Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη – Lockdown, νέα περιοριστικά μέτρα και 3η δόση για την αναχαίτιση της πανδημίας

Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη – Lockdown, νέα περιοριστικά μέτρα και 3η δόση για την αναχαίτιση της πανδημίας

Μια ανάσα πριν το lockdown βρίσκονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν τον περσινό εφιάλτη να ξαναζωντανεύει λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Οι χώρες παλεύουν με νύχια και με δόντια για να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστρίας προχωρώντας σε καθολικό lockdown ωστόσο τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού και η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας δεν τους αφήνουν περιθώρια.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), προειδοποιούν πως η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων πριν τα Χριστούγεννα είναι απαραίτητη καλώντας τις χώρες να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη νέων μέτρων.  Αξιωματούχοι του ΠΟΥ καθιστούν σαφές ότι ο κορονοϊόςS θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου, πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Γερμανία

Στην Γερμανία, που έσπασε το τραγικό ορόσημο των 100.000 θανάτων από Covid και καθημερινά καταγράφει νέο ρεκόρ κρουσμάτων ο επικεφαλής του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στην Γερμανία, Λοταρ Βιλερ, βλέπει ένα νέο lockdown ως την μόνη λύση. «Στην παρούσα κατάσταση, δυστυχώς, αυτά τα μέτρα δεν είναι πλέον αρκετά. Τώρα χρειαζόμαστε μια σημαντική μείωση των επαφών. Αυτό περιλαμβάνει: τηλεργασία, ακύρωση εκδηλώσεων, μείωση του αριθμού των ατόμων σε θέατρα, κλείσιμο των μπαρ και των κλαμπ, ξανά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

H επιβολή lockdown βρίσκεται ακόμα και στα σχέδια της Άνγκελας Μέρκελ ωστόσο, η εισήγησή της απορρίφθηκε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού «φανάρι», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα BILD.

Γαλλία

Νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Γαλλία σήμερα Πέμπτη. Η κυβέρνηση Μακρόν θα αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τη χρήση του υγειονομικού πάσο. Τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, δεν θα περιλαμβάνουν πάντως, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, απαγόρευση κυκλοφορίας ή κλείσιμο καταστημάτων, αλλά χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενίσχυση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, περισσότερα διαγνωστικά τεστ κορονοϊού και νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με την ανακοίνωση της έναρξης χορήγησης της τρίτης δόσης, η οποία είναι πλέν υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών. 

Ολλανδία

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ολλανδία με την κυβέρνηση της χώρας να έχει λάβει μέτρα περιορισμού της μόλυνσης, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις από μερίδα των πολιτών.

Η Ολλανδία επανέφερε ορισμένους περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την αναζωπύρωση της πανδημίας. Ωστόσο, οι μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και, όπως φαίνεται, η λήψη νέων μέτρων είναι προ των πυλών.

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης – ρεκόρ στις μολύνσεις κορονοϊού, την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία πασχίζουν να διαχειριστούν το κύμα των κρουσμάτων της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ.

Κύπρος

Τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για απαγόρευση εισόδου των πλήρως ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, την αναστολή διεξαγωγής όλων των σχολικών εκδηλώσεων ενόψει Χριστουγέννων, καθώς και την κατάργηση του SafePass, εφόσον ο κάτοχός του δεν λάβει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Η χρήση μάσκας, τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε μαθητές δημοτικών και Safe Pass είναι μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Σλοβακία

Η Σλοβακία βαδίζει στα χνάρια της Αυστρίας ανακοινώνοντας η κυβέρνηση χθες Τετάρτη lockdown διαρκείας δύο εβδομάδων, προκειμένου να καταστείλει την ταχύτερη, παγκοσμίως, αύξηση κρουσμάτων Covid-19. Έτσι, οι μετακινήσεις επιτρέπονται μονάχα για την αγορά ειδών ανάγκης, για την εργασία, το σχολείο ή για ιατρικές επισκέψεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Επίσης, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση έπειτα από 10 ημέρες και ο Χέγκερ επισήμανε πως οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Βέλγιο

Η χρήση μάσκας επεκτείνεται παντού και η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, για όσους εργαζόμενους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας στο Βέλγιο, ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Από τη Δευτέρα, λοιπόν, οι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό ισχύει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

«Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μαζί» τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, από την ηλικία των 10 ετών και πάνω, σε όλους τους δημόσιους χώρους: τα μέσα μεταφοράς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις εκδηλώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στο μέτρο του «σούπερ πράσινου πάσου», με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους σε όλους τους εμβολιασμένους, ενώ περιορίζει αυστηρά την αντίστοιχη δυνατότητα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Θέλουμε να προλάβουμε και να προστατέψουμε τους πολίτες, να διατηρήσουμε όσα θετικά πράγματα καταφέραμε να κατακτήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τη γνωστή μας καθημερινότητα, τη δυνατότητα να βγαίνουμε έξω, να μπορούμε να καταπολεμάμε τη φτώχεια, και τα παιδιά μας να μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο», πρόσθεσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter