Κυριάκος Μητσοτάκης – Το κράτος είµαι εγώ!

Κυριάκος Μητσοτάκης  – Το κράτος είµαι εγώ!

Οταν λίγες ηµέρες πριν από τις εκλογές του 2019 ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «στόχος µας είναι το λιγότερο κράτος» ουδείς φανταζόταν τότε ότι εννοούσε το κράτος δικαίου! Ουδείς ανέµενε, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα µε παγιωµένους θεσµούς µισού αιώνα, ένας πρωθυπουργός να λειτουργεί ως Λουδοβίκος Ι∆΄ και σύµφωνα µε λογικές «L’État, c’est moi» (το κράτος είµαι εγώ!).

Τα τελευταία χρόνια έχουµε γίνει µάρτυρες µιας συντονισµένης προσπάθειας συγκάλυψης σκανδάλων όπως αυτά των υποκλοπών και του εγκλήµατος των Τεµπών, ενώ την ίδια στιγµή οι ανεξάρτητες αρχές έχουν αποκτήσει διακοσµητικό ρόλο, µε τους επικεφαλής τους να αλλάζουν ή να παρατείνονται οι θητείες τους µέσω νυχτερινών τροπολογιών και τις τακτικές εκθέσεις τους να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Παράλληλα, µόλις προ δύο εβδοµάδων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την έκδοση ψηφίσµατος στο οποίο εκφράζει τις ανησυχίες του για την υπονόµευση θεµελιωδών ελευθεριών στην πατρίδα µας, ενώ και σύµφωνα µε το World Justice Project η Ελλάδα βαθµολογήθηκε µε 0,61 και κατατάχθηκε µεταξύ των ουραγών σε ζητήµατα σεβασµού στο κράτος δικαίου. Χρειάστηκαν µόλις τεσσεράµισι χρόνια διακυβέρνησης Ν∆ προκειµένου να εξαϋλωθεί το θεσµικό και δηµοκρατικό κεκτηµένο δεκαετιών.

Η εν λόγω οπισθοδρόµηση µας έχει καταστήσει πανευρωπαϊκό παράδειγµα προς αποφυγή, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατα δηµοσιευθείσα έρευνα της ∆ιεθνούς ∆ιαφάνειας, σύµφωνα µε την οποία η Ελλάδα κατέγραψε για το 2023 σκορ 49/100, δηλαδή κάτω από τη βάση, καταλαµβάνοντας την 24η θέση µεταξύ των 27 κρατών-µελών της ΕΕ, ενώ σε παγκόσµιο επίπεδο κατατάσσεται πλέον µεταξύ των χωρών µε «σοβαρά προβλήµατα διαφθοράς». Μάλιστα η χώρα µας υποχωρεί στον συγκεκριµένο δείκτη για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ενώ υπογραµµίζεται ότι η θέση του διοικητή της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας παραµένει κενή επί ενάµισι  έτος και µέλη του διοικητικού συµβουλίου παραιτήθηκαν εν µέσω καταγγελιών για εµπλοκή σε σκάνδαλα.

Η θεσµική παρακµή µε ενορχηστρωτή την κυβέρνηση της Ν∆ δεν θα µπορούσε να αφήσει ανέπαφα τα ΜΜΕ. Η πατρίδα µας παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ όσον αφορά τον ∆είκτη Ελευθερίας του Τύπου, καταλαµβάνοντας την 107η θέση παγκοσµίως. Είναι δε τέτοιος ο κυβερνητικός ζήλος φίµωσης κάθε αντίθετης φωνής που επιστρατεύονται οι φορολογικοί και ελεγκτικοί µηχανισµοί για την άσκηση πίεσης προς τον αντιπολιτευτικό Τύπο. Χαρακτηριστικό παράδειγµα συνιστούν η εφηµερίδα Documento και ο εκδότης της Κώστας Βαξεβάνης, αµφότεροι βραβευµένοι µε διεθνείς διακρίσεις, καθώς βρίσκονται υπό διαρκή φορολογικό έλεγχο επί τρία χρόνια δίχως να παρατίθενται οι λόγοι προτεραιοποίησης, χωρίς να διαπιστώνονται ευρήµατα και… µε έγγραφη ενηµέρωση του Μεγάρου Μαξίµου!

Η κυβέρνηση της Ν∆, έχοντας στόχο την ποδηγέτηση κάθε ενηµερωτικού Μέσου της χώρας, υπονοµεύει τόσο τις συνταγµατικά κατοχυρωµένες αρχές της ελευθερίας του Τύπου όσο και την οµαλή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων, καθώς παρεµβαίνει στο έργο της, εξαναγκάζοντας τα στελέχη της σε κατά προτεραιότητα ελέγχους εκεί όπου δεν διαπιστώνονται παραβάσεις! Μια ήδη υποστελεχωµένη υπηρεσία, η οποία καλείται να σηκώσει το βάρος των φορολογικών ελέγχων εν µέσω έξαρσης της αισχροκέρδειας, εργαλειοποιείται προκειµένου να σβήσει κάθε ίχνος ερευνητικής και µαχόµενης δηµοσιογραφίας στη χώρα µας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία και συνολικά οι προοδευτικοί και δηµοκρατικοί πολίτες της χώρας ορθώνουν ανάστηµα απέναντι στον συγκεκριµένο θεσµικό κατήφορο. ∆εν θα επιτρέψουµε στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του να µετατρέψουν την πατρίδα µας σε «αποτυχηµένο κράτος δικαίου» προκειµένου να ικανοποιήσουν τα µικροκοµµατικά συµφέροντά τους. Η Ελλάδα είναι χώρα της δηµοκρατίας και της προόδου και όχι χώρος της ανελευθερίας και της οπισθοδρόµησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter