ΗΠΑ: Χαρτογραφήθηκε ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος βαθέων υδάτων μέχρι σήμερα

ΗΠΑ: Χαρτογραφήθηκε ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος βαθέων υδάτων μέχρι σήμερα
Πηγή twitter

Στη χαρτογράφηση του μεγαλύτερου κοραλλιογενούς υφάλου στα βάθη του ωκεανού προχώρησαν οι επιστήμονες, ο οποίος εκτείνεται εκατοντάδες μίλια από τις ακτές του Ατλαντικού των ΗΠΑ.

Μολονότι ήταν γνωστό από τις αρχές του 1960, ότι ορισμένα κοράλλια υπήρχαν στα ανοιχτά του Ατλαντικού, το μέγεθος του υφάλου παρέμεινε μυστήριο, μέχρι που η νέα υποβρύχια τεχνολογία χαρτογράφησης κατέστησε δυνατή την κατασκευή τρισδιάστατων εικόνων του πυθμένα του ωκεανού.

Ο βαθύτερος μέχρι στιγμής κοραλλιογενής ύφαλος «βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, περιμένοντας να τον ανακαλύψουμε», δήλωσε ο Ντέρεκ Σόουερς, ωκεανογράφος στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ocean Exploration Trust.

Ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, δημοσίευσαν πρόσφατα χάρτες του υφάλου στο περιοδικό Geomatics.

Ο ύφαλος εκτείνεται για περίπου 499 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα στη Νότια Καρολίνα και σε ορισμένα σημεία, φτάνει τα 109 χιλιόμετρα πλάτος. Η συνολική έκταση είναι σχεδόν τρεις φορές το μέγεθος του Εθνικού Πάρκου Yellowstone, αναφέρει το Phys.org.

«Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, κόβει την ανάσα», είπε ο Στιούαρτν Σάντιν , θαλάσσιος βιολόγος στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ο ύφαλος βρέθηκε σε βάθη που κυμαίνονται από 200 μέτρα έως 1.000 μέτρα, όπου δεν φτάνει το φως του ήλιου. Σε αντίθεση με τους τροπικούς κοραλλιογενείς υφάλους, όπου η φωτοσύνθεση είναι σημαντική για την ανάπτυξη, τα κοράλλια που βρίσκονται τόσο κάτω πρέπει να φιλτράρουν τα σωματίδια τροφής έξω από το νερό για ενέργεια.

Οι τροπικοί ύφαλοι είναι πιο γνωστοί στους επιστήμονες – και στους ψαροντουφεκάδες – επειδή είναι πιο προσιτοί. Το μεγαλύτερο σύστημα τροπικών κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία, εκτείνεται για περίπου 1.430 μίλια (2.301 χιλιόμετρα).

Διαβάστε επίσης: Χάντερ Μπάιντεν: Καταθέτει ξανά ο γιος του προέδρου για «αμφιλεγόμενες δοσοληψίες εκτός ΗΠΑ»

 ΗΠΑ: Άνοιξε επίσημα η έρευνα για τον Τζο Μπάιντεν – «Πολιτικό ακροβατικό»

Χάντερ Μπάιντεν: Ένοχος για τρία αδικήματα θα δηλώσει ο γιος του Αμερικανού προέδρου

ΗΠΑ: Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο γιος του Μπάιντεν – Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 25 ετών

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter