Κυβέρνηση της αριστεράς στη Δανία

Κυβέρνηση της αριστεράς στη Δανία

Τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας στη Δανία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μέττε Φρεντέρικσεν.

Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν 20 μέρες, από τις 5 Ιουνίου που έγιναν οι εκλογές, οι Δανοί Σοσιαλδημοκράτες (25,9% και 48 έδρες) συμφώνησαν με το Ριζοσπαστικό Αριστερό Κόμμα (8,6% – 16), την Κοκκινοπράσινη Λίστα Ενότητας (6,9% – 13) και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα σε (7,7 – 14) στο σχηματισμό κυβέρνησης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων έχουμε τώρα την πλειοψηφία για να σχηματίσουμε μια νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στη Δανία» είπε η Μέττε Φρεντέρικσεν σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Jyllands-Posten.

Για να υποστηρίξει την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών,

– το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα πήρε την υπόσχεση ότι θα ικανοποιηθεί το προεκλογικό του αίτημα για σταθερό αριθμό εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο αριθμό παιδιών στην παιδική μέριμνα

– το Ριζοσπαστικό Αριστερό Κόμμα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα για ξένο εργατικό δυναμικό, θέση που αρχικά ήταν αντίθετο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και

– η Κοκκινοπράσινη Λίστα Ενότητας ότι θα διαμορφωθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων.

«Πετύχαμε τον πρώτο στόχο μας. Δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της Δανίας τέσσερα κόμματα να έχουν καθίσει για να συζητήσουν την πολιτική που θα ακολουθήσει το ένα κόμμα που θα βρίσκεται στη κυβέρνηση. Είδαμε ότι αυτά που μας ενώνουν, οι κοινές αξίες, είναι πολλές» δήλωσε η Φρεντέρικσεν.

Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης δεν περιέχει λεπτομερές οικονομικό σχέδιο για τον τρόπο χρηματοδότησης των φιλόδοξων προτάσεων. «Το θέμα θα συζητηθεί αργότερα» ήταν τα λόγια της Φρεντέρικσεν.

Το δανικό κοινοβούλιο έχει 175 έδρες και σ’ αυτές προστίθενται 2 έδρες εκπροσώπων της Γροιλανδίας καθώς και 2 έδρες εκπροσώπων των νησιών Φερόε. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter