Μαρτυρίες από τα Κύθηρα: Αδιαφορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τύχη των προσφύγων

Μαρτυρίες από τα Κύθηρα: Αδιαφορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τύχη των προσφύγων

Το πρωί της Πέμπτης 236 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 40 γυναικόπαιδα, προερχόμενοι από την Τουρκία προσάραξαν στο νησί των Κυθήρων στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές αντί να συνδράμουν τους ανθρώπους, τους εγκατέλειψαν στον καύσωνα των 70 βαθμών που εξέπεμπε εκείνη την ώρα το τσιμέντο της αποβάθρας του Καψαλίου, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς κάτι να τους προστατέψει από τον ήλιο.

Η πλήρης θεσμική αδιαφορία για την κατάσταση των ταλαιπωρημένων ανθρώπων φανερώνει πως το ανθρωπιστικό προσωπείο που φόρεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με το περιστατικό του Έβρου στις 15 Αυγούστου και για μια μόνο μέρα, αντανακλούσε στις διεθνείς πιέσεις που δέχτηκε και όχι στον πολιτικό σχεδιασμό για το προσφυγικό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φανερό ότι δεν στοχεύει στην ένταξη των προσφύγων, αλλά στον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Με την αδιαφορία της τους καθιστά αόρατους, κάνει σαν να μην υπάρχουν, εγκαταλείποντάς τους σε αναξιοπρεπείς συνθήκες ακόμα και όταν βρίσκονται ξεκάθαρα στην δικιά της εδαφική επικράτεια.

Η συμπεριφορά των αρχών απέναντι στους πρόσφυγες τους αφαιρεί κάθε ρανίδα πολιτειότητας και θυμίζει περισσότερο σχεδιασμένο βασανιστήριο, παρά πολιτική ένταξης. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα πως στο συγκεκριμένο νησί στις αρχές του Ιουλίου του προηγούμενου χρόνου είχε σημειωθεί το εξής αδιευκρίνιστο γεγονός:

Την Κυριακή (04/07/2021) σημειώθηκε μια «περίεργη εξαφάνιση», από εκείνες που συμβαίνουν τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια ύδατα της χώρας, όπως αποδεικνύει τόσο η έκθεση OLAF, όσο και πλήθος ερευνών διεθνών μέσων (Spiegel, Guardian, Lighthouse Reports, Border Violence). 35 πρόσφυγες και μετανάστες εξαφανίστηκαν από τα  Αντικύθηρα. Ενώ η Κυβέρνηση αποσιωπούσε το γεγονός για παραπάνω από μια εβδομάδα. Στις 9 Ιουλίου 2021 παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα και στο νησί των Κυθήρων. Για τη διάσωση δε των ανθρώπων που στη συνέχεια «εξαφανίστηκαν» είχαν κινητοποιηθεί όχι οι άνδρες του λιμενικού, αλλά επαγγελματίες ψαράδες.Οι τομεάρχες, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας, ζητούσαν μάλιστα απαντήσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τις «εξαφανίσεις».

Τα παραπάνω γεγονότα οδηγούν αναπόδραστα στον εξής προβληματισμό: Αν δεν είχε σπεύσει για ακόμα μια φορά η τοπική κοινωνία και οι αλληλέγγυοι τι θα συνέβαινε στους πρόσφυγες; Μήπως θα κατέληγαν «εξαφανισμένοι»;

Σε ότι αφορά στο περιστατικό της Πέμπτης η κυβέρνηση φαίνεται να βασίζεται στην ετοιμότητα και τον ανθρωπισμό των αλληλέγγυων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Το παράδοξο είναι πως στη συνέχεια συνηθίζει συστηματικά να περιγράφει τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν το δικό της έργο, δηλαδή εκείνο της διάσωσης και της φροντίδας των προσφύγων, ως φερέφωνα της τούρκικης προπαγάνδας ή ακόμα και ως διακινητές των προσφύγων.

«Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία οδηγία για το τι να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο νησί. Έχουν ξαναέρθει βάρκες με πρόσφυγες», λέει στο documentonews.gr ο Μάνος Τριφύλλης, επικεφαλής της παράταξης Κύθηρα – Αντικύθηρα Μένουμε Εδώ. «Ενώ η Πολιτική Προστασία είχε δώσει εντολή για παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους για τους πολίτες. Άφηνε τους ανθρώπους αυτούς στους 60 βαθμούς πάνω στα τσιμέντα. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα έλλειψη ανθρωπισμού. Αν είχε πραγματικά μεταναστευτική πολιτική και στόχευε στην ένταξη των ανθρώπων δεν θα συμπεριφερόταν έτσι. Τα Κύθηρα αντιμετωπίζουν μείωση του πληθυσμού κατά 8 μονάδες. Η μείωση εντοπίζεται στον παραγωγικό πληθυσμό, της ηλικιακής ομάδας 20 με 35. Θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργική απορρόφηση των ανθρώπων και αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας. Ο κλάδος της συγκομιδής, των οικοδομικών εργασιών και των υπηρεσιών τουρισμού αντιμετωπίζουν πρόβλημα κενών θέσεων εργασίας. Ένας σχεδιασμός θα μπορούσε να απαλύνει τα εν λόγω προβλήματα και να αναζωογονήσει το νησί. Οι δημοτικές αρχές επέλεξαν να οχυρωθούν πίσω από αναχρονιστικές θέσεις», συμπλήρωσε.

«Εμφανίστηκαν 2 βάρκες περίπου με 200 άτομα, είναι άλλη μια βάρκα κάπου στο δυτικό μέρος των Κυθήρων. Δεν υπάρχει κανενός είδους πρωτόκολλο από καμία κρατική υπηρεσία για το τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Τους είχανε από την πρώτη μέρα εγκλαταλελειμένους στην άσφαλτο. Οργανώθηκαν πρώτα οι κάτοικοι και στη συνέχεια με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση οι αρμόδιες υπηρεσίες έδωσαν άδειες για να μπουν οι άνθρωποι κάπου, γιατί τους είχαν στους 70 βαθμούς πάνω στην άσφαλτο. Έτσι έχει οργανωθεί ένα καμπ. Ευτυχώς υπήρχε μεγάλη διάθεση του κόσμου και τεχνογνωσία απ’ τους εθελοντές. Είναι ένα καμπ το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή και από εκεί τρέφονται 150 με 180 άνθρωποι, απ’ τους κατοίκους. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος συγκινήθηκε λίγο ο Δήμος, συγκινήθηκε και η Μητρόπολη και αυτή τη στιγμή φαίνεται όλοι να συνδράμουν», είπε στο documentonews.gr o εικαστικός Μανώλης Χάρος, που ως εθελοντής βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες από το πρώτο λεπτό.

«Υπήρχαν καμία 25αριά παιδιά μεταξύ των προσφύγων, ανάμεσά τους και βρέφη τριών μηνών, αβοήθητα στους 70 βαθμούς. Δεν υπάρχει πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό, μη λέμε αστεία πράγματα. Κανείς δεν είχε το παραμικρό πρωτόκολλο, ούτε η Αστυνομία, ούτε το Λιμενικό, ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε κανένας. Καμία σχέση δεν έχει με το  προσφυγικό η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση κάνει μπάνια. Μηδέν από μηδέν, μηδέν. Είμαστε (οι εθελοντές) 58 ώρες στο πόδι με δύο ώρες ύπνο την μέρα. Η αρχική γραμμή από όλες τις κρατικές υπηρεσίες είναι: “Αγνοούμε το πρόβλημα. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Ποιοί πρόσφυγες; Ποιά βάρκα; Ποίο νερό; Ποία ζέστη;”, αυτή είναι η στάση τους» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: 

Πρόσφυγες του Έβρου: Ο ακροδεξιός λόγος του Νότη Μηταράκη

Συνεχίζεται το προσφυγικό δράμα: 236 άτομα προσάραξαν στα Κύθηρα (Photos)

ΣΥΡΙΖΑ: Θα υπάρξει επιτέλους επίσημη ενημέρωση για τα περίεργα περιστατικά σε Κύθηρα και Αντικύθηρα;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter