Ισημερινός: Η χώρα στο έλεος συμμοριών – Καταδικάζει τη βία η ΕΕ – Ομοψυχία από την αντιπολίτευση

Ισημερινός: Η χώρα στο έλεος συμμοριών – Καταδικάζει τη βία η ΕΕ – Ομοψυχία από την αντιπολίτευση
AP Photo/Dolores Ochoa

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε την υποστήριξή του στα μέτρα που έλαβε ο νυν αρχηγός του κράτους, ο Ντανιέλ Νομπόα, απέναντι στην έκρηξη της βίας των συμμοριών λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

«Πρόεδρε Ντανιέλ Νομπόα, έχετε την πλήρη και ανεπιφύλακτη υποστήριξή μας. Παρακαλώ, μην υποχωρήσετε», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος (2007-2017) που διαμένει στο Βέλγιο, σε βίντεο που μεταδόθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

«Θα συζητήσουμε τις πολιτικές μας διαφορές την επομένη της νίκης. Τώρα είναι η ώρα για εθνική ενότητα. Το οργανωμένο έγκλημα κήρυξε τον πόλεμο στο κράτος και το κράτος πρέπει να τον κερδίσει», συνέχισε ο Ραφαέλ Κορέα, που είχε υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου τη σοσιαλίστρια υποψήφια Λουίσα Γκονσάλες, η οποία ηττήθηκε από τον Ντανιέλ Νομπόα.

Η χώρα ζει «έναν πραγματικό εφιάλτη, κάτι που ήταν ακόμη αδιανόητο, αδύνατο να το φανταστεί κανείς πριν από λίγο καιρό και που είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής καταστροφής του κράτους δικαίου», είπε ακόμη ο πρώην πρόεδρος.

Ο 36χρονος Ντανιέλ Νομπόα, ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, κήρυξε χθες, Τρίτη, τον Ισημερινό σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» και διέταξε την «εξουδετέρωση» συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, με νέο εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποίησε την τρίτη ημέρα κρίσης ασφαλείας άνευ προηγουμένου με τουλάχιστον δέκα νεκρούς, σύμφωνα με ακόμη προκαταρκτικό απολογισμό.

Την προηγουμένη είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες στο σύνολο της χώρας μετά την απόδραση από τη φυλακή του επικεφαλής της μεγαλύτερης εγκληματικής συμμορίας και ανταρσίες σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Το απόγευμα της Τρίτης, ένοπλοι εισέβαλαν στο πλατό της δημόσιας τηλεόρασης στη Γουαγιακίλ, θέτοντας για λίγο υπό ομηρία δημοσιογράφους και άλλα μέλη του προσωπικού.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε σήμερα «βαθιά ανησυχία» για την έκρηξη της βίας που σχετίζεται με τις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών στον Ισημερινό, καταγγέλλοντας μια «απευθείας επίθεση στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου».

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του πληθυσμού και των δημοκρατικών θεσμών του Ισημερινού, και εκφράζει την αλληλεγγύη της στα θύματα», έγραψε ο Ισπανός αξιωματούχος στο X (πρώην Twitter).

Διαβάστε επίσης: Ισημερινός: Ένοπλοι εισβάλλουν σε στούντιο (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter