Λαθρεμπόριο στρατιωτικών όπλων στην Ελλάδα – Διαφημίζονται μέσω εφαρμογών (Video)

Λαθρεμπόριο στρατιωτικών όπλων στην Ελλάδα – Διαφημίζονται μέσω εφαρμογών (Video)

Οργιάζει το εμπόριο όπλων στην Ελλάδα, με τους διακινητές να διαφημίζουν την «πραμάτεια» τους με βίντεο που δείχνουν οπλοπολυβόλα ή κρυμμένα πιστόλια μέσα σε συσκευασίες παιχνιδιών, ακόμα και με φωτογραφίες ευχαριστημένων πελατών.

Αποκαλύψεις για το εμπόριο όπλων που ανθίζει στην Ελλάδα, μέσα από εφαρμογές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων έφερε στο φως ρεπορτάζ του OPEN. Οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν πέσει πάνω σε συμμορίες που χρησιμοποιούν σε εγκληματικές ενέργειες πολεμικά τυφέκια, ημιαυτόματα ή και αυτόματα οπλοπολυβόλα, σαν και αυτά που διαφημίζονται μέσα από αυτού του είδους της εφαρμογές.

Για πρώτη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής διαπίστωσε ότι στο οπλοστάσιο της σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ σε ολόκληρη την Ελλάδα βρισκόταν ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου M16 μαζί με τα κλοπιμαία, τους πυροκροτητές και άλλα πιστόλια.

Μέχρι τότε δεν είχε καταγραφεί ξανά σε συμμορία κακοποιών στην Ελλάδα τέτοιου τύπου πολεμικό όπλο. Ωστόσο, δεν είναι και η τελευταία εμφάνιση τέτοιου τύπου όπλου στις έρευνες της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με πολεμικό οπλοπολυβόλο πυροβολούσε ένας 36χρονος άνδρας στα Μέγαρα σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που αποδεικνύει πως είναι πολλά τα πολυβόλα που κυκλοφορούν στο παρεμπόριο.

Διαβάστε επίσης: Μέγαρα: Συνελήφθη 36χρονος που εμφανίζεται σε βίντεο να πυροβολεί στον αέρα

Επαφή με λαθρέμπορο όπλων

Δημοσιογράφος του καναλιού απευθύνθηκε σε έμπορο όπλων που εντόπισε μέσω εφαρμογής, για να διαπιστώσει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αγοράσει κάποιος στην Ελλάδα, ένα όπλο τέτοιου τύπου. Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί:

Δημοσιογράφος: Ενδιαφέρομαι για ένα Μ16. Στέλνεις στην Ελλάδα
Έμπορος όπλων: Ναι. Πόσα χρειάζεσαι; Περιοχή;
Δημοσιογράφος: Είμαι στην Αθήνα. Θέλω 4 αλλά δεν έχω άδεια. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Είναι παράνομο στην Ελλάδα.
Έμπορος όπλων: Απλά πρέπει να τα χρησιμοποιείς σοφά, όταν τα πάρεις.

Η τιμή και ο τρόπος πληρωμής

Η τιμή που έδωσε ο έμπορος στον δημοσιογράφο για τα 4 όπλα είναι 6.528 ευρώ. Σύμφωνα με εκείνον δεν είναι στα αρχεία καμίας Αστυνομίας και δεν μπορούν να εντοπιστούν. Είναι δηλαδή αυτό που οι αστυνομικοί αποκαλούν «καθαρά».

Όσο για τον τρόπο πληρωμής, η αγοραπωλησία γίνεται αποκλειστικά με κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη όταν διακινούνται μέσω Διαδικτύου καθώς δεν ελέγχονται από καμία τράπεζα.

Η αποστολή των όπλων

Για να παραλάβει κανείς τα όπλα, θα πρέπει να κάνει συνεννόηση με τους εμπόρους που ισχυρίζονται πως έχουν τη λύση για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές ούτε εκείνοι αλλά ούτε και ο πελάτης τους, κάτι που φαίνεται και από τη συνέχεια του διαλόγου.

Δημοσιογράφος: Μπορείς να τα στείλεις με τρόπο που δεν θα εντοπιστούν στους ελέγχους;
Έμπορος όπλων: Ναι. Χρησιμοποιούμε μία απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο. Βάζουμε τα «προϊόντα» μέσα σε φύλλα αλουμινίου για να μην τα πιάνουν τα X-RAY. Μετά τα βάζουμε σε σακούλα με κενό αέρος για να μη τα μυριστούν οι σκύλοι και μετά το βάζουμε σε κουτί ηλεκτρονικού παιχνιδιού και το στέλνουμε.

Μιλώντας στο OPEN, ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορεί τεράστιος αριθμός παράνομων όπλων.

«Πολλά από αυτά είναι οπλοπολυβόλα και αυτόματα όπλα μεγάλου βελινεκούς που χρησιμοποιεί ο στρατός. Αν πέσουν σε τρομοκράτες μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα», σημείωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter