Η Βούλτεψη επιβεβαίωσε όλους τους λόγους που η Ελλάδα είναι στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου

Η Βούλτεψη επιβεβαίωσε όλους τους λόγους που η Ελλάδα είναι στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου

Η Σοφία Βούλτεψη θέλησε (και κατόρθωσε) να επιβεβαιώσει όλες τις κατηγορίες που έχουν επιρρίψει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη οι διεθνείς οργανώσεις Τύπου και τους λόγους για τους οποίους κατέταξαν την Ελλάδα του Μητσοτάκη στην 108η θέση παγκοσμίως στην Ελευθερία του Τύπου, όπως αναφέρει το Koutipandoras.gr.

Δείτε επίσης: «Μπανανία» η Ελλάδα του Μητσοτάκη στην Ελευθερία του Τύπου: 108η στον κόσμο, πίσω από Τόγκο και Μποτσουάνα

Τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας θέλησαν να ανασυστήσουν οι διοργανωτές του 17ου δημοσιογραφικού συνεδρίου της Σαμοθράκης, το σαββατοκύριακο που πέρασε, 14 χρόνια μετά τη διοργάνωση του τελευταίου συνεδρίου, το 2008.

Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι για την προετοιμασία του συνεδρίου συνεργάστηκαν όλες οι Ενώσεις Τύπου της χώρας, καθώς και η ομοσπονδία τους, η ΠΟΕΣΥ.

Τα σχόλια που ακολουθούν είναι προσωπικά (το γράφω με bold για να εξηγούμαστε εξ’ αρχής και να μην παρεξηγούμαστε). Δεν αντιπροσωπεύουν το «μαγαζί» στο οποίο εργάζομαι και αποτελούν την αυθόρμητη αντίδραση ενός νέου δημοσιογράφου που έγινε μάρτυρας (μέσω zoom) της προσπάθειας μιας υπουργού να εξευτελίσει την εργασία ενός συναδέλφου μας, απλώς και μόνο επειδή το ρεπορτάζ του δεν «βόλευε» το κυβερνητικό αφήγημα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Στο -θρυλικό όπως το αποκαλούν οι παλαιότεροι συνάδελφοι- δημοσιογραφικό συνέδριο της Σαμοθράκης που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε πάνελ υπό τον τίτλο «Τι απειλεί την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Οι έρευνες, οι κατατάξεις, οι αντιδράσεις, οι αναγκαίες παρεμβάσεις», κλήθηκαν να μιλήσουν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρώην δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη, ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης, η πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Maja Sever, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου και το στέλεχος της ECPMF, Laurens Heuting.

H κ. Βούλτεψη όμως τελικά δεν είχε καμία διάθεση να μιλήσει για το θέμα του πάνελ.

Με το γνωστό απορριπτικό ύφος που τη χαρακτηρίζει, και το οποίο μάλλον της έχει κληροδοτήσει η πολιτική της πορεία και όχι τόσο η δημοσιογραφική, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εμφανίστηκε στο συνέδριο για να παραδώσει μαθήματα καλής δημοσιογραφίας.

Μετά την παρέλαση μέσα από την ομιλία της του Θουκυδίδη, του Πρωταγόρα, Ανάξαρχου και του Ξενοφώντα, η κ. Βούλτεψη πέρασε στο αναμενόμενο παρασύνθημα: μετέτρεψε την ομιλία της σε μια κυβερνητική απάντηση προς το ρεπορτάζ του Spiegel σε σχέση με το περιστατικό των προσφύγων σε νησίδα του Έβρου, τον Αύγουστο του 2022 και στην πληροφορία ότι υπήρξε νεκρό ένα παιδί 5 ετών.

Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός πως στο ίδιο πάνελ βρισκόταν ένας από τους δημοσιογράφους που υπέγραψαν το εν λόγω ρεπορτάζ, ο Γιώργος Χρηστίδης.

Στην ομιλία του ο δημοσιογράφος έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις, ωστόσο αντιστάθηκε στον πειρασμό να απαντήσει σε κάθε μομφή της παλαίμαχης δημοσιογράφου και νυν υπουργού, που υποκρίθηκε ότι δεν γνωρίζει πως είναι απολύτως δεοντολογικό για έναν δημοσιογράφο να αποκρύψει την ιδιότητά του ώστε να παρακάμψει κρατικά εμπόδια αυταρχικών κυβερνήσων που τον απομονώνουν από τις πηγές του ρεπορτάζ του.

Άλλωστε, η κ. Βούλτεψη βρήκε τον χρόνο να αραδιάσει τη μισή αρχαιοελληνική γραμματεία για να πείσει ότι αποτελούμε συνέχειά της, ωστόσο, δεν της περίσεψε ούτε ένα δευτερόλεπτο για να ψελλίσει το όνομα του Γιώργου Καραϊβάζ. Προτίμησε τις αναφορές στη… μακρινή Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτζια που δολοφονήθηκε στη Μάλτα, ξεχνώντας ότι οι συγκρίσεις για τις έρευνες που έκαναν οι δύο χώρες για να εντοπίσουν τους αντίστοιχους δολοφόνους δημοσιογράφων, δεν συμφέρουν καθόλου την ελληνική πλευρά.

Όλα αυτά θα μπορούσαν βέβαια να ενταχθούν στη ζωντανή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών ενός συνεδρίου. Αν έμεναν εκεί, δε θα είχε κανέναν νόημα και αυτό το άρθρο.

Ωστόσο η κ. Βούλτεψη θέλησε (και κατόρθωσε) να επιβεβαιώσει όλες τις κατηγορίες που έχουν επιρρίψει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη οι διεθνείς οργανώσεις Τύπου, αφού μετά την ομιλία του Γιώργου Χρηστίδη, η κ. Βούλτεψη άρπαξε την ευκαιρία να του επιτεθεί, ταυτίζοντάς τον, όχι μόνο με την εφημερίδα στην οποία εργάζεται, αλλά με την ίδια τη Γερμανία.

Στην αντίδραση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που άρχισε να δυσφορεί, όταν η κ. Βούλτεψη ξεκίνησε να υπαγορεύει στον Χρηστίδη τη θεματολογία που… θα έπρεπε να έχει το επόμενό του ρεπορτάζ, διέκοψε τα ελληνικά και της επιτέθηκε ρωτώντας την “do you want to censorship me? Just leave me to speak. I am a journalist, I have a history in journalism. When I speak, you don’t have to speak!” [sic].

O συντονιστής της συζήτησης, Β’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Γαβαλάς, «ωσεί… απών» από την κακοποιητική στάση της υπουργού απέναντι στους δημοσιογράφους, επέλεξε να εμποδίσει τον Γιώργο Χρηστίδη από το δικαίωμά του να δώσει απαντήσεις στην προσωπική επίθεση που τού επεφύλαξε η κ. Βούλτεψη. Προτίμησε εκείνη την ώρα να εκτελέσει χρέη τεχνικού και να διαπιστώσει αν ο κ. Τέλλογλου που θα μιλούσε στη συνέχεια είχε ανοίξει με επιτυχία το μικρόφωνό του. Απέτυχε να προστατέψει ακόμη και την πρόεδρο της EFJ από την οργή της Σοφίας Βούλτεψη, αφού όταν η Maja Sever εξέφρασε την αγανάκτησή της για το ότι ο λόγος δεν δίνεται στον Χρηστίδη, αντιμετώπισε τις φωνές της Σοφίας Βούλτεψη που τη ρωτούσε “are you the moderator?” 

Βόλεψε πάντως η παρουσία της Σοφίας Βούλτεψη στο συνέδριο: Μαθήματα δημοσιογραφίας, συντονισμού συζητήσεων, μεταναστευτικής πολιτικής και κυβερνητικού αυταρχισμού, όλα μέσα σε μια «συζήτηση» 1,5 ώρας. Πριν νιώσει την ανάγκη να κάνει και σε εμένα μαθήματα δημοσιογραφίας η κ. Βούλτεψη, θυμίζω ότι το άρθρο δημοσιεύεται στην κατηγορία «Απόψεις». Προς ώρας, έχουμε -νομίζω- το δικαίωμα να διατηρούμε και μερικές τέτοιες.

Σε αυτό το πλαίσιο της προσωπικής άποψης θα ήθελα να αναφερθώ και στη διοργάνωση του συνεδρίου που έγινε με πανηγυρικούς για την ιστορική αναβίωσή του.

Δημοσιογραφικό συνέδριο, συνάδελφοι, χωρίς δημοσιογράφους ακροατές δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Όταν, δε, το εν λόγω δημοσιογραφικό συνέδριο γίνεται ΧΩΡΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ , τότε πρόκειται για ταυτόχρονο ευτελισμός των όρων «δημοσιογραφικό» και «συνέδριο».

Οργανώσατε, συνάδελφοι, εν πλήρει γνώσει σας, ένα συνέδριο με περισσότερους ομιλητές από ακροατές.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το γεγονός ότι εγώ, όπως φαντάζομαι και δεκάδες άλλοι συνάδελφοι, που αιτηθήκαμε να παραστούμε στο συνέδριο λάβαμε ένα μήνυμα που έγραφε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου υποδέχτηκε περίπου 190 αιτήματα συμμετοχής. Οι διαθέσιμες θέσεις στο Συνέδριο είναι 75 και σε αυτές περιλαμβάνονται οι εισηγητές, οι συντονιστές και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής».

Αναρωτήθηκα πόσοι είναι οι εισηγητές/συντονιστές και τα μέλη της Οργανωτικής. Από την ιστοσελίδα της ίδιας της διοργάνωσης προκύπτει ότι οι εισηγητές και ομιλητές ήταν 34, ενώ η οργανωτική επιτροπή αποτελούνταν από 10 άτομα. Σύνολο 44.

Διαθέσιμες θέσεις για το μεγαλο, πανελλαδικό δημοσιογραφικό συνέδριο λοιπόν; 75-44=31.

31 ακροατές/ακροάτριες (+οι ελάχιστοι που το παρακολούθησαν διαδικτυακά) λοιπόν, έγιναν απλώς θεατές παράλληλων μονολόγωνχωρίς δικαίωμα ερωτήσεων και παρεμβάσεων. Ευτυχώς, αρκετοί από τους ομιλητές έσωσαν την παρτίδα, θέτοντας τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην πραγματική τους βάση.

Υ.Γ.: Την απαράδεκτη ενέργεια της Σοφίας Βούλτεψη τη στιγμή που ο Γιώργος Χρηστίδης ένιωσε αδιαθεσία, ενώ εκείνη νόμιζε ότι κοιμάται και τα γέλια της με τον Αντιπρόεδρο, θα αντισταθώ στον πειρασμό να τη σχολιάσω και να αναρτήσω το επίμαχο απόσπασμα. Καλό είναι όμως, όταν έχουμε θέσεις ευθύνης και βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο να μη συμπεριφερόμαστε σαν άτακτα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.

Πηγή: Koutipandoras.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter