρο, πρώην εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Ετσι, στην ομιλία του στη Λέσβο την περασμένη Πέμπτη ο Ν. Ανδρουλάκης εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ ως εκφραστή της «πραγματικής κεντροαριστεράς», σε αντίστιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήρισε «Αριστερά-σύμμαχο του κ. Καραμανλή». Κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι είναι αμετανόητος, καθώς σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αξιοποίησε τα κοινωνικά αδιέξοδα που δημιούργησε ο Καραμανλής αλλά παίρνει τα στελέχη του και τα εμφανίζει σαν λυτρωτές της επόμενης ημέρας. Για να συμπληρώσει ο Ν. Ανδρουλάκης: «Αν αυτό είναι Αριστερά, τότε έχουμε ένα μεγαλύτερο χρέος: να ενισχύσουμε τη δημοκρατική παράταξη για να έχει μια πραγματική κεντροαριστερά ο τόπος και όχι την Αριστερά-σύμμαχο του κ. Καραμανλή».

Τον ίδιο διαχωρισμό έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Open σημείωσε δηκτικά ότι «κάποιοι είναι κεντροαριστερά και κάποιοι άλλοι είναι… καραμανλοαριστερά».

Ψηφοδέλτια με αμφίπλευρη διεύρυνση

Σε αυτό το μήκος κύματος η Χαρ. Τρικούπη συνεχίζει τη διεύρυνση των ψηφοδελτίων της με προερχόμενους από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και του φιλελεύθερου κέντρου. Πάντως ο Ν. Ανδρουλάκης επιδιώκει να προβάλει εμβληματικά τις ρίζες του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, τους αγώνες στελεχών του κατά της χούντας αλλά και πιο πριν, από την εποχή της Ενωσης Κέντρου και της ΕΔΑ.

Μάλιστα διόλου τυχαία, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ανδρουλάκη στις φυλακές Ωρωπού στις 21 Απριλίου 2023, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημοποίησε ότι θα μετέχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος είναι γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, γιατρού και βουλευτή συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ που δολοφονήθηκε το 1963. Οπως είχε γράψει το documentonews.gr από τον περασμένο Ιανουάριο, η Χαρ. Τρικούπη σκορπά προσδοκία με τη συμμετοχή γνωστών ονομάτων στα ψηφοδέλτια, όπως ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης,ή προσώπων όπως ο Γρ. Λαμπράκης, ο οποίος το 2015 ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι. Μένει να φανεί αν θα συνεισφέρει εκλογικά και ο καλαθοσφαιριστής Παναγιώτης Φασούλας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter