Ιράν: Θανατική ποινή σε Βρετανο-Ιρανό για κατασκοπεία – Είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Άμυνας

Ιράν: Θανατική ποινή σε Βρετανο-Ιρανό για κατασκοπεία – Είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Άμυνας
Φωτογραφία: twitter

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσιοποίησε ένα βίντεο για το οποίο υποστηρίζει πως δείχνει ότι ο βρετανοϊρανός πολίτης Αλιρεζά Ακμπαρί, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε θάνατο για κατασκοπεία, διαδραμάτισε ένα ρόλο στη δολοφονία, το 2020, του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας.

Το Ιράν καταδίκασε σε θάνατο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, ο οποίος έχει διπλή, ιρανική και βρετανική, υπηκοότητα, με κατηγορίες ότι ήταν κατάσκοπος της Βρετανίας, μετέδωσαν χθες, Τετάρτη, ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Βρετανία υποστήριξε πως η θανατική καταδίκη του Αλιρεζά Ακμπαρί έχει πολιτικά κίνητρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Ο Ακμπαρί ήταν στενός σύμμαχος του Αλί Σαμχανί, ο οποίος είναι ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας από το 1997 ως το 2005, όταν ο Ακμπαρί ήταν αναπληρωτής του.

«Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς πράκτορες της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών στο Ιράν και είχε πρόσβαση σε μερικά πολύ ευαίσθητα κέντρα στη χώρα», ανέφερε το υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών του Ιράν. «Ο Ακμπαρί είχε πλήρως και εν γνώσει του παράσχει πληροφορίες στην υπηρεσία κατασκοπείας του εχθρού».

Ο εξέχων επιστήμονας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2020 σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, θεωρείτο ευρέως από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ο εγκέφαλος των μυστικών προσπαθειών του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη το έχει αρνηθεί.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter