ΗΠΑ: Πρόστιμο-«μαμούθ» ύψους 520 εκατ. δολαρίων στη δημιουργό εταιρεία του Fortnite

ΗΠΑ: Πρόστιμο-«μαμούθ» ύψους 520 εκατ. δολαρίων στη δημιουργό εταιρεία του Fortnite

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) επέβαλε πρόστιμο-«μαμούθ» στην εταιρεία Epic Games, δημιουργό του δημοφιλούς βίντεο-παιχνιδιού Fortnite, παραπάνω από μισό δισ. δολάρια. Η απόφαση της επιτροπής ήρθε για να συμβιβάσει τις κατηγορίες εναντίον της εταιρείας  για παραβίαση της ιδιωτικότητας και για αθέμιτες χρεώσεις σε παίκτες του παιχνιδιού.

Διακανονισμοί-ρεκόρ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που δημοσίευσε πρώτη την είδηση, η FTC είπε ότι η συμφωνία συνίστατο σε δύο διακανονισμούς-ρεκόρ, οι οποίοι έρχονται για να επιλύσουν αστικές καταγγελίες κατά της Epic. Η μία, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία παραβίασε τον ομοσπονδιακό Νόμο για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA) συλλέγοντας προσωπικές πληροφορίες από παίκτες του Fortnite κάτω των 13 ετών χωρίς να ειδοποιήσει τους γονείς τους ή να λάβει επαληθεύσιμη γονική συναίνεση.

Αυτή η καταγγελία αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία επέτρεψε παράνομα την επικοινωνία, φωνητικά αλλά και σε κείμενο, σε πραγματικό χρόνο για παιδιά και εφήβους στο παιχνίδι. Περαιτέρω, η FTC είπε ότι η Epic έθεσε αυτούς τους χρήστες σε κίνδυνο συνδέοντάς τους με αγνώστους, και ως αποτέλεσμα, ορισμένοι «εκφοβίστηκαν, απειλήθηκαν, παρενοχλήθηκαν και εκτέθηκαν σε επικίνδυνα και ψυχολογικά τραυματικά ζητήματα, όπως η αυτοκτονία». Η Epic θα καταβάλει 275 εκατομμυρίων δολάρια για τις εικαζόμενες παραβιάσεις της COPPA, δήλωσε η FTC, η μεγαλύτερη που αξιολογήθηκε στην επιβολή του νόμου περί απορρήτου από την επιτροπή.

Η εταιρεία δεν παραδέχτηκε ούτε διέψευσε τους ισχυρισμούς της FTC ως μέρος των διακανονισμών.

Η επιτροπή είπε επίσης ότι η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει 245 εκατομμύρια δολάρια σε επιστροφές χρημάτων από τους χρήστες για να επιλύσει τη δεύτερη καταγγελία, η οποία κατατέθηκε σε διοικητικό δικαστήριο. Είναι ο μεγαλύτερος διακανονισμός της FTC που απαγορεύει τη χρήση των λεγόμενων σκοτεινών προτύπων, τακτικών που παγιδεύουν τους πελάτες να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες και δημιουργούν εμπόδια στην ακύρωση.

Αθέμιτες πρακτικές

Η υπηρεσία ισχυρίστηκε ότι η Epic ανέπτυξε μια ποικιλία τακτικών για να οδηγήσει σε ακούσιες αγορές εικονικών προνομίων, όπως ρούχα και χορευτικές κινήσεις στο Fortnite, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντιδιαισθητικών, ασυνεπών και συγκεχυμένων διαμορφώσεων κουμπιών. «Αυτές οι τακτικές οδήγησαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις για τους καταναλωτές», ανέφερε η ανακοίνωση της επιτροπής.

Επίσης, η FTC ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι η Epic σκόπιμα απέκρυψε τις λειτουργίες ακύρωσης και επιστροφής χρημάτων για να καταστήσει πιο δύσκολη την εύρεση τους και ότι η εταιρεία κλείδωσε τους λογαριασμούς των πελατών που αμφισβήτησαν μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις με τις εταιρείες πιστωτικών καρτών τους. Ακόμη και όταν η Epic συμφώνησε να ξεκλειδώσει έναν λογαριασμό, οι καταναλωτές προειδοποιήθηκαν ότι θα μπορούσαν να αποκλειστούν ισόβια εάν αμφισβητούσαν τυχόν μελλοντικές χρεώσεις, ανέφερε η FTC.

Το Fortnite έκανε το ντεμπούτο του το 2017 και γρήγορα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή shooter βιντεοπαιχνίδια στον κόσμο. Η χρηματιστηριακή αξία της Epic αποτιμήθηκε για τελευταία φορά σε σχεδόν 32 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο. Η εταιρεία περιλαμβάνει μεταξύ των επενδυτών της τη Sony Group και την κινεζική Tencent.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter