Τουρκία: Σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών προς την Ευρώπη έχει μετατραπεί η χώρα – Κατάσχεση 600 κιλών κοκαΐνης

Τουρκία: Σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών προς την Ευρώπη έχει μετατραπεί η χώρα – Κατάσχεση 600 κιλών κοκαΐνης
AP Photo

Η τουρκική αστυνομία κατέσχεσε την τρίτο μεγαλύτερο φορτίο κοκαΐνης στην ιστορία της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικάγια, καθώς οργανώσεις που καταγράφουν τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος προειδοποιούν ότι η Τουρκία μετατρέπεται σε σημείο εισόδου για ναρκωτικά που φτάνουν στην Ευρώπη.

Με μια επιχείρηση που διεξήχθη ταυτόχρονα σε τρεις επαρχίες, κατασχέθηκαν 608 κιλά κυρίως υγρής κοκαΐνης, ανέφερε ο Γερλικάγια στο X. Κατασχέθηκαν επίσης σχεδόν 830 κιλά χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του ναρκωτικού.

Ο Γερλικάγια δήλωσε ότι η αστυνομική επιχείρηση είχε ως στόχο διεθνές καρτέλ που φέρεται να διευθύνεται από έναν Βενεζουελολιβανέζο, ο οποίος ήταν μεταξύ των τεσσάρων αλλοδαπών που συνελήφθησαν στα πλαίσια της επιχείρησης κατά της συγκεκριμένης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, μαζί με εννέα Τούρκους.

«Η ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε κατά την διάρκεια της επιχείρησης ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε ταυτόχρονα στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός.

Διαμετακομιστικός κόμβος

Ομάδες που παρακολουθούν το οργανωμένο έγκλημα λένε ότι η Τουρκία καταλαμβάνει όλο και πιο σημαντική θέση ως διαμετακομιστικός κόμβος για την κοκαΐνη που έρχεται από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, καθώς η ασφάλεια σε λιμάνια όπως το Ρότερνταμ στην Ολλανδία γίνεται αυστηρότερη.

Σε έκθεση της, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος, τον Οκτώβριο, ανέφερε αύξηση κατά 44% των κατασχέσεων κοκαΐνης στην Τουρκία μεταξύ 2021 και 2022 και ξεκαθάριζε ότι αυτό δεν αντανακλάται στα στοιχεία για την εγχώρια κατανάλωση, «γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα είναι πιθανό να χρησιμεύσει ως διάδρομος μεταφοράς ναρκωτικών».

Η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που έχει κατασχεθεί στην Τουρκία ανερχόταν σε 1,1 τόνους του ναρκωτικού που ήταν κρυμμένοι σε φορτίο μπανανών από τον Ισημερινό και σημειώθηκε στο λιμάνι της Μερσίνας το 2021.

Ο Γιερλικάγια, από όταν ανέλαβε καθήκοντά του τον περασμένο Ιούνιο, έχει βάλει σαν στόχο να δείξει ότι «τσακίζει» το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς ότι η χώρα έχει γίνει καταφύγιο για ξένους μαφιόζους. Είναι συνήθης τακτική του να δημοσιεύει λεπτομέρειες για τις αστυνομικές επιχειρήσεις με στόχο τους εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.

Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιελάμβανε βίντεο, το οποίο είχε ντυθεί με δραματική μουσική και έπαιζε υλικό από κάμερες παρακολούθησης, στο οποίο φαίνονται μεγάλα πλαστικά δοχεία και μια μηχανή πρέσας.

Σύμφωνα με τον Γερλικάγια, η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε αμπελώνες στο Tekirdağ και την Αττάλεια για την αποθήκευση χημικών ουσιών και την επεξεργασία της κοκαΐνης, η οποία διακινούνταν σαν λίπασμα.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Τα παραδοσιακά κόμματα χάνουν την μεσαία τάξη – Έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann

Ρωσία: Αυτοσυγκράτηση από Ιράν και Ισραήλ ζητάει η Μόσχα- Όχι σε διαπραγματεύσεις χωρίς την Ρωσία για ειρήνη στην Ουκρανία

Βιετνάμ: Εις θάνατον η επικεφαλής κολοσσού στον τομέα ακινήτων για απάτη 12,46 δισ. δολαρίων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter