Κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές απειλεί – Οι τελευταίες προβλέψεις

Κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές απειλεί – Οι τελευταίες προβλέψεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η κακοκαιρία Elias έχει ξεκινήσει και υπάρχει ήδη αγωνία ειδικά για τις περιοχές της Θεσσαλίας που ακόμη δεν έχουν συνέλθει από την κακοκαιρία Daniel που άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές και πλημμύρες.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένονται βροχές και καταιγίδες πολλές περιοχές της χώρας για τρεις τουλάχιστον ημέρες.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας Elias

 

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως οι νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).

Αύριο, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της αυριανής ημέρας, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.

 

Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Τις περιοχές που θα επηρεάσει η κακοκαιρία Elias συνοψίζει με ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι οι εξής:

Δευτέρα (25/9)

Τρίκαλα-Καρδίτσα
Φθιώτιδα
Βοιωτία
Δυτική Μακεδονία
Ευρυτανία
Βόρεια Πελοπόννησος

Τρίτη (26/9)

Θεσσαλία (το σύνολό της)
Σποράδες,
Βόρεια Εύβοια,
Ήπειρος,
Στερεά Πελοπόννησος (κυρίως βόρεια)

Τετάρτη (27/9)

Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία, νότια Λάρισα, Καρδίτσα)
Σποράδες,
Εύβοια,
Φθιώτιδα,
Φωκίδα,
Βοιωτία,
Δυτική Αττική,
Χανιά,
Κορινθία,
Αχαϊα

Ακόμη μετεωρολόγοι συγκρίνουν την κακοκαιρία Elias με την κακοκαιρία Ιανός, που άφησε πίσω της πολλές καταστροφές.

Προειδοποιήσεις και έκτακτα μέτρα

Kλειστά έως και την Τετάρτη θα παραμείνουν τα σχολεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας την Κυριακή:

«Λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει ότι οι δημοτικές Αρχές της Περιφέρειας, ύστερα από την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα αναστείλουν έως και την Τετάρτη 27/9 τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από αύριο το πρωί μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται τα σχολεία των Δήμων/περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναφορικά με τις περιοχές που εξαιρούνται, υπογραμμίζουμε ότι η αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στη Θεσσαλία θα είναι συνεχής και θα ανανεώνεται διαρκώς».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα και συνεργεία της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια). Ομως υπάρχουν αρκετές καταγγελίες ότι ρέματα και ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί από τα φερτά υλικά της προηγούμενης κακοκαιρίας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε ετοιμότητα με 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα και έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ.

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας με το οποίο νευραλγικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τίθενται σε «υψηλή ετοιμότητα», εστάλη το πρωί της Κυριακής ενόψει της επιδείνωσης του καιρού που αναμένεται από σήμερα Δευτέρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter