Κορονοϊός: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκληση αναλογίας 1 ατόμου ανά 7 τ.μ. στα σχολεία

Κορονοϊός: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκληση αναλογίας 1 ατόμου ανά 7 τ.μ. στα σχολεία

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσαν κατέθεσαν οι Νίκος Φίλης, Μερόπη Τζούφη και 46 ακόμα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την αντικατάσταση οδηγίας του ΕΟΔΥ από οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για απόσταση 1,5 μ. ανάμεσα στους μαθητές, που προκάλεσε αντιδράσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «στο πλαίσιο του βεβιασμένου, αχρείαστου και ριψοκίνδυνου ανοίγματος των σχολείων, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε στις 2 Μαΐου 2020 πίνακα όπου όριζε ως πρέπουσα την αναλογία ενός ατόμου (εκπαιδευτικού και μαθητή ή μαθήτριας) ανά 7m2 αιθούσης. Ωστόσο, το μεσημέρι της επομένης κιόλας μέρας, 3 Μαΐου στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ η παραπάνω αναλογία διαγράφηκε και στο πεδίο πλέον αναγράφεται “Οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων”! Για την τροποποίηση αυτή ο ΕΟΔΥ δεν προέβη σε καμία επιστημονική αιτιολόγηση• ούτε καν έκρινε σκόπιμο να επισημάνει τον νέο, τροποποιημένο πίνακα με τη φράση “ορθή επανάληψη”, όπως υποχρεούνται να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημόσιοι φορείς».

Διαβάστε επίσης: Στον κυβερνητικό… προκρούστη οι οδηγίες για τον αριθμό των μαθητών στις αίθουσες

Στην ερώτηση τονίζεται πως:

«Η εσπευσμένη και εν κρυπτώ τροποποίηση οφείλεται στο απλούστατο γεγονός, ότι με 7 τετραγωνικά μέτρα ανά μαθητή/εκπαιδευτικό δεν επιτυγχάνεται (στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών τάξεων), ο αριθμός των 15 μαθητών ανά τάξη, που είχε ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο. Συνεπώς, το άνοιγμα των σχολείων καθίσταται πρακτικά αδύνατο -εκτός βέβαια και αν επιθυμία του υπουργείου είναι να προσέλθουν στις τάξεις ελάχιστοι μαθητές! Διαπιστώνει συνεπώς κανείς ότι η επίκληση της γνώμης των ειδικών από την κυβέρνηση, τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι ανάγκες της επικοινωνιακής «επιστροφής στην κανονικότητα», όπως επαναλαμβάνει μονότονα σε όλα τα ΜΜΕ η υπουργός Παιδείας.

»Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμάνεας δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «δεν σημαίνει ότι με ένα κρούσμα θα κλείνουμε ένα ολόκληρο σχολείο» (Σκάι, 4.5.20). 

»Σκοπεύει πράγματι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να διατηρούν σε λειτουργία σχολεία με κρούσματα; Σε ποια επιστημονικά δεδομένα θα στηριζόταν μια τέτοια τακτική;»

Οι βουλευτές ρωτούν «σε ποια στοιχεία είχε ο ΕΟΔΥ στηρίξει την αρχική αναλογία 1:7 m2; Τι συνέβη και έκρινε σκόπιμο σε 24 ώρες να την ανακαλέσει, μεταθέτοντας την… αρμοδιότητα στο υπουργείο; Διαθέτει το υπουργείο άλλους ειδικούς, πιο αρμόδιους ή καταρτισμένους από εκείνους του ΕΟΔΥ, που θα ορίσουν κατά τρόπο επιστημονικά ορθότερο, διαφορετική αναλογία; Θα αναλάβουν άραγε και άλλα υπουργεία να ορίσουν την αναλογία σε χώρους ευθύνης τους; (πχ. σε καταστήματα λιανικής, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.) Και τέλος: ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων στις οποίες εμφανίζεται κρούσμα ανάμεσα στους μαθητές ή τους εκπαιδευτικούς ή τα πρόσωπα που ζουν μαζί τους;

Στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται βλέπετε το «πριν» και το «μετά»:

Την ερώτηση υπέγραψαν οι: Φίλης Νικόλαος, Τζούφη Μερόπη, Αβραμάκης Λευτέρης, Αναγνωστοπούλου Σία, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυγέρη Δώρα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βερναρδάκης Χριστόφορος, Γεροβασίλη Όλγα, Γιαννούλης Χρήστος, Γκαρά Αναστασία, Γκιόλας Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ελευθεριάδου Τάνια, Ζαχαριάδης Κώστας, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιότης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσιος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπαλάφας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Μπουρνούς Γιάννης, Μωραΐτης Θάνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλιού Γεώργιος, Παππάς Νίκος, Πέρκα Θεοπίστη, Πολάκης Παύλος, Ραγκούσης Ιωάννης, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκουρλέτης Πάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξανδρος, Χρηστίδου Ραλλία και Ψυχογιός Γεώργιος.

Όλη η ερώτηση:

«Αθήνα, 05 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Ανάκληση οδηγιών του ΕΟΔΥ για την αναλογία μαθητή ανά τετραγωνικό μέτρο και αντικατάστασή τους από οδηγίες του ΥΠΑΙΘ»

Η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού συνοδεύεται από έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Η απόφαση στερείται «επιστημονικής ομοφωνίας», καθώς πολλοί ειδικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει διαφωνίες ή σοβαρές επιφυλάξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε στις 2 Μαΐου 2020 οδηγίες ορίζοντας την αναλογία ατόμων και τετραγωνικών μέτρων σε καταστήματα, γραφεία, χώρους λατρείας, και σχολεία,. Πιο ειδικά για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα φροντιστήρια η αναλογία ορίστηκε σε 1 άτομο ανά 7m2. Ωστόσο, το μεσημέρι της Κυριακής και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ έγινε ανάκληση μέρους των οδηγιών, διαγράφοντας την παραπάνω αναλογία. Στο αντίστοιχο πεδίο αναγράφεται πλέον «Οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων».

Η εσπευσμένη και εν κρυπτώ τροποποίηση είναι σαφές πως οφείλεται στο απλούστατο γεγονός, ότι με 7 τετραγωνικά μέτρα ανά μαθητή δεν επιτυγχάνεται (στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών τάξεων), ο αριθμός των 15 μαθητών ανά τάξη, που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείου και θα καθιστούσε το άνοιγμα το σχολείων τεχνικά λειτουργικό, με βάση τη διαθεσιμότητα αιθουσών και εκπαιδευτικών. Διαπιστώνει συνεπώς κανείς ότι η επίκληση της γνώμης των ειδικών κατά την κυβέρνηση, τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι ανάγκες της επικοινωνιακής «επιστροφής στην κανονικότητα», όπως επαναλαμβάνει μονότονα σε όλα τα ΜΜΕ η υπουργός Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμάνεας δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «δεν σημαίνει ότι με ένα κρούσμα θα κλείνουμε ένα ολόκληρο σχολείο».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Με βάση ποια επιστημονικά κριτήρια και τη γνώμη ποιων ειδικών διαπιστώθηκε ότι η αρχική αναλογία των 7m2 που όριζε ο ΕΟΔΥ ανά μαθητή ήταν λανθασμένη και συνεπώς αναγκαίο να ανακληθεί/τροποποιηθεί;

Στη βάση ποιων επιστημονικών κριτηρίων και με βάση τη γνώμη ποιων ειδικών θα καθοριστεί τυχόν νεότερη αναλογία από το υπουργείο Παιδείας, που ενδέχεται να καταλήγει σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε κάθε τάξη; Συμβουλεύεται άλλους ειδικούς το υπουργείο από τον ΕΟΔΥ;

3. Προτίθεται να διατηρεί σε λειτουργία σχολεία, στα οποία έχει εμφανιστεί κρούσμα σε κάποιον ή κάποιαν μαθητή ή εκπαιδευτικό και τα μέλη της οικογένειάς τους; Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αντιδρά προστατεύοντας την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας σ’ αυτές τις περιπτώσεις;»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter