ΗΠΑ: Δουλειά μέχρι θανάτου

ΗΠΑ: Δουλειά μέχρι θανάτου

Οσο οι ανεμοστρόβιλοι σφυροκοπούσαν τις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι δούλευαν πυρετωδώς ώστε να ετοιμάσουν τις παραγγελίες για τα Χριστούγεννα. Αποτέλεσμα της εταιρικής απληστίας ήταν ο θάνατος έξι εργαζομένων της Amazon και οκτώ εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κεριών στο Κεντάκι, που έχασαν τη ζωή τους όταν ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε τον χώρο εργασίας τους. Ολα αυτά τη στιγμή που πολυεθνικές σαν την Amazon σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο. Η πρωτοφανής φυσική καταστροφή άφησε πίσω της τουλάχιστον 100 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και άστεγους, ενώ το μέγεθος της καταστροφής ξεπερνιέται μόνο από τον τυφώνα «Κατρίνα» που χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη τον Αύγουστο του 2005.

Η Amazon σφυροκοπείται

Τη στιγμή που οι εργάτες της Amazon έχαναν τη ζωή τους ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Τζεφ Μπέζος πανηγύριζε γιατί είχε στείλει έναν πρώην αθλητή του αμερικανικού φούτμπολ στο διάστημα, αφήνοντας τον διευθυντή της εταιρείας Ντέιβ Κλαρκ να μαζέψει τα αμάζευτα. Ο τελευταίος έγραψε στο Twitter ότι ένιωθε θλίψη που μέλη της οικογένειας της Amazon πέθαναν ως αποτέλεσμα της καταιγίδας. Ομως αυτό που ξέχασε να πει ήταν ότι η εταιρεία δεν άφησε τους εργαζομένους της να φύγουν. Συγχρόνως, δεν υπήρχε καμία εγκατάσταση προστασίας από τέτοια φαινόμενα εντός του κτιρίου ούτε είχαν εκπαιδευτεί κάπως οι εργαζόμενοι ώστε να αποτραπεί το μοιραίο, όπως αποκάλυψε η ερευνητική ομάδα του δημοσιογραφικού μέσου «Intercept». Κι αυτό διότι το κόστος της εκπαίδευσης για έκτακτα περιστατικά «τρώει» από τον εργάσιμο χρόνο και οι παραγγελίες δεν θα εκτελεστούν από μόνες τους. Ειδικά όταν οι εργαζόμενοι στην Amazon απολύονται για οποιοδήποτε λόγο και οι συνεχείς παραιτήσεις έχουν γίνει συνήθεια λόγω των άθλιων εργασιακών συνθηκών που κάνουν τον Μεσαίωνα να φαντάζει… σοσιαλιστική ουτοπία.

Μόνο για τη δημόσια εικόνα

Οι συνεχείς αποκαλύψεις και οι διογκούμενες αντιδράσεις της κοινής γνώμης ώθησαν την αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή OSHA να ανοίξει τον φάκελο και να ξεκινήσει έρευνα κατά της Amazon για τα αίτια της καταστροφής. Η εταιρεία για λόγους προστασίας της εικόνας της αναγκάστηκε να βγει δημόσια και να πει πως υποστηρίζει την έρευνα, τη στιγμή βέβαια που ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Τζον Φέλτον ξέπλενε το περιστατικό πλάι πλάι με τον κυβερνήτη του Ιλινόις Τζ. Μπ. Πρίτζκερ λέγοντας πως υπήρξε μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της εκείνη τη μοιραία νύχτα. Η προσπάθεια συγκάλυψης ήταν τόσο εντατική που η εταιρεία ανέφερε πως ειδοποιήθηκαν αργά από τη μετεωρολογική υπηρεσία και δεν πρόλαβαν να απομακρύνουν τους εργάτες! Επιπλέον για να περιορίσει το κόστος στη δημόσια εικόνα της ανακοίνωσε πως θα στηρίξει τους εργάτες και τις οικογένειές τους, δωρίζοντας ταυτόχρονα 1 εκατομμύριο δολάρια στην τοπική κοινότητα του Εντουαρντβιλ όπου έγινε το εργατικό δυστύχημα.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Amazon μπαίνει στη δίνη του κυκλώνα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η εταιρεία δεν ειδοποιούσε τους εργαζομένους για κρούσματα Covid-19 στον εργασιακό χώρο. Επίσης, τους απαγορεύει να φέρουν τα κινητά τους στον χώρο εργασίας, καθιστώντας αδύνατη την επικοινωνία με τους δικούς τους καθώς και την ειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Φυσικά άπαντες γνωρίζουν τις τακτικές μεγιστοποίησης του κέρδους από τη συγκεκριμένη πολυεθνική, όμως άπαντες την καλύπτουν. Διότι τα λεφτά και η ισχύς του Μπέζος έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που μόνο με τον Τζ. Π. Μόργκαν μπορεί να συγκριθεί. Ο τελευταίος είχε συσσωρεύσει τόσο πλούτο που ανάγκασε τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Θίοντορ Ρούσβελτ να περάσει το πρώτο νομοσχέδιο κατά των μονοπωλίων. Σήμερα αναμένεται να ξαναεφαρμοστεί για τις Google, Amazon, Facebook, Apple (GAFA).

Λόμπινγκ πριν από τη θύελλα

Δημοσίευμα του περιοδικού της αμερικανικής Αριστεράς «Jacobin» αποκάλυψε πως προτού εμφανιστούν οι φονικοί τυφώνες οι εταιρείες και οι λομπίστες τους μπλόκαραν την ψήφιση νομοσχεδίου στην πολιτεία του Ιλινόις που θα προστάτευε τους εργάτες από αυτά ακριβώς τα φαινόμενα. Το επίμαχο νομοσχέδιο προέβλεπε τη θεμελίωση μιας ρήτρας για τη δίκαιη απόλυση. Μέχρι στιγμής ο εργοδότης μπορεί να απολύσει χωρίς κανένα λόγο τον εργαζόμενο, ενώ η συζητούμενη ρήτρα θα εξασφάλιζε τον εργαζόμενο εάν αρνιόταν να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περίπτωση που έκρινε πως η υγεία του ίδιου, των συναδέλφων του ή του κοινού τίθεντο σε κίνδυνο. Εντούτοις, το νομοσχέδιο θάφτηκε εξαιτίας των αντιδράσεων από τα πανίσχυρα εμπορικά επιμελητήρια του Σικάγολαντ και του Ιλινόις, των οποίων η Amazon αποτελεί μέλος και χρηματοδότη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter