Κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δέχονται τουρίστες μόνο με την πρώτη δόση εμβολίου

Κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δέχονται τουρίστες μόνο με την πρώτη δόση εμβολίου

Tαξιδιώτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση εμβολίων τα οποία απαιτούν δύο δόσεις για την πλήρη ανοσολογική απόκριση, θα έχουν τη δυνατότητα να δέχονται τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μάλιστα δεν θα απαιτείται καν η παρουσίαση αρνητικού διαγνωστικού τεστ ή αποδεικτικού ανάρρωσης.

Αυτό δήλωσε χθες ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς απαντώντας σε ερώτηση της «Καθημερινής», επισημαίνοντας ότι «θα είναι επιλογή των κρατών-μελών» αν θα δέχονται, χωρίς την απαίτηση , επισκέπτες που έχουν λάβει μόνο την α΄ δόση.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), τα τρία (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca) χρειάζονται δύο δόσεις.

Διαβάστε σχετικά: Πράσινο πιστοποιητικό: Από 1η Ιουνίου η έκδοση στην Ελλάδα

Ο κ. Ρέιντερς ανέφερε επίσης ότι, βάσει του συμβιβασμού που επετεύχθη προχθές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να μην επιβάλουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε κατόχους των πιστοποιητικών (EU Covid Certificates, όπως τελικά ονομάστηκαν), εκτός αν προκύψει «ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης» σε κάποια χώρα. Στην περίπτωση αυτή, εξήγησε, οι χώρες προορισμού των ταξιδιωτών θα μπορούν να επιβάλουν μέτρα όπως καραντίνα ή διαγνωστικά τεστ, υπό τον όρο ότι θα ενημερώνουν εγκαίρως την Επιτροπή και τα άλλα κράτη-μέλη και θα βασίζουν την απόφασή τους στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η συμφωνία Συμβουλίου – Κοινοβουλίου μένει να υιοθετηθεί επισήμως από τις δύο πλευρές. Χαιρετίζοντας τον συμβιβασμό, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ώθησε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την υλοποίηση των εθνικών συστημάτων πιστοποίησης ώστε το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατόν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter