Καίγεται όλη η χώρα – Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα

Καίγεται όλη η χώρα – Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα
Φωτογραφία αρχείου

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες εθελοντές και κάτοικοι σε ολόκληρη τη χώρα κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη φωτιά στη Καβάλα. Οι δύο πυροσβέστες έχουν υποστεί εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο, και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Νωρίτερα, νεκρός εντοπίστηκε ένας 80χρονος βοσκός, στο χωριό Πρόδρομος, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία.

Παράλληλα, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για ενισχύσεις από την Ε.Ε. Ήδη ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία και η Κύπρος και το βράδυ αναμένονται 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ η Κύπρος στέλνει δύο αεροσκάφη air tractor τα οποία αναμένονται το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης: Πύρινη λαίλαπα στον Έβρο: Καίγεται το δάσος της Δαδιάς – «Χιονίζει» στάχτη στην Αλεξανδρούπολη (Video)

Αυτή την ώρα, τα ενεργά μέτωπα στη χώρα μας είναι στις εξής περιοχές:

Πύρινη λαίλαπα στον Έβρο: Καίγεται το δάσος της Δαδιάς

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, το οποίο τους ενημερώνει ότι οι καπνοί από την δασική πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη κατευθύνονται προς την πόλη και τους συμβουλεύει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

Εφιάλτης δίχως τέλος στον Έβρο, καθώς φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και εντός του δάσους της Δαδιάς, με τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής να δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να την περιορίσουν.

Διαβάστε επίσης: Πύρινη λαίλαπα στον Έβρο: Καίγεται το δάσος της Δαδιάς – «Χιονίζει» στάχτη στην Αλεξανδρούπολη (Video)

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς ΑΠΕ, πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στη θέση Γκίμπρενα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή και το πυκνό δάσος την καθιστούν πολύ επικίνδυνη, με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι άμεση και με δυνάμεις που αναζητούνται από άλλα σημεία για να ελεγχθεί κάπως η κατάσταση πριν ξεφύγει. Η Γκίμπρενα είναι στον στενό πυρήνα του δάσους Δαδιάς με τα σπάνια αρπακτικά πουλιά.

Φωτιά και στα Λάβαρα Έβρου

Λίγο πριν τις 16.00 ξέσπασε νέα εστία φωτιάς στα Λάβαρα Έβρου, όπου εστάλη και μήνυμα του 112 για εκκένωση του χωριού. «Εάν βρίσκεστε στα Λάβαρα εκκενώστε προς Ορεστιάδα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη: Δύο τα πύρινα μέτωπα – Ανησυχία για το δάσος της Δαδιάς (Video)

Πύρινος εφιάλτης στην Καβάλα – Πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Σε εξέλιξη βρίκεται η μεγάλη φωτιά στον Δήμο Νέστου της Καβάλας η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στα χωριά Διαλεκτό και Εκλεκτό, με τον καπνό να είναι ορατός και από την Καβάλα πλέον.

Διαβάστε επίσης: Πύρινος εφιάλτης στην Καβάλα: Νέο μήνυμα του 112 για εκκενώσεις οικισμών (Video)

Νέα εντολή για εκκενώσεις οικισμών δόθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας, για την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Καβάλα. Συγκεκριμένα, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους προκειμένου να εκκενώσουν τους οικισμούς Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα προς κόμβο Χρυσούπολης. Λίγο πριν τις 16:00 το μεσημέρι δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης τριών ακόμα οικισμών μέσω του 112. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε σε Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά εκκενώστε με κατεύθυνση νότια προς Παλαιά Εθνική Οδό». Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 στα κινητά των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, με εντολή εκκένωσης του οικισμού Διαλεκτό.

Λόγω του καπνού, αλλά και για τη διευκόλυνση της επιχείρησης των πυροσβεστών, η Τροχαία έκλεισε την Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και γίνεται εκτροπή των οχημάτων στον κόμβo της Χρυσούπολης.

Πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Παράλληλα, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Διαλεκτό Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα των πυροσβεστών μπήκε μέσα στη φωτιά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης, με αποτέλεσμα να καεί. Οι δύο πυροσβέστες έχουν υποστεί εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο, και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ροδόπη: Μήνυμα του 112 – Εκκενώνονται Πολύανθος, Σώστης και Ληνός

Το 112 ήχησε και στην Κομοτηνή, καθώς είναι σε εξέλιξη φωτιά σε δασική έκταση. Το μήνυμα του 112 καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν τα χωριά Πολύανθος, Σώστης και Ληνός με οδηγία να εκκενώασουν προς την Κομοτηνή.

Δείτε επίσης: Φωτιά στη Ροδόπη: Μήνυμα του 112 – Εκκενώνονται Πολύανθος, Σώστης και Ληνός

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια φωτιά πριν από λίγη ώρα είχε σταλεί αντίστοιχο προειδοποιητικό μήνυμα σε δύο άλλους οικισμούς, και συγκεκριμένα στον Μέγα Πιστό και τον Μίσχο με οδηγία να κατευθυνθούν προς τον Ίασμο Ροδόπης.

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια

Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Ψαχνά της Εύβοιας. Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο και ολόκληρη περιοχή, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Την ίδια ώρα σε άμεση ετοιμότητα βρίσκεται ένα πλωτό του Λιμενικού ένα περιπολικό όχημα και ιδιωτικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή Αρτάκη Ευβοίας προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στα Ψαχνά.

Διαβάστε επίσης: Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια: Ξεφεύγει προς Βατώνα το μέτωπο (Video)

Οι κάτοικοι της περιοχής πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να εκκενώσουν προς τα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

Μήνυμα 112 λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Εύβοια στάλθηκε στις 18:19 στους κατοίκους της περιοχής όπου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και της Βατώντα να εκκενώσουν προς την Χαλκίδα.

Δείτε επίσης: Πυρκαγιά στα Ψαχνά: Μηνύματα από το 112 – Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής (Video)

Βοιωτία: Απεγκλωβισμός 60 ατόμων από τη θάλασσα

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 80χρονος βοσκός, στο χωριό Πρόδρομος, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Περίπου 60 άτομα απεγκλωβίστηκαν με αλιευτικά σκάφη από την παραλία Σαράντη Βοιωτίας.

«Η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό»

«Η φωτιά ξεκίνησε από τα Χώστια και επεκτάθηκε λόγω ισχυρότατων ανέμων. Εάν ακούτε θορύβους, πρόκειται για φιάλες υγραερίου ή γκαζάκια που εγκατέλειψαν πανικόβλητοι άνθρωποι που εκκένωσαν το κάμπινγκ του Σαραντίου. Η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό, αλλά εκτιμούμε ότι δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Νωρίτερα είχαμε και ένα δυσάρεστο γεγονός με τον θάνατο του 80χρονου κτηνοτρόφου», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο Αναστάσιος Καμούτσης, αντιδήμαρχος Θηβαίων.

Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες είχε υπάρξει ξανά φωτιά στη περιοχή, που σβήστηκε άμεσα από τους κατοίκους.

Διαβάστε επίσης: Βοιωτία: Απεγκλωβισμός 60 ατόμων από τη θάλασσα – Νεκρός βοσκός στον Πρόδρομο – Απειλούνται οικισμοί (Videos)

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή της Βοιωτίας, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην Επαρχιακή Οδό από Δομβραίνα προς Πρόδρομο – Παραλία Σαράντι.

Φωτιά στην Κύθνο: Ήχησε το 112

Μήνυμα 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην Κύθνο όπου η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται από νωρίς το απόγευμα και καίει κοντά στην παραλία Σκύλου.

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα εκκένωσης, όσοι βρίσκονται στην παραλία Σκύλου καλούνται να εκκενώσουν προς Δρυοπίδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει έκταση με ξερά χόρτα πολύ κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, στην θέση Παραλία του Σκύλου, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ειδικότερα, επιχειρούν τέσσερις πυρoσβέστες με ένα όχημα και δύο αεροσκάφη συνδράμουν με ρίψεις από αέρος.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη θέση Μάνδρα Στάμου στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Επίσης άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο ακόμα μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε δασική έκταση στη θέση Μαυροβούνι του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ έκαναν ρίψεις νερού από αέρος και δύο αεροσκάφη

Εκκενώσεις οικισμών

Στην Βοιωτία έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στους οικισμούς:

  • Παραλία Σαράντη προς Θίσβη

Εύβοια:

  • Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά
  • Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη

Αλεξανδρούπολη:

  • Άβαντα προς Αλεξανδρούπολη
  • Διαλεκτό προς Παλαιά Εθνική Οδό
  • Λάβαρα προς Ορεστιάδα

Καβάλα: 

  • Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά προς Παλαιά Εθνική Οδό
  • Νέο Ξεριά , Παλαιό_Ξεριά & Γέροντα εκκενώστε προς κόμβο Χρυσούπολης

Ροδόπη:

  • Μέγα Πιστό και Μίσχο προς Ίασμο

Διαβάστε σχετικά: Φωτιά στην Βοιωτία: Νεκρός εντοπίστηκε βοσκός στον Πρόδρομο – Εκκενώθηκε κάμπινγκ, απειλούνται οικισμοί (Videos)

Ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής για τις φωτιές

Έβρος

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, με το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο να μαίνεται βόρεια του οικισμού Νίψα, στους οικισμούς Δορίσκο και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Βοιωτία

«Το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα. (…) Στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα ζήτησε βοήθεια από άντρες της πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άντρα που βρισκόταν μέσα σε κρηνοτροφική μονάδα. Διαπιστώθηκε ότι βρέθηκε χωρίς τις ασθήσεις του», επιβεβαίωσε ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση και πρόσθεσε ότι «οι πυροσβέστες έσπευσαν άμεσα στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν έναν άνδρα περίπου 80 ετών. Η αίτια θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση».

Εύβοια

Για την πυρκαγιά που εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτη Ηλία, Ψαχνών και Αρτάκης στην Εύβοια, ο κ. Αρτοποιός είπε: «Σημειώνεται ότι για την περιοχή είχε εκδοθεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στα Ψαχνά Ευβοίας. Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Δεκαεννέα Γάλλοι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης».

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στην Καβάλα: Μήνυμα του 112 για εκκένωση τριών ακόμα οικισμών – Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter