Κρίση στην Ουκρανία: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φοβάται για εγκλήματα πολέμου αν κλιμακωθεί η σύγκρουση

Κρίση στην Ουκρανία: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φοβάται για εγκλήματα πολέμου αν κλιμακωθεί η σύγκρουση

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τόνισε το ιστορικό της Ρωσίας για βομβαρδισμούς μη στρατιωτικών υποδομών στη σύγκρουση της Συρίας και εξέφρασε το φόβο ότι η «στρατηγική εγκλημάτων πολέμου» θα μπορούσε να επαναληφθεί στην Ουκρανία εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής του HRW, Κένεθ Ροθ, προειδοποίησε ότι η περιοχή μπορεί να «βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής ένοπλης σύγκρουσης» και ότι δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, αυτή είναι μια βαθιά ανησυχητική προοπτική.

Πικρή εμπειρία

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας βιντεοσκοπημένης ενημέρωσης, ο Ροθ είπε ότι η συριακή κυβέρνηση και ο Ρώσος σύμμαχός της «έδειξαν σκληρή περιφρόνηση» για τη ζωή των αμάχων στα τέλη του 2020 καθώς προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν την επαρχία Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

Η σχεδόν ετήσια εκστρατεία βομβαρδισμού στην Ιντλίμπ «μας δίνει μια αίσθηση του τρόπου με τον οποίο πολεμούσε πρόσφατα ο ρωσικός στρατός», είπε ο Ροθ, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά «επιτίθεντο σκόπιμα σε πολιτικούς στόχους για να προσπαθήσουν να κάνουν τη ζωή αβίωτη».

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε ο Ροθ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «είχε την ευθύνη διοίκησης» και είχε αποδώσει κορυφαίες τιμές στους «διοικητές που επέβλεπαν αυτή τη στρατηγική εγκλημάτων πολέμου».

Τραγική η κατάσταση των δικαιωμάτων στη Ρωσία

Πέρα από την κατάσταση στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του HRW εξέφρασε επίσης ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης των δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Επίσης, ο Ροθ επεσήμανε την περίπτωση του φυλακισμένου, από το Κρεμλίνο, πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, τις «εκλογικές παρωδίες και την πλήρη απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης» και την εκτεταμένη χρήση των ταμπελών «εξτρεμιστής» ή «ξένος πράκτορας» για να κλείσουν νόμιμες οργανώσεις όπως η κορυφαία ομάδα δικαιωμάτων της Ρωσίας Memorial .

«Έχουμε δει πολύ ουσιαστικές υποχωρήσεις», είπε ο Ροθ. «Όλα αυτά συνθέτουν μια αβυσσαλέα κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία που πλησιάζει γρήγορα το επίπεδο καταστολής που είδαμε στη σοβιετική εποχή».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter