LIVE η σύσταση Προανακριτικής εναντίον Παπαγγελόπουλου με πρόσχημα τη Novartis

LIVE η σύσταση Προανακριτικής εναντίον Παπαγγελόπουλου με πρόσχημα τη Novartis

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το αίτημα 30 βουλευτών της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τέσσερα φερόμενα αδικήματα που του αποδίδει η πλειοψηφία με πρόσχημα το σκάνδαλο Novartis.

Όπως επισημοποιήθηκε χθες από τον πρόεδρο της Βουλής, η Επιτροπή ενδέχεται να ασχοληθεί και με ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη, με τον Κ. Τασούλα να επιβεβαιώνει εμμέσως δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου περί «παρέλασης» δυσαρεστημένων εισαγγελέων από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, δικαστικές πηγές διαρρέουν ότι το κατώφλι της Επιτροπής θα περάσουν οι εισαγγελείς Εφετών κ.κ. Τσατάνη και Αθανασίου.

Επίσης, ερωτηματικά προκαλεί η ευρύτερη πολιτική διαχείριση του ζητήματος από τη συμπολίτευση. Πέρα από το γεγονός ότι το αίτημα για σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης εναντίον του τέως αν. υπουργού Δικαιοσύνης υπέγραψαν μόλις 30 βουλευτές της ΝΔ, η επιλογή των «γαλάζιων» ομιλητών που θα ανέβουν στο βήμα της Βουλής, η απόφαση να μην υπάρχει κανείς υπουργός στα υπουργικά έδρανα αλλά και ο ορισμός της διαδικασίας σε μέρα που θα λείπει ο πρωθυπουργός προκάλεσαν ψιθύρους για συνειδητή υποβάθμιση μίας υπόθεσης που η ακραία πτέρυγα του κόμματος έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο.

Ως προς τους ομιλητές, εισηγητής ορίστηκε ο Θάνος Πλεύρης και οι βουλευτές Λιβανός, Μπούγας,Κελέτσης, Ζώη Ράπτη, Γιώργος Κώτσηρας και Βασίλης Υψηλάντης θα πάρουν το λόγο στο δεύτερο κύκλο της διαδικασίας. Αυτό που σχολιάζεται έντονα στους διαδρόμους της Βουλής είναι πως δεν πρόκειται για πρωτοκλασάτα στελέχη που μπορούν να σηκώσουν το βάρος μίας τέτοιας συζήτησης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής είναι ο Σπύρος Λάππας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Δ. Τζανακοπουλος, ενώ θα τοποθετηθούν και οι Π. Πολάκης, Γ. Γκιόλας και Γ. Ραγκούσης.

Ως γνωστόν, στο βήμα θα ανέβει και ο Δ. Παπαγγελόπουλος με σκοπό να καταδείξει -σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του- την πολιτική σκευωρία που στήνεται εναντίον του.

Τα τέσσερα φερόμενα αδικήματα του Δ. Παπαγγελόπουλου:

1. Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών

2. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος

3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

4. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία

Η μυστική ψηφοφορία με μία κάλπη αναμένεται να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα, ενώ για να εγκριθεί η συγκρότηση της Επιτροπής χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Ήτοι, τουλάχιστον 151 ψήφους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter