Κορονοϊός: 53 θάνατοι συνολικά στην Ελλάδα – 91 ασθενείς σε ΜΕΘ

Κορονοϊός: 53 θάνατοι συνολικά στην Ελλάδα – 91 ασθενείς σε ΜΕΘ

Ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, συν 23 επιπλέον τα οποία καταγράφηκαν σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα. Συνολικά, 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την Πέμπτη καταγράφηκε ο θάνατος τριών ακόμη ασθενών. Από τους θανόντες 39 είναι άνδρες και 14 γυναίκες, (μέση ηλικία 70 έτη). 

Όπως ανακοίνωσε ο κ Τσιόδρας τα νέα κρούσματα είναι 27 αλλά πρέπει να προστεθούν άλλα 23 από την προσφυγική δομή της Ριτσώνας αλλά και επιπλέον 49 κρούσματα από το κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά. Πλέον, τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 1.544.

Συνολικά δηλαδή ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής 79 νέα κρούσματα. Σημειώνεται πως στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για 119 συνολικά κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, διασωληνωμένοι παραμένουν 91 συμπολίτες μας με μέση ηλικία τα 65 χρόνια. Εξ αυτών οι γυναίκες είναι 16. Το 75% εξ αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

«Τα μέτρα θα κρατήσουν μερικές εβδομάδες ακόμα»

«Αυτό που δεν θέλουμε να συμβεί είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν τα μέτρα αναγκαστικά. Τα μέτρα θα κρατήσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμα και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας θα αναθεωρούνται» και πρόσθεσε ότι αν δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τον κορονοϊό

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε επίσης και στα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την συμπτωματολογία του Covid-19. Συγκεκριμένα, τονίστηκε πως εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με νευρολογικά σύνδρομα».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζοντα με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κορονοϊό. «Πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της».

Σε καραντίνα η δομή στη Ριτσώνα

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, η δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα τέθηκε σε καραντίνα 14 ημερών.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον κορονοϊό, χωρίς να νοσούν και να έχουν συμπτώματα», ανέφερε ο υφυπουργός.

Αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ελήφθη η απόφαση για αναστολή των οικοδομικών εργασιών στο νησί της Μυκόνου, λόγω εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού σε κάτοικο του νησιού. Πρόκειται για μία γυναίκα ηλικίας 69 ετών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter