Κατατέθηκε η τροπολογία για τους επίδοξους Φλώρους από τον Καλογήρου – Παρατείνονται οι αποσυμφορητικές διατάξεις (Pdf)

Κατατέθηκε η τροπολογία για τους επίδοξους Φλώρους από τον Καλογήρου – Παρατείνονται οι αποσυμφορητικές διατάξεις (Pdf)

Δικλείδες ασφαλείας θεσπίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή το πρόσφατο παράδειγμα του καταδικασμένου για υπεξαίρεση, Αριστείδη Φλώρου. 

Παρατείνονται οι αποσυμφορητικές διατάξεις έως τις 28 Αυγούστου του 2019 λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στις φυλακές.

Δύο τροπολογίες κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς ελέγχου πόθεν έσχες δημοσίων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μιχάλης Καλογήρου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η μία τροπολογία αφορά τις αποφυλακίσεις για λόγους υγείας, αυστηροποιώντας τα πλαίσια ελέγχου προκειμένου να μην παρατηρηθούν εκ νέου περιπτώσεις αποφυλακίσεων με δόλιους τρόπους και χρήση πλαστών εγγράφων. Ρυθμίζεται, επίσης, η περίπτωση που έχουν παρέλθει οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων όταν παρατηρηθεί φαινόμενο πλαστογραφίας από κρατούμενο, με την τροπολογία να απαλείφει τα χρονικά όρια ανάκλησης της υφ’ όρον απόλυσης.

«Το δικαστικό συμβούλιο που χορήγησε την υπό όρο απόλυση μπορεί να την ανακαλέσει οποτεδήποτε, μετά από πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα, αν η απόλυση στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία ή πλαστό έγγραφο» σημειώνεται στην τροπολογία.

Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμα πως εάν ένας αποφυλακισθέντας που έχει κάνει χρήση της υπό όρου απόλυσης τελέσει έγκλημα από δόλο και του επιβληθεί ποινή που ξεπερνά την στέρηση ελευθερίας για περισσότερα από δύο έτη, τότε θα εκτίσει και το υπόλοιπο της προηγούμενης ποινής που του είχε επιδικασθεί.

Διαβάστε επίσης: Ο Αθανασίου είχε ετοιμάσει τον νόμο Παρασκευόπουλου

Επιπλέον, παρατείνονται οι αποσυμφορητικές διατάξεις στα σωφρονιστικά ιδρύματα για λόγους υγείας έως τις 28 Αυγούστου 2019. Στην τροπολογία περιγράφεται ο συνωστισμός που επικρατεί στις φυλακές, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου ο αριθμός των κρατουμένων ήταν 10.250, ενώ τα καταστήματα κράτησης μπορούν να εξυπηρετήσουν 9.935 κρατούμενους.

Παπαγγελόπουλος: Ισονομία για όλους και για όλα

Κατά τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, το εν λόγω σχέδιο νόμου καλείται αφενός να καλύψει την απαίτηση για πλήρη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και αφετέρου να επιφέρει ισονομία για όλους και για όλα. Για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, «πολύτιμα όπλα» ήταν η εμπειρία στην κατάθεση πόθεν έσχες, η διεθνής εμπειρία και οι παρατηρήσεις διεθνών οργάνων, όπως υποστήριξε ο αν. υπουργός.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κάλεσε όλες τις πλευρές να βάλουν τέλος στην αντιπαράθεση που είχαν προκαλέσει οι προηγούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και από δικαστές και εισαγγελείς, προτρέποντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην καθοδηγούνται από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/10/09/5bbc88b4cd3a18746a5eab82.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter