Ισπανία: Πύρινη κόλαση στην Τενερίφη – Εκκενώθηκαν πέντε χωριά (Videos)

Ισπανία: Πύρινη κόλαση στην Τενερίφη – Εκκενώθηκαν πέντε χωριά (Videos)

Η δασική πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε την Τρίτη σε ορεινό εθνικό πάρκο στην Τενερίφη,  εξαπλώθηκε σε έκταση 18.000 στρεμμάτων μέσα σε 24 ώρες, καθώς η πυροσβεστική δυσκολεύεται να την ελέγξει, επειδή μαίνεται σε δυσπρόσιτες περιοχές. Έκλεισαν δρόμοι και διατάχθηκε η εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων πέντε χωριών.

Η περίμετρος της φωτιάς είχε φτάσει το βράδυ της Τετάρτης στα 22 χιλιόμετρα, σε εξαιρετικά ξηρές δασικές εκτάσεις και περιοχές με χαμηλή βλάστηση σε απόκρημνα φαράγγια, όχι μακριά από το ηφαίστειο του όρους Τέιδε –του ψηλότερου βουνού όλης της Ισπανίας, η κορυφή του οποίου φθάνει τα 3.715 μέτρα–, περιπλέκοντας την πρόσβαση.

«Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου» και η προοπτική «δεν είναι θετική», τόνισε ο Φερνάντο Κλαβίχο, κορυφαίο στέλεχος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το απόγευμα στη Σάντα Κρουθ, την πρωτεύουσα της Τενερίφης. «Ο στόχος μας για απόψε είναι αμυντικός», πιο συγκεκριμένα «η φωτιά να μη συνεχίσει να εξαπλώνεται», τόνισε. «Θα επιχειρήσουμε για να προστατεύσουμε περιουσίες κατοίκων», πρόσθεσε.

Οι ισπανικές αρχές έχουν αναπτύξει 14 αεροσκάφη –τα τρία εστάλησαν από την ηπειρωτική Ισπανία– και συνολικά 250 μέλη της πυροσβεστικής και του στρατού.

Πυροσβεστικό υδροπλάνο έφτασε στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα Κανάρια Νησιά το απόγευμα της Τετάρτης κι αναμένονται άλλα δύο το πρωί.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, περίπου 150 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από πέντε χωριά στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται κυρίως αγροκτήματα και εξοχικές κατοικίες. Καταφύγιο σκυλιών στην περιοχή ανέφερε πως απομακρύνθηκαν εσπευσμένα κάποιοι από τους πιο ευάλωτους, με αναπνευστικά προβλήματα, για να μην εισπνεύσουν καπνό.

Και τα δύο αεροδρόμια της Τενερίφης λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την ισπανική εθνική επιχείρησης διαχείρισης αεροδρομίων AENA.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter