Μαύρες προβλέψεις για τον τουρισμό

Μαύρες προβλέψεις για τον τουρισμό

Οι εποχικά απασχολούμενοι είναι και φέτος τα μεγάλα θύματα.

Όποια ανάλυση και να διαβάσει κάποιος για το πώς θα σωθεί η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: θα μας σώσουν τα λεφτά από την Εσπερία. Από τη μια τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (που ωστόσο θα αργήσουν) και από την άλλη όσοι τουρίστες αφήσουν τα χρήματά τους στον τόπο μας το καλοκαίρι.

Τελευταίος φορέας που έκανε αυτήν τη διαπίστωση είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο στην τελευταία έκθεσή του θεωρεί ότι τα «κλειδιά» για την επανεκκίνηση της χώρας είναι ο τουρισμός και τα 2,6 δισ. ευρώ των προκαταβολών από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βάζουν χαμηλά τον πήχη οι μη αιθεροβάμονες

Η κυβέρνηση του καταστροφικού για τον τουρισμό διδύμου Μητσοτάκη – Θεοχάρη ευελπιστεί να φέρει στην Ελλάδα (τουλάχιστον αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος) για το 2021 έναν τζίρο από το άμεσο τουριστικό προϊόν που θα κυμαίνεται κοντά στα 9 δισ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι ο τζίρος αυτός δεν θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Ανθρωποι που γνωρίζουν και δεν είναι αιθεροβάμονες βάζουν τον πήχη στα 5 δισ. ευρώ. Αυτή η «δυστοπική» πρόβλεψη εξάγεται από το γεγονός ότι οι καταστροφείς (πέραν της πανδημίας) του τουρισμού το 2020 Μητσοτάκης – Θεοχάρης:

• Στηρίζονται στη βρετανική αγορά που κατά τεκμήριο φέρνει στη χώρα μας χαμηλού εισοδήματος τουρίστες. Βέβαια μετά την ανακοίνωση απαγόρευσης μετακίνησης, με απειλή προστίμου, για τουριστικούς λόγους στη Βρετανία χάνεται και αυτό το παράθυρο.

• Πέρυσι, που μιλούσαν πάλι για 9 δισ. ευρώ, κατάφεραν να εισρεύσουν μόλις 4,3 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μια χώρα που δεν είχε υποστεί απώλειες από την πανδημία, ήταν Covid-free η Ελλάδα.

• Φέτος έχουν καταφέρει με την πρωτοφανή αποτυχία διαχείρισης η χώρα να έχει καταγράψει ήδη αρνητική πρωτιά με τους περισσότερους θανάτους Covid ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

• Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία, χώρες που έφερναν πολλούς τουρίστες, στρέφουν τον τουρισμό στην εσωτερική μετακίνηση για λόγους τόνωσης των οικονομιών τους. Για το τι πράττει σε σχέση με τον εσωτερικό τουρισμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη ας μην το συζητήσουμε καλύτερα.

• Η Γερμανία, που δεν έχει καλοκαιρινά θέρετρα, εφαρμόζει σκληρό lockdown και δύσκολα θα ανοίξει σύνορα νωρίς.

• Η Ελλάδα παραμένει σε σκληρό lockdown, αλλά παρ’ όλα αυτά τα κρούσματα αυξάνονται και τα μαθηματικά μοντέλα δίνουν ακόμη και 7.000 ημερήσια κρούσματα τον Μάιο (με το 60% αυτών να προέρχονται από τον μεταλλαγμένο βρετανικό κορονοϊό), που σημαίνει ότι πολλοί θα φοβηθούν, ειδικά αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, να έρθουν στην Ελλάδα.

Πληρώνουν αδρά λάθη και παραλείψεις

Σε όλες αυτές τις δυσοίωνες για το μέλλον του τουρισμού προβλέψεις υπάρχουν και κάποιοι που θα πληρώσουν αδρά τα κυβερνητικά λάθη. Πρόκειται για περίπου 400.000 εποχικούς υπαλλήλους. Πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εξ αυτών εργάστηκαν περίπου 150.000 άνθρωποι.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονταν για τη σεζόν, από τον Μάρτιο οι πρώτοι, κορυφώνονταν οι προσλήψεις τον Μάιο και ακολουθούσαν με φθίνουσα σειρά ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Οι εποχικά εργαζόμενοι, στυλοβάτες του ελληνικού καλοκαιριού, εργάζονταν από πέντε έως εννέα μήνες, μάζευαν τα χρήματα και σε συνδυασμό με το εποχικό επίδομα ζούσαν (αλλά και τροφοδοτούσαν την εσωτερική κατανάλωση). Πέρυσι περίπου 250.000 δεν εργάστηκαν ούτε μία ημέρα.

Φέτος η συντριπτική πλειονότητα πάλι θα μείνει, ως φαίνεται, χωρίς εργασία (όσο και αν επιμένει η ΕΛΣΤΑΤ να τους παρκάρει στον μη ενεργό πληθυσμό, είναι ενεργοί μισθωτοί). Αυτή είναι η μαύρη πλευρά της απασχόλησης.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν αδρά (ακόμη και με πείνα) τις παραλείψεις Μητσοτάκη – Θεοχάρη. Είναι τα μεγάλα θύματα μετά τις χιλιάδες των ανθρώπων που έφυγαν και τις δεκάδες χιλιάδες των Ελλήνων που αρρώστησαν υπό το βάρος της οικονομίας-«ακορντεόν» και της ανέμελης αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΕΣΥ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter