ΚΚΕ: Κόφτης κοινωνικών δαπανών στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ

ΚΚΕ: Κόφτης κοινωνικών δαπανών στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ
AP Photo/Lefteris Pitarakis

«Η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών απ’ τον υπολογισμό του ελλείμματος σημαίνει απλά ότι η ΕΕ δίνει νέο πράσινο φως για περαιτέρω αύξηση των τεράστιων πολεμικών δαπανών για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, που αποτελούν μια απ’ τις βασικές αιτίες για το υπέρογκο κρατικό χρέος», σημειώνει το ΚΚΕ σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του για τις αποφάσεις του Ecofin.

Επίσης κάνει λόγο για «παγίωση των ματωμένων πλεονασμάτων και του κόφτη των κοινωνικών δαπανών» με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

Για τις αποφάσεις του Ecofin σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η νέα συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, στο βαθμό που θα προχωρήσει ως έχει, το μόνο που εγγυάται για το λαό είναι η παγίωση των ματωμένων πλεονασμάτων και του κόφτη των κοινωνικών δαπανών, ενώ ως προαπαιτούμενο έχει την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε παιδεία, υγεία κλπ. Ουσιαστικά, ο όποιος δημοσιονομικός χώρος διασφαλίστηκε θα αξιοποιηθεί απ’ την κυβέρνηση για την περαιτέρω χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και απ’ τον προϋπολογισμό “φτώχειας” του λαού που ψήφισε η κυβέρνηση ή το φορολογικό πογκρόμ κατά των αυτοαπασχολούμενων. Μια σχετική ευελιξία στο ρυθμό με τον οποίο ξεδιπλώνονται τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ή τα όποια ψίχουλα διατεθούν για την ακραία φτώχεια, δεν μπορούν να συγκαλύψουν ούτε να ξεπλύνουν πως για τη φτώχεια και τα νέα μέτρα ευθύνονται όλοι αυτοί που πανηγυρίζουν σήμερα για τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησής τους.

Η δε εξαίρεση των αμυντικών δαπανών απ’ τον υπολογισμό του ελλείμματος σημαίνει απλά ότι η ΕΕ δίνει νέο πράσινο φως για περαιτέρω αύξηση των τεράστιων πολεμικών δαπανών για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, που αποτελούν μια απ’ τις βασικές αιτίες για το υπέρογκο κρατικό χρέος. Η άλλη δήθεν μεγάλη “νίκη” της κυβέρνησης για τους τόκους, μετά το 2032, μεταφράζεται στις τεράστιες επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους για να αποπληρωθούν οι τόκοι των δανείων, που θα αυξηθούν.

Διαβάστε επίσης: ECOFIN: Εξαίρεση για τις αμυντικές δαπάνες στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter