Μαριάννα Δήτσα: Πώς την αποχαιρέτησε η κόρη της

Με ένα ποίημα του Ηλία Λάγιου αποχαιρέτησε τη μητέρα της Μαριάννα Δήτσα, η Αννα Ελεφάντη, από τη συλλογή “Το βιβλίο της Μαριάννας” (εκδ. Ίκαρος).

Όπως η ίδια αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μητέρα της «την ποίηση αγάπησε, την ποίηση σπούδασε κι έπειτα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο και πάντα εκεί επέστρεφε για να χωρέσει το κοφτερό, ασυμβίβαστο μυαλό της».

Διαβάστε επίσης – Πέθανε η συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα

«Μαριάννα, κι ένα μόνο ποίημα αν μου ζητάτε,
ίσως ο νους του σάς φανή πτωχός, μα η ρίμα
μες στην κρυφία ψυχή σκιρτά. Να μελετάτε
τ’ αποτελέσματα που έπονται είναι κρίμα·
η πλήρης μοναξιά που υφέρπει στο τραπέζι
θα γίνη ένα παιδί ― θα κλαίη και θα παίζη».
Αντίο μαμά. Σε αγαπώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαριάννα Δήτσα έφυγε από τη ζωή, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου. Υπήρξε καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ερευνήτρια και συγγραφέας και έγινε περισσότερο γνωστή επειδή ήταν η «Συννεφούλα», για την οποία γράφτηκε το ομώνυμο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου στον δίσκο «Φορτηγό».

Η Μαριάννα Δήτσα υπήρξε και σύζυγος του Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του περιοδικού της μεταπολίτευσης «Ο πολίτης».

Η βιβλιογραφία

Στο διάμεσο του κλασικισμού και ρομαντισμού – Τρεις αναφορές στα γνωστά, άγνωστα του ελλαδικού 19ου αιώνα Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Η παλαιότερη πεζογραφία μας – Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο: 1830-1880, Νεολογία και κριτική στον 19ο αιώνα – Νεόπλαστοι λογοτεχνικοί όροι από τη Συναγωγή του Σ. Α. Κουμανούδη, ενώ είχε επιμελήθηκε την επανέκδοση του κλασικού αφηγήματος του Δημήτριου Βικέλα «Λουκής Λάρας».