Όταν το Ισραήλ απέρριπτε ως… «φανταστικό σενάριο» επικείμενη επίθεση της Χαμάς!

Όταν το Ισραήλ απέρριπτε ως… «φανταστικό σενάριο» επικείμενη επίθεση της Χαμάς!

Σύμφωνα με τους Financial Times, έκθεση από χαμηλόβαθμα στελέχη του ισραηλινού στρατού (IDF) που περιέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια τις προετοιμασίες της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη από τις κεφαλές του IDF, αποκαλώντας το μάλιστα «φανταστικό σενάριο».

Η προειδοποίηση που αγνοήθηκε

Φύλακες στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα που παρακολουθούν και αναλύουν μια συνεχή ροή βίντεο και άλλων δεδομένων που συγκεντρώθηκαν κοντά στον ηλεκτρονικό φράχτη που περιβάλλει τον θύλακα, έστειλαν μια λεπτομερή αναφορά εβδομάδες πριν από την επίθεση στα υψηλότερα κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών.

Η αναφορά στάλθηκε χρησιμοποιώντας ένα ασφαλές σύστημα επικοινωνίας και περιείχε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις, μεταξύ των οποίων ότι η Χαμάς εκπαιδευόταν για να ανατινάξει συνοριακούς σταθμούς σε διάφορες τοποθεσίες, να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος και να καταλάβει τα κιμπούτζ.

Η αποτυχία του Ισραήλ να αποτρέψει την επίθεση, για την οποία η κυβέρνηση λέει ότι σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, θεωρείται τώρα ως η μεγαλύτερη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του από τότε που η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση το 1973 στο Γιομ Κιπούρ, την πιο ιερή ημέρα του Ιουδαϊσμού.

Πρόβα για λήψη ομήρων

Οι χαμηλόβαθμοι στρατιώτες προειδοποίησαν επίσης στην ανάλυσή τους για πολλά βίντεο που έδειχναν ότι η Χαμάς έκανε πρόβες για τη σύλληψη ομήρων και ότι ένιωθαν ότι επίκειται επίθεση. «Αυτό είναι ένα φανταστικό σενάριο», απάντησε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με μια περιγραφή των επικοινωνιών που κοινοποιήθηκαν στους Financial Times.

Το KAN, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ, ανέφερε αργά την Πέμπτη λεπτομέρειες για παρόμοια προειδοποίηση που έστειλαν στρατιώτες στους ανώτερούς τους. Το KAN πρόσθεσε ότι η προειδοποίηση περιελάμβανε την πιθανότητα κατάρριψης αεροσκάφους και την ανύψωση της σημαίας της Χαμάς πάνω από το ισραηλινό έδαφος.

Άρνηση της πραγματικότητας

Οι προειδοποιήσεις απορρίφθηκαν όχι μόνο επειδή προέρχονταν από κατώτερους στρατιώτες, αλλά επειδή αμφισβητούσαν την πίστη της ισραηλινής κυβέρνησης ότι είχε περιορίσει τη Χαμάς μέσω ενός τιμωρητικού αποκλεισμού της Γάζας από το 2006, βομβαρδίζοντας τις στρατιωτικές της δυνατότητες και χρησιμοποιώντας βοήθεια και χρήματα ως σημαίνει να κατευνάσει την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα.

Μια τέτοιας φύσης επίθεση από τη Χαμάς θα πυροδοτούσε αμέσως πόλεμο με το εβραϊκό κράτος, τον οποίο η ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών ήταν πεπεισμένη ότι η μαχητική ομάδα προσπαθούσε να αποφύγει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter