«Καμπανάκι» στη Γαλλία: Αυξημένη η δημοφιλία της Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση

«Καμπανάκι» στη Γαλλία: Αυξημένη η δημοφιλία της Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Τα γαλλικά Μέσα αναδημοσιεύουν αυτή την Τρίτη μια δημοσκόπηση για χάρη της Libération, η οποία δείχνει ότι η ακροδεξιά πολιτικός, Μαρίν Λεπέν, έχει αυξήσει τα ποσοστά δημοφιλίας της σε επίπεδα… προεδρικά.

Ολίσθηση στα ακροδεξιά

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Viavoice για τη Libération που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, το 44% των Γάλλων πιστεύει ότι η επικεφαλής των βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού «μπορεί να προσφέρει χρήσιμες λύσεις στους Γάλλους». Αυτό το ποσοστό σημαίνει αύξηση 8 μονάδων σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πολιτική αξιοπιστία της Λεπέν έχει αυξηθεί στο κοινό της Γαλλίας. Αυτό καταδεικνύει την ολίσθηση του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία όλο και δεξιότερα, μιας και κεντρώες δυνάμεις όπως το κόμμα του Μακρόν υιοθετούν όλο και πιο δεξιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενώ φωνές σαν αυτές του ρατσιστή Ερίκ Ζεμούρ και του ακροδεξιού Ερίκ Σιοτί (της πάλαι ποτέ παραδοσιακής γκωλικής Δεξιάς, που εκπροσωπείται πλέον από ένα αμάλγαμα εθνικιστών και νεοφιλελεύθερων που συστεγάζονται στο κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί»), κάνουν τη Λεπέν να φαίνεται μετριοπαθής.

Αυξημένα τα ποσοστά της Λεπέν

Σύμφωνα με αυτό το βαρόμετρο για τη Λεπέν σαν πολιτικό, πέρα από το 44% των Γάλλων που πιστεύει ότι «μπορεί να προσφέρει χρήσιμες λύσεις στον γαλλικό λαό» (+8 μονάδες), το 41% ​​πιστεύει ότι είναι κοντά στους πολίτες (+8 μονάδες) και το 42% ότι έχει «ανάστημα αρχηγού κράτους» (+14 μονάδες).

Παράλληλα, ο Εθνικός Συναγερμός, που πλέον έχει πρόεδρο τον Ζορντάν Μπαρντελά, κρίθηκε «πιο αξιόπιστος» από την «Ανυπότακτη Γαλλία», του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Η πρώην υποψήφια για την προεδρία, που προκρίθηκε δύο φορές στον δεύτερο γύρο έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, θεωρείται «ανησυχητική» από το 45% των ερωτηθέντων, αλλά το 41% εκφράζει το αντίθετο. Και για το 43% είναι «κατάλληλη» για την προεδρία (το 41% πιστεύει το αντίθετο).

Ας σημειωθεί ότι, ωστόσο, δεν εκλαμβάνεται ως «καθησυχαστική» από το 48% των Γάλλων (36% στην προηγούμενη μέτρηση). Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση, τα θέματα στα οποία η Μαρίν Λεπέν είναι αξιόπιστη είναι θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας: το πρώτο στη λίστα είναι η μετανάστευση (50%), η ασφάλεια (46%) και η δικαιοσύνη (43%). Από την άλλη πλευρά, θεωρείται ως μη αξιόπιστη κατά πλειοψηφία σε θέματα αγοραστικής δύναμης (45%), εκπαίδευσης (45%), απασχόλησης (46%) ή υγείας (45%).

Για την οικολογία η Λεπέν θεωρείται η λιγότερο αξιόπιστη (55%). Συνολικά, το 37% των Γάλλων εκφράζει θετική γνώμη για τη βουλεύτρια, σημειώνοντας αύξηση 10 μονάδων σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021.

Σε σύγκριση με την Ανυπότακτη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός κρίνεται επίσης σε αυτό το βαρόμετρο ως «πιο αξιόπιστος» (36%, 31% πιστεύει το αντίθετο) και «πιο ικανός» (35% έναντι 33%) και «λιγότερο βίαιος» (32%, έναντι 22%). Συνολικά, το Ανυπότακτη Γαλλία θεωρείται «πιο επικίνδυνη» από τον Εθνικό Συναγερμό από το 36% των Γάλλων (18% πιστεύει το αντίθετο).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter