Λαβρόφ: Οι ανησυχίες της Ρωσίας σε σχέση με τη συμφωνία για τα σιτηρά παραμένουν

Λαβρόφ: Οι ανησυχίες της Ρωσίας σε σχέση με τη συμφωνία για τα σιτηρά παραμένουν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πεμπτη από την Κούβα ότι «δεν έχει γίνει τίποτα» για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Μόσχας σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Ουσιαστικά, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα», είπε συγκεκριμένα ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στην Αβάνα. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει πως δεν σκοπεύει να ανανεώσει τη συμφωνία πέραν της 18ης Μαΐου, εάν η Δύση δεν άρει τους περιορισμούς που πλήττουν τις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Φερνάντες.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ Ρωσίας και Κούβας, δύο χώρες που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ η Ρωσία, η οποία πλήττεται από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιδιώκει να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με άλλες χώρες που αντιτίθενται στην «ηγεμονική» (όπως τη χαρακτηρίζει) συμπεριφορά των ΗΠΑ.

 

Στο μεταξύ υην Τετάρτη, ξανάρχισαν οι επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, πέντε μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή: TASS, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter