Κορονοϊός: Ο ιός της δυστοπίας

Κορονοϊός: Ο ιός της δυστοπίας

Οι εικόνες από τη Σανγκάη σοκάρουν: η Κίνα μπροστά στην πάση θυσία πάταξη του κορονοϊού δεν ορρωδεί προ ουδενός ανθρώπινου δικαιώματος. Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στην κυριολεξία μαντρωμένοι, κάτω από τη σιδερένια φτέρνα του κινεζικού καθεστώτος που θέλει να δείξει την πυγμή του στη Δύση, η οποία ετοιμάζεται για χαλάρωση.

Οι αρχές της πόλης εφάρμοσαν απαρέγκλιτα τους κανόνες αποκλεισμού όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Ακόμη και όσοι δεν είχαν κανένα σύμπτωμα αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι τους για δύο εβδομάδες. Χωρίς τη δυνατότητα να παραγγείλει κάποιος φαγητό απέξω και με τα πακέτα της κυβέρνησης να μη φτάνουν ούτε για αστείο, οι πολίτες που δεν πρόλαβαν να αγοράσουν τα απαραίτητα διαμαρτύρονται ότι λιμοκτονούν. Την περασμένη εβδομάδα επιτράπηκε η μερική χαλάρωση των μέτρων, όμως η πλειονότητα των πολιτών παραμένει έγκλειστη.

Εικόνες-σοκ

Οι εικόνες που ακολούθησαν έκαναν τους θεατές ανά τον κόσμο να ανατριχιάσουν: άνθρωποι να φωνάζουν κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους σε πολυώροφες πολυκατοικίες· συγκρούσεις πολιτών με τις αρχές στους δρόμους και πλιάτσικο σε σουπερμάρκετ· κατοικίδια πολιτών που βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό να θανατώνονται με απάνθρωπο τρόπο· παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους και να κρατιούνται μακριά από αυτούς· drones και ρομποτικά σκυλιά να καλούν μέσω μεγαφώνων τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και υπεύθυνοι για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων με τις χαρακτηριστικές ολόσωμες λευκές φόρμες να κυνηγούν και να συλλαμβάνουν τους παραβάτες. Οι σκηνές αυτές έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου στη Δύση όμως έχουν εξαφανιστεί από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η κινεζική κυβέρνηση αναγκάζει τις πλατφόρμες να κατεβάζουν οποιοδήποτε βίντεο δείχνει διαμαρτυρία ή πλιάτσικο.

Κανείς δεν περίμενε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στη Σανγκάη, μια κοσμοπολίτικη πόλη με ουρανοξύστες και υψηλό επίπεδο ζωής. Ωστόσο η ακαμψία της πολιτικής της μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορονοϊό δείχνει τη σιδερένια πυγμή με την οποία η κυβέρνηση της χώρας αντιμετωπίζει τους πολίτες της. Η Κίνα έχει καταφέρει να αναπτύξει συστήματα τεστ που έχουν τη δυνατότητα να περαιώνουν ελέγχους πόλεων δεκάδων εκατομμυρίων. Ομως η νίκη που αναμένεται να επιτευχθεί στη συγκράτηση της πανδημίας, αφού αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα τα καταφέρει όπως στη Γουχάν ή τη Σεντζέν, θα είναι πύρρειος εξαιτίας του μεγέθους και των διεθνών διασυνδέσεων της πόλης.

Πολιτικό στοίχημα

Πέρα από αυτό όμως, η χρονιά είναι πολιτικά κρίσιμη για τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επιδιώκει να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα να παραμείνει και για τρίτη θητεία στο τιμόνι της χώρας, κάτι δίχως προηγούμενο. Ο Σι έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο εθνικιστικό συναίσθημα των Κινέζων τόσο με την πολιτική κλειστών συνόρων όσο και με τη σκληρή αντιμετώπιση της πανδημίας, θέλοντας να δείξει την υπεροχή της Κίνας έναντι των δυτικών χωρών. Ετσι η επιτυχία του σχεδίου «μηδενικός κορονοϊός» είναι σημαντική για την πολιτική καριέρα του Κινέζου προέδρου.

Η Σανγκάη φιλοξενεί το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ασίας και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου. Αν και η κινεζική κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, ο τζίρος έχει πέσει, αν και όχι πολύ σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τον εγκλεισμό. Επίσης, καθώς η Σανγκάη είναι σημαντικός κόμβος του παγκόσμιου εμπορίου οι δυτικές χώρες έχουν αρχίσει και ανησυχούν για τη διακοπή των εργασιών στην πόλη, αφού οι προμηθευτικές αλυσίδες ήδη περνούν κρίση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter