Ιταλία: Ο Μπέπε Γκρίλο κατηγορείται για αθέμιτη επιρροή και δωροληψία

Ιταλία: Ο Μπέπε Γκρίλο κατηγορείται για αθέμιτη επιρροή και δωροληψία

Οι εισαγγελείς στην Ιταλία ερευνούν τον ιδρυτή του Κινήματος 5 Αστέρων, κωμικό Μπέπε Γκρίλο, για άσκηση αθέμιτης επιρροής σχετικά με την προώθηση της εταιρείας Moby, καθώς και σε σχέση με εικαζόμενες πληρωμές άνω των 200.000 ευρώ που του έγιναν από την ναυτιλιακή εταιρεία.

Ο Γκρίλο επωφελήθηκε από ένα συμβόλαιο με τον ναυτιλιακό κολοσσό Moby, λένε οι εισαγγελείς, το οποίο του έδινε 120.000 ευρώ ετησίως σε αντάλλαγμα για προβολή και ευνοϊκό περιεχόμενο στο δημοφιλές του blog. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Γκρίλο χρησιμοποίησε επίσης τη θέση του στην ηγεσία των 5 Αστέρων για να βοηθήσει τη ναυτιλιακή εταιρεία κοινοποιώντας αιτήματα στους βουλευτές των 5 Αστέρων.

Η εισαγγελία του Μιλάνου είπε ότι ο ιδιοκτήτης της Moby, Βιντσέντζο Ονοράτο «ζήτησε από τον Μπέπε Γκρίλο μια σειρά παρεμβάσεων υπέρ της Moby» τις οποίες «μεταβίβαζε στους πολιτικούς και έφερνε πίσω τις απαντήσεις».

Η εταιρεία Beppe Grillo srl, που ανήκει στον ιταλό κωμικό, λάμβανε 120.000 ευρώ ετησίως από τη Moby το 2018 και το 2019, ως αποζημίωση για «μια συμφωνία συνεργασίας» που σχετίζεται με τη διάδοση «συντακτικού περιεχομένου για την επωνυμία Moby στα διαδικτυακά του κανάλια», ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δελτίο τύπου.

Οι κατηγορίες εναντίον του Γκρίλο πυροδοτήθηκαν από μια έρευνα σχετικά με τη διαδικασία πτώχευσης που κατέθεσε η Moby, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA . Μια τεχνική έκθεση, που επισυνάπτεται σε έγγραφα που περιγράφουν τις συμφωνίες της Moby με τους πιστωτές, αναφέρει λεπτομερώς τα 200.000 ευρώ που καταβλήθηκαν στην εταιρεία του Γκρίλο, για μια σύμβαση «με στόχο την απόκτηση διαφημιστικής προβολής για την επωνυμία της» στο blog του.

Το Κίνημα 5 Αστέρων έχει κάνει εδώ και καιρό εκστρατεία για την εξάλειψη της δωροδοκίας στην πολιτική και ανέλαβε καθήκοντα το 2018 σε μια πλατφόρμα κατά της διαφθοράς. Το 2019, υποστήριξε έναν νόμο, με το παρατσούκλι Spazzacorrotti , ή «Καταστροφέα Δωροδοκιών», ο οποίος αύξησε τις τιμωρίες για δωροδοκία και απαγόρευε σε όσους καταδικάζονταν για δωροδοκία και διαφθορά να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα.

Ο Γκρίλο διατηρεί έναν θεμελιώδη ρόλο στα 5 Αστέρια ως «εγγυητής» ή θεματοφύλακας των αξιών του Κινήματος, με την εξουσία να προτείνει μέλη για την ηγετική επιτροπή και να απολύει τον επικεφαλής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter