Λιβύη: Οι κάτοικοι της Ντέρνα εγκαταλείπουν μαζικά την πλημμυρισμένη πόλη

Λιβύη: Οι κάτοικοι της Ντέρνα εγκαταλείπουν μαζικά την πλημμυρισμένη πόλη

Τον δρόμο της προσφυγιάς παίρνουν περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι στην Λιβύη εξαιτίας της καταστροφής που προκάλεσε το πέρασμα της καταιγίδας Ντάνιελ, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση και την αδιαφορία για τις υποδομές και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ντέρνα.

Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ σε έκθεση του για το θέμα: «Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΟΜ, 43.059 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των πλημμυρών στη βόρειοανατολική Λιβύη». Οι νεκροί σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.300, όμως υπάρχουν φόβοι ότι αν προστεθούν και οι αγνοούμενοι, ο αριθμός μπορεί να εκτοξευτεί σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σημαντικό ρόλο στην εγκατάλειψη της Ντέρνα, αλλά και σε περιοχές στα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης, διαδραματίζει η έλλειψη προμηθειών πόσιμου νερού.

Οι αρχές της Λιβύης έχουν ζητήσει από τον πληθυσμό της πόλης να μην χρησιμοποιεί το τοπικό δίκτυο υδροδότησης, καθώς το νερό έχει μολυνθεί όπως υποστηρίζουν οι ίδιες από τα νερά των πλημμυρών.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι οι υπηρεσίες του, κυρίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσπαθούν να «προλάβουν την εξάπλωση ασθενειών και να αποτρέψουν μια δεύτερη καταστροφική κρίση στην περιοχή», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «από το μολυσμένο νερό και την έλλειψη υγιεινής».

Οι επείγουσες ανάγκες των εκτοπισμένων αφορούν τη «σίτιση, το πόσιμο νερό, την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική στήριξη», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ αποκαταστάθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Ντέρνα ύστερα από διακοπή 24 ωρών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter