Κύπρος: Συνελήφθη ο ισραηλινός μεγιστάνας Στάινμετς – Είχε συλληφθεί και στην Ελλάδα αλλά τον άφησαν να φύγει

Κύπρος: Συνελήφθη ο ισραηλινός μεγιστάνας Στάινμετς – Είχε συλληφθεί και στην Ελλάδα αλλά τον άφησαν να φύγει

Ο Ισραηλινός μεγιστάνας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εξόρυξης, Μπένι Στάινμετς, συνελήφθη στην Κύπρο μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπός του.

Ο Στάινμετς βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που χρονολογείται πριν από αρκετά χρόνια και σχετίζεται με τη συμμετοχή του σε έναν όμιλο που φέρεται να προσπάθησε να εξασφαλίσει παράνομα δικαιώματα γης στη Ρουμανία. Έχει ήδη συλληφθεί σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, βάσει του εντάλματος που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον κυπριακού δικαστηρίου εντός της εβδομάδας.

Ο Στάινμετς συνελήφθη την Πέμπτη «κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λόγω ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης (EAW) που εξέδωσαν οι ρουμανικές αρχές, το οποίο έχει ήδη ακυρωθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία», είπε ο εκπρόσωπός του.

Η κυπριακή αστυνομία δεν προέβη σε κανένα άμεσο σχόλιο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Στάινμετς εμπλέκεται και σε μια δικαστική διαμάχη στην Ελβετία, όπου κρίθηκε ένοχος για διαφθορά σε μια υπόθεση σχετικά με άδειες εξερεύνησης για κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα.

«Ο Μπένι Στάινμετς χαιρετίζει την ευκαιρία να δικαιωθεί σε ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Κράτος, εναντίον της Ρουμανίας, μιας χώρας διαβόητης για την ασέβεια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στάινμετς.

Στην Ελλάδα είχε συλληφθεί υπό άκρα μυστικότητα στο Ελ. Βενιζέλος τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Τον Απρίλιο του 2021, πολλές από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του αποκαλύφθηκαν στα Panama Papers της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca.

Ένα χρόνο πριν από αυτό, οι διαρροές μυστικών τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούνται στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη, που εκτείνονται από το 1988 έως το 2007, έδειξαν ότι διατηρούσε δεκάδες λογαριασμούς συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το Bloomberg υπολόγισε την περιουσία του σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο του Ισραήλ.

Τον Απρίλιο του 2021, πολλές από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του αποκαλύφθηκαν στα Panama Papers της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca.

Ένα χρόνο πριν από αυτό, οι διαρροές μυστικών τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούνται στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη, που εκτείνονται από το 1988 έως το 2007, έδειξαν ότι διατηρούσε δεκάδες λογαριασμούς συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Στάινμετς εξακολουθεί να έχει ένα από τα πιο ακριβά σπίτια στο Ισραήλ, ένα γιοτ και ένα ιδιωτικό αεροπλάνο που τον μεταφέρει μεταξύ Ισραήλ, Ελβετίας και Λονδίνου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter