ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώην αθλητής και ηθοποιός Ο. Τζ. Σίμπσον – Γνωστός από πολύκροτη δίκη

ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώην αθλητής και ηθοποιός Ο. Τζ. Σίμπσον  – Γνωστός από πολύκροτη δίκη
O.J. Simpson (Ethan Miller via AP, Pool, File)

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον, πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ηθοποιός, που αθωώθηκε στη «δίκη του αιώνα», ανέφερε η οικογένειά του.

Ο  Όρενθαλ Τζέιμς Σίμπσον δικάστηκε και αθωώθηκε για τη διπλή δολοφονία της πρώην συζύγου του, Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και του εραστή της Ρόναλντ Γκόλντμαν. Το ζευγάρι μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από στη γειτονιά Brentwood του Λος Άντζελες τη νύχτα της 12ης Ιουνίου 1994. Η δίκη διήρκεσε έντεκα μήνες, από τις 9 Νοεμβρίου 1994[1] έως τις 3 Οκτωβρίου 1995.

Ο Σίμπσον κατηγορήθηκε επισήμως για τις δολοφονίες στις 17 Ιουνίου, αφού οι ερευνητές βρήκαν ένα αιματοβαμμένο γάντι στην κατοχή του. Αφού δεν παραδόθηκε στον συμφωνημένο χρόνο, έγινε αντικείμενο καταδίωξης χαμηλής ταχύτητας με ένα λευκό SUV Ford Bronco του 1993 που ανήκε και οδηγούσε ο φίλος του, Αλ Κόουλινγκς.

Τα δίκτυα διέκοψαν την κάλυψη των τελικών του NBA του 1994 για να μεταδώσουν ζωντανά την καταδίωξη, την οποίαν παρακολούθησαν περίπου 95 εκατομμύρια άνθρωποι. Η καταδίωξη και η σύλληψη του Σίμπσον αργότερα την ίδια μέρα ήταν από τα γεγονότα με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα στην αμερικανική ιστορία.

Η δίκη θεωρήθηκε ιστορικά σημαντική για την ευρεία διαίρεση ως αντίδραση στην ετυμηγορία από το κοινό. Οι απόψεις των παρατηρητών για την ετυμηγορία σχετίζονταν με την εθνικότητα τους και τα μέσα ενημέρωσης το ονόμασαν αυτό το «φυλετικό χάσμα».

Μια δημοσκόπηση με κατοίκους της κομητείας του Λος Άντζελες έδειξε ότι οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί πίστευαν ότι η απόφαση για την αθώωσή του ήταν ορθή, ενώ η πλειονοψηφία των λευκών θεώρησε ότι ήταν ακύρωση των ενόρκων με ρατσιστικά κίνητρα από την ως επί το πλείστον αφροαμερικανική κριτική επιτροπή. Πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό το «χάσμα» έχει μειωθεί μετά τη δίκη.

Μετά τη δίκη, ο πατέρας της Γκόλντμαν υπέβαλε πολιτική αγωγή κατά του Σίμπσον. Στις 4 Φεβρουαρίου 1997, η επιτροπή βρήκε ομόφωνα τον Σίμπσον υπεύθυνο για τους δύο θανάτους. Στην οικογένεια Goldman επιδικάστηκαν αποζημιώσεις και αποζημιώσεις συνολικού ύψους 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων (61,1 εκατομμύρια δολάρια σε δολλάρια 2022).

Το 2000, ο Σίμπσον έφυγε από την Καλιφόρνια για τη Φλόριντα, μια από τις λίγες πολιτείες όπου προσωπικά περιουσιακά στοιχεία όπως σπίτια και συντάξεις δεν μπορούν να κατασχεθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων που υπάρχουν σε άλλες πολιτείες.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ξυλοκοπούν νέους που δεν θέλουν να επιστρατευτούν – «Πληρώνουν χιλιάδες δολάρια για να φύγουν από τη χώρα» (Video)

Ουκρανία: Βρετανικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν σαμποτάζ υποστηρίζει η ρωσική FSB

Τουρκία: Σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών προς την Ευρώπη έχει μετατραπεί η χώρα – Κατάσχεση 600 κιλών κοκαΐνης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter