Κυβερνητική ασπίδα προστασίας στον Νταβέλη

Κυβερνητική ασπίδα προστασίας στον Νταβέλη

Σε σοβαρές καταγγελίες ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) που αφορούν τον επιχειρηματία και πρωθυπουργικό φίλο Αχιλλέα Νταβέλη έχουν προχωρήσει επανειλημμένα οι πρώην ιδιοκτήτες του ραδιοφωνικού σταθμού Ακρόαμα 99,8 FM στον Βόλο. Πρόκειται για τον ραδιοφωνικό σταθμό τον οποίο εξαγόρασε τον Μάρτιο του 2022 ο κ. Νταβέλης μέσω της εταιρείας 21 Admedia Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ενάμιση χρόνο μετά την εξαγορά η πλευρά Νταβέλη δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει στις αρμόδιες αρχές (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, ΓΕΜΗ και ΕΣΡ) τη μεταβολή ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ραδιοφωνικού σταθμού. Ως αποτέλεσμα, όλες τις «υποχρεώσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό επίπεδο» εξακολουθούν να τις επωμίζονται οι πρώην ιδιοκτήτες, ενώ ο Νταβέλης τους χρωστά και 11.985 ευρώ που εισέπραξε από τιμολόγια που είχαν εκδοθεί για βεβαιώσεις οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς την προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρεία του ραδιοφωνικού σταθμού και είχε δεσμευτεί να τους αποδώσει. Αν και το ΕΣΡ έχει ενημερωθεί εγγράφως τρεις φορές, από τον Μάρτιο έως και πρόσφατα τον Οκτώβριο του 2023, για τις «παραλείψεις και παρανομίες» Νταβέλη, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

Αγόρασε σταθμό αλλά δεν ενημέρωσε κανέναν

Στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη οι πρώην ιδιοκτήτες του ραδιοφωνικού σταθμού Ακρόαμα 99,8 FM Stereο που εδρεύει στον Βόλο απέστειλαν στο ΕΣΡ έγγραφη «καταγγελία – αίτηση γνωστοποίησης στοιχείων». Οι καταγγέλλοντες ενημέρωναν το ΕΣΡ ότι παρότι έχουν περάσει 18 μήνες από τότε που ο Αχ. Νταβέλης εξαγόρασε τον ραδιοφωνικό τους σταθμό μέσω της εταιρείας 21 Admedia Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, δεν έχει ενημερώσει ούτε το ΕΣΡ ούτε την αρμόδια ΔΟΥ, τον ΕΦΚΑ και το ΓΕΜΗ για τη «μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς». Παρά το γεγονός ότι αποτελούσε «έννομη υποχρέωση» του νέου ιδιοκτήτη, όπως προβλέπεται από τις «κείμενες νομοθετικές διατάξεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα εάν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ θα διαπιστώσει ότι ως ιδιοκτήτρια εταιρεία εμφανίζεται η Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Μαγνησίας ΙΚΕ. Δηλαδή η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού Ακρόαμα και όχι η εταιρεία συμφερόντων Νταβέλη.

Μάλιστα οι καταγγέλλοντες εκφράζουν ανησυχίες καθώς βρίσκονται «αντιμέτωποι με σοβαρές υποχρεώσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό επίπεδο» που κανονικά θα έπρεπε να βαραίνουν τον νέο ιδιοκτήτη.

Ως αποτέλεσμα, «κάθε πράξη κακοδιαχείρισης και κάθε παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας στην οποία παροντικά και μελλοντικά προβαίνει ο νυν ιδιοκτησιακός φορέας επάγει στο πρόσωπο απάντων των εδώ καταγγελλόντων σοβαρές υποχρεώσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό επίπεδο, τις οποίες, κατά τον Νόμο, αλλά και τα συμβατικώς οριζόμενα, επωμίζεται, από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της μεταβίβασης των μεριδίων μας, αποκλειστικά ο νέος ιδιοκτησιακός φορέας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην καταγγελία προς το ΕΣΡ.

Εισέπραξε €11.985 αλλά δεν τα απέδωσε

Εκτός από αυτό, οι πρώην ιδιοκτήτες καταγγέλλουν και κάτι ακόμη. Η αγοράστρια εταιρεία είχε δεσμευτεί με συμβολαιογραφική πράξη στην απόδοση της αξίας τιμολογίων ύψους 3.557 και 8.428,77 ευρώ (συνολικά 11.985 ευρώ) στους τέως μετόχους. Επρόκειτο για βεβαιώσεις οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς την προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρεία του ραδιοφωνικού σταθμού από τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που είχαν εκδοθεί πριν από τον Μάρτιο του 2022.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, «η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία αν και έχει εισπράξει το σύνολο αυτών των ποσών αρνείται να εκπληρώσει τις έννομες και συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους τέως μετόχους της ΙΚΕ και να αποδώσει τα παρανόμως κατακρατημένα ποσά».

Επίσης, όπως καταγγέλλουν, η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία «συστηματικώς αμελεί να καταβάλει τα ποσά που αντιστοιχούν στις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι τρίτων και έναντι των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα να επάγονται, ένεκα της υψηλής τοκοφορίας των απαιτήσεων αυτών, σοβαρότατες συνέπειες σε βάρος τους».

Ακόμη δύο καταγγελίες αλλά το ΕΣΡ κωφεύει

Δεν είναι πρώτη φορά που οι πρώην ιδιοκτήτες του ραδιοφωνικού σταθμού καταγγέλλουν τις παραλείψεις Νταβέλη ενώπιον του ΕΣΡ. Τον περασμένο Απρίλιο αποστάλθηκε ακόμη μια έγγραφη καταγγελία στην ανεξάρτητη αρχή, καθώς επίσης και εξώδικη πρόσκληση προς την 21 Admedia Μονοπρόσωπη ΙΚΕ συμφερόντων Νταβέλη.

Επιπλέον, ακόμη μία καταγγελία για τις παραλείψεις Νταβέλη είχε διαβιβαστεί στο ΕΣΡ τον Μάρτιο του 2023. Επρόκειτο για επώνυμη καταγγελία γυναίκας, η οποία υπογράμμιζε ότι από την πλευρά Νταβέλη δεν «έχουν γίνει οι αλλαγές στη ΔΟΥ Βόλου, το ΓΕΜΗ και τα ασφαλιστικά ταμεία». Επίσης, όπως αναφερόταν, από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού «γίνεται καθημερινή αναμετάδοση του Real Fm της Αθήνας χωρίς την απαραίτητη άδεια του ΕΣΡ», ενώ «ο ραδιοφωνικός σταθμός προβάλλεται ως Λάρισας – Βόλου Πανθεσσαλικός, πράγμα που απαγορεύεται γιατί η άδεια είναι νομού Μαγνησίας αυστηρά». Ωστόσο μέχρι και σήμερα το ΕΣΡ όχι μόνο δεν έχει απαντήσει στους καταγγέλλοντες, αλλά δεν έχει πράξει τίποτε για τη διερεύνηση των καταγγελιών. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από τις επώνυμες καταγγελίες.

Δείτε επίσης: Ο Νταβέλης, η «θυματοποίηση» και η ανακοίνωση με το ορθογραφικό… ολίσθημα

Αχ. Νταβέλης: Και θαυμαστής του Χίτλερ;

Σκάει η μιντιακή φούσκα Νταβέλη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter