Λουκέτο στο ιστορικό «Παλάς» του Παγκρατίου

Λουκέτο στο ιστορικό «Παλάς» του Παγκρατίου
Φωτογραφία: Facebook

Μία ακόμη από τις πιο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας σβήνει οριστικά τα φώτα της.

Σχεδόν ένα αιώνα ζωής μετρούσε το φημισμένο Παλάς, η πιο παλιά κινηματογραφική αίθουσα στο Παγκράτι αλλά δεν θα προλάβει να κάνει πάρτι για τα 100 γενέθλια της. Δυστυχώς μετά από το θάνατο του ιδιοκτήτη της Ματθαίου Πόταγα το καλοκαίρι του 2021, το αγαπημένο σινεμά της οδού Υμηττού με την υπέροχη art deco διακόσμηση (αρχιτέκτονας ήταν ο Βασίλειος Κασσάνδρας), περιήλθε σε καθεστώς ανασφάλειας που εντεινόταν χρόνο με το χρόνο. Και πριν από λίγες μέρες ήρθαν τα κακά μαντάτα.

Η ιστορική αίθουσα, που έφτιαξε το 1925 ο πατέρας του Ματθαίου Πόταγα, Κωνσταντίνος μαζί με τα δυο του αδέρφια Λάμπρο και Παναγιώτη, ψυχαγωγούσε για έναν σχεδόν αιώνα τους Αθηναίους («Ψυχαγωγεί και τέρπει από το 1925» αναγραφόταν σε περίοπτη θέση πάνω από την κεντρική είσοδο του σινεμά) αλλά βάζει οριστικά λουκέτο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ.

Φυσικά με αφορμή τη θλιβερή αυτή είδηση, ξανανοίγει η κουβέντα περί αλλοίωσης του αστικού χαρακτήρα της πόλης της Αθήνας που δεν φροντίζει να προστατεύσει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της – τι είπαμε ότι σημαίνει η λέξη «διατηρητέο»;- καθώς το Παλάς (η Πάλας όπως άρεσε στον Ματθαίο Πόταγα να αποκαλεί το σινεμά του) ήταν ένα από τα πιο συμβολικά τοπόσημα του Παγκρατίου.

Η περιοχή πλέον μετά κι από το κλείσιμο του Πτι Παλαί έχει μείνει μόνο με τις κινηματογραφικές αίθουσες του Village Cinemas Παγκρατίου.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter